Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Strupeni vrtinčarji v akvariju
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Ker so ob "velikem spomladanskem čiščenju" (brisanju starejših diskusij od 2003) ostale žal nekatere niti odklenjene, jih je pospravilo v ARHIV . Od tod bomo nekatere bolj zanimive in uporabne objavili tu , najprej kot prepis debat, kasneje po možnosti predelane v bolj jedrnate članke, ki bodo ohranili in poudarili bistvo problematike . Uredil Bojan Dolenc

Iz niti MORSKI AKVARIJI objavljamo zanimivo diskusijo o strupenih rdečih ali rjastih vrtinčarjih (planarijih) v akvariju .

Org. - Vrtinčarji - planariji (Platyhelminthes)

Napisal: Monika*, 6.7.00 ob 21:49

Pred parimi meseci sem začela z morskimi akvarijem in sem z eno od živih skal v akvarij prinesla polže planariji (to so majhni in ploščati rdeči polži) Povsod sem se zanimala in končno dobila recept za neko koncentracijo, ki pa je ne morem nikjer dobiti, in sicer gre za CONCURAT L (=LEVAMISOL 10%)

Zanima me kje oziroma kdo bi mi lahko to koncentracijo priskrbel ali če obstaja še kaj drugega za odstranitev teh polžev.

Napisal: Lethrinops furc , 6.7.00 ob 22:02

Pa ja ne misliš zastrupiti morskega akvarija z antihelmintiki ? To bi bila katastrofa, saj bi poleg VRTINČARJA - ne polža , poginili skoraj vsi ostali nevretenčarji, še posebej vetrnice (če so v akvariju?). Kaj pa imaš proti tako lepemu vrtinčarju; s čim se ti je zako zameril ? Concurat je sredstvo proti glistam, vendar pozabi nanj! Če se z vrtinčarjem res ne preneseta, ga odnesi nazaj v morje ali pa pokloni komu z morskim akvarijem, ki ni tako zamerljiv do ploščatih "črvov".

Napisal: Monika*, 6.7.00 ob 22:18

Teh majhnih POLŽKOV je toliko, da je vse rdeče po vrhu vsega pa so še baje strupeni ko poginejo izločijo nek strup. Če obstaja kaj drugega kar jih uniči mi prosim napišite ampak kakor sem se(veliko) zanimala ne obstaja nič drugega, ker dokler bodo ti polži umerajo vse ribe. Sedaj imam v akvariju

precej živih kamnov in bi vse kako drugače odstranila polže , da nebi vse pomrlo ampak "baje" na gre drugače.

Napisal: Lethrinops furc , 6.7.00 ob 22:35

Oprosti, res si napisala v množini, nisem dobro prebral. To da so strupeni je res in imaš problem; ne vem pa , zakaj trdiš , da so planariji polži; ali imaš gole polže ali pa vrtinčarje ?

Bom skušal ugotoviti, če je kašna riba, ki jih žre (čeprav so strupeni)- to je možno: mogoče kakšna napihovalka ali balestra ali rakovica ali kaj podobnega? Res pa boš težko tako ribo, tudi če obstaja, dobila...

Napisal: Lethrinops furc , 6.7.00 ob 23:24

Če imaš vrtinčarje - in ne polže - sem našel podatek, da se v akvariju nadležne vrste hranijo pretežno z kremenastimi algami in da se prekomerno razmnožujejo v akvarijih z prekomerno vsebnostjo silicijeve kisline. Če pripravljaš morsko vodo iz vodovodne, je že to lahko eden od razlogov.

Baje nobena riba ne je vrtinčarjev; jih pa neke vrste rakov ?

Od sredstev Svein A.Fossa navaja "Planar-Ex", ki ga je razvil P.Wilkens, ne piše pa, kje se to dobi. LOPATA (1988) navaja uspešno odstranjevanje z "Exodinom", ki ga proizvaja Firma "aqualine buschke", vendar avtor potem pravi, da on s tem ni imel uspeha.

Sam predlagam preparata "PREIS COLY"- od firme Preis aquaristik , ki je namenjen zdravljenju glist in sesačev pri koralnih ribah v akvariju z nevretenčarji ali pa domači "SAMT -solutio anti monogenea trematoda" - od firme Aqua Vita, ki je prav tako namenjen odstranjevanju glist, škržnih in kožnih sesačev in vrtinčarjev ...

Napisal: Monika*, 7.7.00 ob 21:12

Najlepša hvala za izčrpne informacije in za trud, to bom pa res poskusila in vas o uspehu obvestila. Za enkrat hvala, pa se še kaj slišimo.

Napisal: Lethrinops furc , 24.2.02 ob 19:06

Šele sedaj sem zares dojel, kaj me je spraševala Monika* in za katere "rdeče polže - planarije" gre. Pred dnevi smo šli v Velano v Lesnina centru - Brdo kupit neko zaveso (hej, ena plastificirana zavesa tam bi bila idealna za mrežico za precejanje artemij! ...tam sem zgrožen opazoval okrasni morski (vsem znan) akvarij pred znano trgovino in groza : mali miljon teh rdečih "polžev planarijev"...baje se jih ne znebiš več zlepa, če jih "fašeš" v akvarij! Tam ne bi vzel živih kamnov, tudi če mi dajo ne samo - 30% popusta, kot za diskuse, tudi če mi dajo minus - 130 % popusta, "ma niti" , če mi še plačajo za njih ! Grozota ...

---------------

B O J A N

Napisal: Tomazp , 27.8.02 ob 12:45

Ker sem poleg lepih stvari v morskem akvariju deležen tudi kakšne manj lepe kot je ploščati črv planarij me zanima, če ima kdo z njihovim odstranjevanjem kakšne dobre izkušnje. Ročno odsesavanje se ne obnese preveč. Pred dopustom sem jih skrbno vse sproti odstranjeval. V 14 dnevih se jih je spet polno namnožilo. Baje je najučinkovitejša metoda neko veterinarsko zdravilo proti notranjim zajedalcem, ki pa ne škoduje ribam in nevretenčarjem. Če ima kdo kakšne izkušnje s tem oz. ve kje bi se dalo to dobiti bi bil prav hvaležen.

Lp

Tomazp

Napisal: MarkoJ, 22.9.02 ob 14:35

Planariji oz. vrtinčarji (deblo Platyhelminthes) so dobrodošla prehrana številnih rib in tudi nevretenčarjev, tako je večina predstavnikov popolnoma neškodljiva. Vendar pa so nekatere vrste strupene in problem nastane, če se razmnožijo čez vse meje. Takrat pa nastane "lep jesenski akvarij". Najpogostejši primerek je

v razstavnem akvariju Lesnininega centra na Brdu. Bi priporočal ogled, česa se je potrebno bati. To je bilo že sicer napisano ampak opozoriti velja še enkrat, pozor pri nakupu kamnov in sesilnih živali iz tako obogatenih akvarijev.

Ti rdeče-rjavi vrtinčarji se načeloma bolje počutijo v HQI osvetljenih akvarijih (imajo zooxanthellae), razmnožujejo se lahko zelo hitro. Obstajajo pa tudi druge vrste, ki zajedajo veternice... Problem pri ta prvih je, da vsebujejo strup in se jih ribe zato izogibajo.

Če jih je bolj malo se jih da nadzorovati z naravnimi predatorji (priporočljiva metoda):

-ribe: Pseudocheilinus hexataenia http://www.reefcorner.com/SpecimenSheets/6line_wrasse.htm ,

rod Synchiropus,

rod Macropharyngodon (http://www.wetwebmedia.com/macropharyngodon.htm), eden izmed najlepših je S. splendidus ("Fonza" najbolj psihadelična riba (http://www.reefcorner.com/SpecimenSheets/mandarinfish.htm), vendar pozor pri zadnjih dveh rodovih saj potrebujejo dovolj živega kamenja (majhni nevretenčarji kot hrana,vsaj 30-40kg na ribico), saj drugače po določenem času poginejo.

-kačjerepi (rodovi Ophiolepis, Ophiocoma, Ophiotrix..., razred Ophiuroidea) so prav tako učinkoviti, vendar pojedo tudi kaj drugega (razne polipe, jajčeca...)

-polži: rod Chelidonura (jih je praktično nemogoče obdržati dalj časain še težje dobit)

Pri vseh naravnih predatorjih je možnost, da so zagrizeni uživalci "tvoje vrste" vrtinčarjev ali pa sploh ne.

Če jih je veliko:

Kratkotrajne sladkovodne kopeli. (Z mislijo na vse ostale organizme.)

Formalin (37% formaldehid). 1-3 kapljice na 4l, raje večkrat ponovi recimo vsak dan, tri dni zapored v manjšem odmerku. Formalin se v akvariju hitro veže na razne organske snovi in se tako "sam" izloči. Vendar ga nekatere ribe

ne prenašajo dobro, torej pripravi vodo za zamenjavo. Formaldehid je strupen in rahlo rakotvoren.

Flubendazol 5%, 1-2mg/L v vodi. Raztopi prah v akvarijski vodi nato dodaj v akvarij. Po 5-7 dneh zamenjaj 50% vode, odstrani morebitne ostanke belega prahu iz akvarijskih sten in posesaj dno. Za polže in številne nižje živali je

kemikalija zelo strupena, vendar še vedno manj kot formalin.

Verjetno si imel v mislih CONCURAT (stran o odstranjevanju planarijev z receptom, žal v nemščini: http://www.aquatechonline.d e/planariaplagent.htm). CONCURAT proizvaja Bayer (100 g Concurat prahu od Bayer-ja vsebuje 11,79 g Levamisolhydrochlorid-a, kar je enako 10 g Levamisola) , vendar bi jaz pred kemikalijami poizkusil vse ostale metode.

Pri množičnem poginu vrtinčarjev se sprosti toliko strupa, da je nujna zamenjava vode in sprotno filtriranje vode skozi aktivo oglje!

Večini ljudi se obnese klasični pristop; povečanje toka vode, manj hranjenja, primeren "skimmer" občasno odsesavanje in naravni predator, če zasedba akvarija to dopušča.

Meni se je odlično obnesel ta zadnji pristop + Fonza, vse ostalo pa so informacije iz raznih vetrov.

Pa dosti uspeha,

Marko

Napisal: Tomazp , 23.9.02 ob 14:56

Pozdravljen Marko,

Hvala za tako izčrpne podatke. Dobra označba za "lep jesenski akvarij". Baje pri določeni koncentraciji planarijev pride do kritčne mase in takrat poginejo. A žal tudi vse ostalo. Čudno, da v Tukanu prav nič ne ukrenejo zaradi tega.

Potrdim lahko tudi to, da zelo dobro vpliva na njih svetloba HQI. Množijo se zares hitro. Njihovo odsesavanje pride bolj malo do izraza.

V mislih sem imel res CONCURAT (hvala za info) in upam, da mi kemične metode res ne bo potrebno uporabiti. Sem zagovornk biotske raznovrstnosti v akvariju (no, kakšna izjema se tudi najde npr. planariji). Imam kar precej raznoraznih polžev, planktona in ostalih mikroorganizmov in ne bi rad vsega tega uničil. Tudi klasičnih centrifugalnih črpalk, ki meljejo plankton ne uporabljam in moram reči, da se pozna. V zelo kratkem času mi je močno zrastel Sea Squirt (neke vrsta plaščar) brez posebnega hranjenja (hrani se s planktonom).

Mislim, da bi najbolj prišela v poštev riba Sixline wrasse. Mi je pa glavno, da jih drži nekje na minimumu in da ne pričakam jeseni tudi v akvariju.

Lep pozdrav

Tomaž

Napisal: Lethrinops furc , 11.2.03 ob 00:37

Sedaj pa še malo o RDEČI NEVARNOSTI v morskih akvarijih; ne samo rdeče cianoficeje (Spirulina, Oscilattoria), še bolj so zoprni rjasto- rdeči vrtinčarji , CONVULOTRILOBA RETROGEMMA

Do danes ne vemo povsem zagotovo, zakaj se v enem akvariju ti "črvi" neznansko razmnožijo, v drugem (z kamni istega izvora) pa ni videti niti enega (pa če brskaš z lupo po pesku)? Vendarle je vedno bolj jasno, da je glavni krivec SILICIJ v vodi, saj se ti planariji hranijo z kremenastimi diatomejami! Torej , kaj pospešuje prekomerno množenje te nadloge :

silicij v vodi :

preveč kremenastih alg

premočna svetloba (rdečo barvo imajo od simbiontskih alg)

premalo gosta voda (največ jih je pod 1.020 slanosti)

prenizek ph (največ jih je pri pH pod 8,1 - ni jih pri pH = 8,4)

kremenčev pesek in določeni kamni silicijevega izvora

Kot je premočan penilec ali prelivni filter vzrok rdečim cianoficejam, tako je glavni krivec za rdeče-rjaste črve preveč silicija in HQI žarnica .

NASVET DNEVA : penilec ne sme biti predimenzioniran ali pa je spoh povsem odveč , za vodo je treba nujno uporabiti prečiščeno vodo iz reverzne osmoze ali pa skozi anionske izmenjevalce (ne sme vsebovati nitratov, fosfatov in silikatov). Pika.

---------------

BOJAN

Napisal: Bojan , 25.11.03 ob 10:19

Z zadnjo nabavo živega kamenja sem pridobil kar znatno število novih prebivalcev, med katerimi prednačijo planarije, ki kar dežujejo iz kamenja. Zanimivo je, da so prvi dan iz kamnov padali mrtvi primerki. Sicer ne vem ali so bili res mrtvi, definitivno pa se niso gibali. Sedaj pa se je iz kamnov prikazalo tudi kar precej špotnikov planarij.

Ker v dosedajni karieri morskega akvrarista še nisem imel planarij , mi manjka izkušenj na tem poročju in imam kar nekaj vprašanj.

1.) Kako se odstranjuje planarije s kamnov ? Ugotovil sem , da se da pesek kar lepo posesati.

2.) Ali obstaja kaka vaba za planarije, da se zberejo v gručo? Spomnim se, da sem pred leti bral članek, kjer je pisalo kako se planarije zberejo v kroglo, ostalo pa sem pozabil.

3.) Vsekor menim, da je najbolje planarije odstraniti s preparatom, dokler jih je še malo. To naj bi uspelo Tomažu Pečanu, pa bi ga prosil, če opiše celoten postopek

Napisal: Tomazp , 25.11.03 ob 14:15

Sam sem se lep čas ukvarjal s sprotnim pobiranjem planarije, pa brez uspeha. Pri selitvi akvarija sem ves kamen potopil v sladko vodo oz. ga s črpalko dobro spral. Poizkusil sem tudi z mandarinko, a vse je bilo brez dolgoročnega uspeha.

Po tretiranju s Flatworm exit (Korala) sem zadevo zaključil.

Priporočam pa naslednje:

Pred tretiranjem nekaj dni prej vsak dan sproti pobrati čim več te nesnage.

Dati 30-50% večjo koncentracijo kot je navedeno. Ko je pripravek v vodi priporočam, da se s curkom vode katerega cev je nataknjena na črpalko dodobra prezrači vse kamenje in kotičke kjer se ta nesnaga zadržuje. Po nekaj minutah začnejo prvi primerki kot po nekakšni nitki spuščati iz kamnov. Takrat posesamo vse kar vidimo, da se dviguje iz kamnov. Črpalke naj normalno delujejo. Aktivnega oglja ne priporočam. Nekaj primerkov je zelo trdoživih in leze okroh še po kaki uri. Ker po tretmanu ostane v akvariju minimalno št. te nesnage ni strahu pred kakšno škodo na organizmih.

Prvič sem testno naredil tretiranje na poizkusnem akvariju brez dodajanja oglja. Uspeh je bil 100%. Na življu ni bilo negativnih znakov.

Drugič sem tretiral v glavnem akvariju. Po dveh urah sem dodal aktivno oglje. Po nekaj dneh sem ugotovil, da je nekaj nadlege preživelo. Očitno je oglje nevtraliziralo sredstvo tako, da jih je nekaj preživelo.

Po nekaj tednih (planarija se je spet lepo namnožila) sem zadevo ponovil po zgoraj opisanem postopku. Tokrat sem imel 100% uspeh. Ob vsem tem nisem imel popolnoma nobene izgube organizmov.

lp

Tomaž

Napisal: Bojan , 25.11.03 ob 15:40

Tomazp je napisal:

Sam sem se lep čas ukvarjal s sprotnim pobiranjem planarije, pa brez uspeha. Pri selitvi akvarija sem ves kamen potopil v sladko vodo oz. ga s črpalko dobro spral. Poizkusil sem tudi z mandarinko, a vse je bilo brez dolgoročnega uspeha.

Po tretiranju s Flatworm exit (Korala) sem zadevo zaključil.

Tomaž hvala za izčrpno poročilo. Ali meniš, da je pametno izključiti tudi penilnik?

Pozdrav

Bojan

Napisal: Tomazp , 26.11.03 ob 07:57

Sam penilnika nimam. Je pa zagotovo pri tretiranju dobro izključit tudi njega. Morda bi ga po 20 minutah vključil za kako minuto oz. le toliko, da sredstvo pride tudi v njegovo notranjost.

PS: Vse pohvale za lepo stran.

lp

Tomaž

Napisal: Lethrinops furc , 28.11.03 ob 05:34

Včeraj me je kolega Aleksander spomnil na tole pozabljeno nit v Drugih organizmih. Lepo se vidi, kako sem se moral pred 2 letoma še boriti za dokazovanje preproste resnice, da gre za vrtinčarje, ne za polže. Zadeva je tako značilna, da je dejansko tragikomična. Pa da ne bo kdo mislil, da je "Resnica" zmagala. Še vedno jih je več takih, ki bolj verjamejo teoriji o polžih, kot vrtinčarjih. No saj z Rudijem, ki je preko žene tole spraševal, sva problem že takrat nato uredila in rešila. Napisano pa ostane in ni jih malo takih "modelov", ki verjamejo temu, kar piše, ne kar reče en biolog. Vsekakor, dvom bo večno ostal - kaj pa če le niso vrtrinčarji, in so polži ...

---------------

BOJAN

Napisal: gogi, 28.11.03 ob 10:17

Tudi sam sem imel vtinčarje v sladkovodnem akvariju. Bilo je estetsko moteče a je minilo samo po sebi.

Če imam pravilno v spominu je možno "lovljenje" malih nadlog. Podobno velja tudi za polže. Ugotoviti je trebale kaj jejo. Moji so jedli predvsem meso. Po hranjenju so bili vsi ostanki mesa v nekaj minutah polni teh živalic. Takrat jih je dokaj enostavno odstraniti.

Dober kandiat za "čiščenje" v morskem akvariju se mi je iskazal ROSTRATUS. Imel sem problem z zelo agresivnimi malimi rjavimi veternicami. V roku dveh mesecev je dodobra očistil cel akvarij skupaj z večino mikroskopskih organizmov (rakcev). Morda bi deloval tudi na vrtinčarje?

gogi , 28.11.03 ob 10:25

Žal je še vedno za mnoge deževnik glista, kako naj ti ločijo vrtinčarja od polža?

Napisal: Lethrinops furc , 28.11.03 ob 10:39 Natisni

gogi je napisal:

Dober kandiat za "čiščenje" v morskem akvariju se mi je iskazal ROSTRATUS. Imel sem problem z zelo agresivnimi malimi rjavimi veternicami. V roku dveh mesecev je dodobra očistil cel akvarij skupaj z večino mikroskopskih organizmov (rakcev). Morda bi deloval tudi na vrtinčarje?

Hahahaaaaaa.....kako lep opis za Aiptasie ! Predlagam, da se ji da tako ime : agresivna mala rjava vetrnica !

hahahaaa......

P.s. Gogi, no pasaran, rjasti rdeči vrtinčar se hrani s kremenastimi rjavimi algami in kot drugo, Chelmon rostratus se ga niti ne dotakne, ker je strupen .

---------------

BOJAN

Rjaste vrtinčarje lahko poje menda samo tropski goli polž Chelidonura varians Eliot 1903 .

---------------

Napisal: gogi, 1.12.03 ob 15:59

Včeraj sem bil na Brdu in si stvar pobližje ogledal. Kaj hočete boljšega kot čistilec akvarija? V sladkovodnem akvariju vsi kupujemo praskače in polže, tukaj pa dobimo vrtinčarje zastonj? Pa naj še kdo reče da je morski akvarij dražji v vseh pogledih?

Šalo na stran je problem le estetski. Po mojem mnenju je invazija teh živalic le posledica slabih pogojev v akvariju. Če je res(v to sicer ne dvomim) kar pravi Bojan in se ta vrsta vrtinčarjev prehranjuje z algami, potem jih verjetno ne bi bilo, če ne bi bilo alg? Nikar ne uporabljajte kemikalij! Akvarij je ekosistem, ki teži k ravnovesju. Če boste pobili vrtinčarje bo pač veliko alg, če pobijete še te, bo kemično onesnaženje (nitrati, fosfati,...) in na koncu pobijete ribe. Očistite vodo in problem se bo rešil sam!!! Bojan se slučajno motim?

Napisal: gogi , 1.12.03 ob 16:02

Kar pa se imen organizmov tiče - žal v pisarni nimam akvaristične literature, da bi se lahko bahal z latinskimi izrazi. Sem zato pod nivojem AKVAZINA?

Napisal: Bojan , 1.12.03 ob 17:02

Gogi po mojem mnenju se kar precej motiš. Menim, da vrtinčarji uspevajo tudi v najbolj urejenih in zdravih akvarijh. Za obstoj potrebujejo predvsem dovolj svetlobe. Opozoril bi rad, da ima Tomaž Pečan izredno lep in zdrav morski akvarij. Kot si lahko prebral, je preizkusil vse metode, pa je uspela le kemija. Lep pozdrav Bojan Jerina

Napisal: Clownfish , 2.12.03 ob 01:34

Naj povem še svoje izkušnje z njimi.

Po enoletnem opazovanju lahko rečem, da planariji res bolje uspevajo v ti. "bogato" onesnaženih akvarijih, kar pomeni več nitratov/fosfatov/silikatom več alg.. več planarijev. Vendar je to zelo huda zalega, ki uspeva tudi v zelo dobrih razmerah, predvsem se radi sončijo na bolj osvetljenih legah. Sicer je v takšnih razmerah njihovo število majhno, vendarle so, živijo in se razmnožujejo.

Kot že rečeno je za njihovo odstranejvanje možno več načinov. Sam sem poizkusil z ribo mandarinko, z dvema ribama "six line wresse" vendar uspeha ni bilo. Tako sem njihovo število omejeval samo z zmanjšanjem vnosom hrane ter dobrimi pogoji v sami vodi. Po pregledu člankov na web-u sem našel še enega polža ki jih odstranjuje in še kemijski način z nekim zdravilom "concurat" oziroma Salifert-ovim Flatworm free čarobnim napitkom.

Po uspešnem tretiranju z tem napitkom pri Tomaž-u P, ki je potekalo brez kakršnih koli stranskih učinkov sem se tudi sam glede na priložena navodila, izkušenj Tomaž-a P, ter povzetki člankov na Web-u lotil terminacije.

Najprej sem se postopka lotil v manjšm 60L akvariju kjer sem pri tretiranju ugotovil, da zadeva brez stranskih učinkov pokonča skoraj vse planarije.

Ves teden sem z natego vsak večer sesal nadlogo iz kamnov. Konec tedna se je njihovo število že tako zmanjšalo, da sem ugotovil, da je vsako nadalnje odlašanje postopka ter nadalnje čiščenje nepotrebno. Glede na preverjena dejstva in izkušnje se nisem nadejal nobenih stranskih učinkov.

V akvarij z neto volumnom vode cca 250L sem okrog 21h zvečer doziral 63 kaplic napitka. Po pol ure so se začeli iz raznih lukenj plaziti še poskriti planariju, nekateri pa so kar viseli na nakakšnih nevdinih nitkah kakor na pajčevini. Vse vidne sem z natego odstranil ter akvarij opazoval naprej. Ker sem po eni uri opazil še par živih planarijev predsvem na steklu sem dodal še 50% odmerek torej 32 kaplic(kar je tudi navedeno v priloženihh navodilih). Poleg tega sem na dodatno črpalko namestil cev ter dobro z curkom ""prepihal" vse odprtine ki sem jih lahko dosegel. Tudi po tem postopku sem večino prosto plavajočih planarijev z natego odstranil.

Ob pol noči sem pregledal stanje akvarija in vse ribe so se obnašale popolnoma normalno, nevretenčari so bili tudi normalno odprti. Ker nisem nikjer opazil nikakršnih stranskih učinkov sem se odpravil spat. V soboto zjutraj sem prižgal luč in uzrl dokaj normalen zaspan jutranji pogled. Ribe so zaspano plavale, tudi večina nevrtenčarjev je bila zaprtih. Edino nepravilno stvar kar sem opazil je bila ta da so bile vse tri vrste akropor zaprte, saj ponavadi ponoči v celoti razprejo polipe ter jih čez dan delno uvlečejo. Ker sem se zavedal da je to verjetno deelna posledica doziranja zdravila, delno pa raztopljenih razgradnih substanc planarije sem pred črpalko namestil aktivno oglje ter odšel. Po kosilu sem ugotovil, da le ni vse kot bi moralo biti. Kljub dodatnem filtriranju skozi oglje se večina navretenčarjev ni odprla, ribe pa so čudno plavalle in se kakor v krčih zvijale.. tudi modri kirurg je ohranil svojo bledo nočno barvo. Takoj sem ukrepal ter klovne in kirurga prestavil v drug "zdrav" akvarij. Ker sem imel že pripravljeno 75L vode (30%) sem takoj tudi zamenjal del vode. Še na drugo črpalko sem dodal oglje in opazoval.

Klovni ter kirurg v drugem akvariju so se proti večeru stabilizirali, edino akropore so bile zelo blede. Naslednje jutro je padla prva žrtev.. Kirurg.. nato pa sem lahko ugotovil le, da je ena vrsta akropor propadla, druga je delno poškodovana in odmrla, tretja pa je ostala nepoškodovana. Ostale ribe, ki so bile manjše in jih nisem mogel poloviti ter začasno odstraniti iz akvarija so ostale nepoškodovane. Tudi ostali nevretenčarji so cel postopek preživeli popolnoma normalno. Od ostalih trdih koral kot so frogspawn, candycoral, pavona pa še kakašna so vse popolnoma normalno preživele tretiranje.

Celo lobofiton, ki je zelo občutljiv na parametre vode je normalno razprl svoje "cevtke" kar naredi samo če je voda kvalitetna.

Če zaključim lahko ugotovim samo, da sem se z čiščenjem zalege prenaglil. Svoj postopek sem posatvil na dejstva in izkušnje drugih akvaristov, ter zanemaril poglavitno - to da ni nikjer dveh enakih akvarijev z enakimi pogoji kjer bi enak postopek privedel do enakih pozitivnih ali negativnih učinkov.

Verjetno bi moral oglje dodati že po dveh urah, vendar spet v navodilih piše, da sredstvo potrebuje čas, da začne delovati. Povsot veliko piše, da ni strupeno sredstvo ampak razgrajeni produkti razpada planarijev, vendar spet mislim, da glede na dejstvo, da sem veliko večinno le teh posesal pred doziranjem in po delovanju, spet to nebi smel biti vzrok.

Vsaka šola nekaj stane (mene je stala ubogega kirurga, ter ene vrste akropor) in samo upam lahko, da boste po branju tega članka z odstranjevanjem bolj previdni.

Novince pa že vnaprej opozarjam, da je odstranjevanje te zalege zelo težavno zatorej je potrebno vsako stvar, ki jo vnesemo v akvarij prej dodobro preverit ter po potrebi razkužit, da se nam zalega ne namnoži v glavnem akvariju. Bojanu Jerini in Marku Jevšku pa želim pri odstranjevanju več previdnosti in sreče.

Napisal: Aleksander , 2.12.03 ob 08:37

Zadnje čase je res nekaj več problemov s temi živalcami. Moram priznati, da sem nekako všeč sam sebi, ker nisem hitel z nabavo živega kamenja. Razmišljam pa kako dalje.

Rad bi mnenje o kratkotrajnih kopelih kamenja v sladki vodi. Od pol do minutna kopel naj bi s spremembo slanosti odpravila tudi planarije.

Zanima me, ali bi s tem pobil tudi večino drugih organizmov? Je zaradi tega ciklanje akvarija daljše?

Trgovec nam sicer lahko zagotavlja kamenje brez planarije, zagotovo pa tega ne more trditi. Tudi živo kamenje bi moralo v karanteno, če jo imaš. Ne samo planariji, tudi odmrli organizmi lahko povzročijo veliko škode, zato je zanimiva tale slika.

Napisal: gogi, 2.12.03 ob 08:51

Zakaj bi kupoval "živo kamenje" in ga potem "razkuževal"?

Jaz sem zelo proti dodajanju kakršnih koli kemikalij v akvarij. Edino sprejemljivo je zdravljenje rib v posebnem akvariju. Dodajanje v akvarij je tako nekako kakor škropljenje jabolk. Jabolka so res lepa, ali so tudi zdrava je pa vprašanje. Se res ne morete sprijazniti z manjšim številom vrtinčarjev v akvariju? Je zato vredno žrtvovati druge organizme? V naravi se vedno vzpostavi ravnovesje in zakaj bi bilo v akvariju drugače? Monokulture so stvar megalomanskih farm, svetovna javnost pa se vedno bolj zaveda pomembnosti biodiverzitete.

Napisal: Bojan, 2.12.03 ob 09:48

Aleksander povsem se strinjam s tabo ali pa drugače povedano sam bom v bodoče ravnal po receptu, ki si ga predlagal. V kolikor bom dobil korale, žive kamne ali kakšne druge organizne na katerih so lahko planarije iz neznanega vira (nakup), bom izvedel preventivno uporabo preparata Flat Exit po metodi T. Pečana. Po mojem mnenju ta metoda zelo malo vpliva na kvaliteto živega kamenja. Seveda bi se bilo zanimivo dogovoriti, da bi to storitev izvedel kar dobavitelj, če je seveda to dobavitelj, s katerim se je mogoče dogovoriti. Izvedbo si predstavljam nekako takole. Akvaristi, ki se bojijo planarij, izberejo in plačajo kamne, dobavitej jih da v poseben akvarij, ki je lahko manjši in tretira s Flat Exit, nato pa prideš čez dva dni po tako tretirane kamne.

. Sem pa res dobro zakompliciral, ampak ne boste verjeli, meni je ta pristop kar všeč.

Napisal: gogi , 2.12.03 ob 09:59

Kolikor se spoznam so živi kamni zelo porozni. Kaj to ne pomeni, da bi še dolgo po namestitvi takega kamna in v akvarij iz njega izhajala kemikalija?

Napisal: Aleksander , 2.12.03 ob 10:36

Kolikor sem do sedaj uspel dobiti informacije, planarije sploh niso škodljivci, ampak v prevelikem obsegu samo kvarijo estetski izgled. Zato se tu nekako strinjam z Gogijem, sploh okoli besede biodiverziteta in ravnovesje. Če jih bom dobil v akvarij, jih zato ne bom odpravljal, razen v prevelikem obsegu kot rečeno. Ravno zato sem pred dilemo. Ali je smiselno živo kamenje potapljat v sladko vodo in koliko škode bi s tem naredil ostalim vidnim in nevidnim organizmom? Če prav berem po Web-u je ta "naraven" način prav tako učinkovit kot Flatworm. Sladke vode pač ne moreš naliti v akvarij. Bral sem že postopek, ko je akvarist razdrl akvarij in vsak kamen posebej potapljal v sladko vodo. Dilema je tu zato, ker v akvariju še nimam planarije in tudi še ne kamenja. Vprašal pa bi Gogija: ali ima planarije in v kakšnem obsegu?

lp

Napisal: Bojan , 2.12.03 ob 10:44

Gogi , če verjameva opisu postopka T. Pečana in D. Škrinjarja, lahko ugotoviva , da je preparat Flat Exit zelo malo škodljiv organizmom v morskem akvariju razen vrtinčarjem. V velikem živem kamnu se lahko nabere zelo malo vode in ko tak kamen damo v akvarij, tudi ko vsa voda uide iz por kamna, bo koncentracija preparata za faktorje 100 ali 1000 manjša od predpisane, ki ni ravno preveč škodljiva. Upam, da imam prav. Če bi na ta način uporabili nek močan stup (baker), bi bila tvoja skrb povsem na mestu, Sicer pa se strinjam, da vnos kemikalij v akvarij ni priporočljiv, če le obstaja druga pot. Jaz imam zelo malo izkušenj s planarijami, kljub temu da imam že 8 let morski akvarij. Trenutno celo opažam, da mi zadnje tri dni število planarij , katere sem dobil pred enim tednom, upada, kljub temu, da jih te dni ne odstranjujem., vendar pa ne verjamem preveč v to, da se bo problem rešil sam od sebe.

Napisal: Bojan , 2.12.03 ob 10:57

Aleksander imam samo kratek komentar na metodo potapljanja živih kamnov v sladko vodo z namenom odstranitve planarij. Metoda je mogoče dobra kot preventivna, ko vnašamo nov kamen v akvarij, vendar meni ta preventiva ni všeč. Kolikor vem je metoda sladke vode učinkovita evtanazija za zelo širok spekter organizmov. Uporabljajo jo tudi za zdravljenje rib, ker pomori ribje zajedalce. Menim, da je Flat Exit bolj selektiven v pobijanju.

Je pa ta metoda neuporabna za že okužen akvarij, saj so planarije povsod: na pesku, pod peskom, na kamnih, na Caulerpi, ...No možno je , da nimam prav, saj sklepam le po neki enostavni logiki

Napisal: Tomazp , 2.12.03 ob 13:55

Še moj komentar kratkotrajne sladkovodne kopeli. Večini vrst ne naredi kakšne posebne škode (Pazi, so tudi izjeme!!!). Celo aiptasije jo prenesejo. Sam sem pri selitvi akvarija iz prvega akvarija kjer sem planarijo in aiptasijo imel vse kamenje temeljito očistil s curkom črpalke (kjer je bilo življe). 90 % kamenja sem tudi kratkotrajno (2 minuti) namočil v sladki vodi. Uspeh je bil delen. Čez pol leta sem se spet na veliko otepal planarije. Kot je že Dejan povedal jim zelo ustreza svetloba saj imajo v sebi simbiotske alge, kar jim znižuje potrebo po hranjenju. Če te nadloge na nek način ne zmanjšamo oz. jih naravno držimo na minimumu (kar je zelo težko in na škodo ostalih organizmov - nižja temp, manj hranjenja) se tako razpasejo, da pride nekega dne do kritične mase in vsi poginejo. Z njimi tudi cel akvarij. Lep primer tega je akvarij v Tukanu, kjer je do tega že prišlo. Ne strinjam se s tem, da je planarija v akvariju del čim večje biodiverzitete (nepomembna veja razvoja). Ta nesnaga lahko povsem prekrije kamenje pa tudi do mehkih in trdih živali ni ravno prijazna. Ima pa zelo malo naravnih sovražnikov.

Na začetku okužbe s planarijo sem pridno vsak dan vsakega posebej posesal. Dnevno sem jih našel kakih 10. Po 14 dnevih sem odšel na dopust. Po prihodu domov so me prav številčno pričakali in pozdravili.

Tudi glede nezaželjenih alg je podobna zgodba. Vojno proti njim moramo dobiti v prvem trenutku. Kasneje nam še tako odlični parametri vode ne pomagajo. Alge pa naj bodo željene vrste ali nezaželjene imajo dosti podobne zahteve. In tista vrsta katera prevlada zamori drugo vrsto. Je pa res, da če se nam podre optimalno ravnovesje v akvariju pride lahko do drugačne prevlade.

Gogi: Glede na to, da planarijo zagovarjate, me zanima, če imate kaj konkretnih izkušenj z njimi?

lp

Tomaž

Napisal: gogi, 2.12.03 ob 15:40

Res je da planarij nimam a je poseben čar morske akvaristike prav v tem, da kupiš zivo kamenje in čakaš kaj bo zraslo. Imel sem , kar bi nekateri imeli za problem - ko so se pojavili mali rakci v skoraj motečem številu. Na živih kamnih sem pogosto domov prinesel tudi razne črve. Zoprno mi je bilo samo, ko je ena vrsta teh "kosmatih" črvov zrasla dobrega pol metra in se ponoči poskušala sprehajati zunaj akvarija (takrat sem ga še imel v spalnici). Nadloga, ki ni samo estetska znajo biti "male rdeče veternice", ki imajo zelo močan strup (ožig) in poškodujejo druge veternice v akvariju. Nobenega organizma pa še nisem namenoma preganjal!

Če želiš "gole kamne", je bolje iti na morje in jih namakati v natrijevem hipokloritu(varikini). Ti kamni so zastonj in po nekaj mesecih jih v mojem akvariju nikakor ne morem ločiti od kupljenih živih .

Napisal: Clownfish , 2.12.03 ob 15:50

Strinjam se z Tomaž-em

Dokler ne poizkusiš in z zadevo nisi dobro seznanjen ne moreš o njej dobro diskutirati.. To je tudi spoznal Bojan Jerina.. Kljub odličnim parametrom vode so se mu planariji v kratek času zelo namnožili.. Seveda pride stanje do neke meje ko se hitrost naraščanja populacije ustavi na kar pa seveda vplivajo zunanji dejavniki..na katere seveda lahko vplivamo..

Planariji po mojem mnenju v koralni akvarij ne sodijo.. Kdor se z mnao ne strinja naj si ogleda zunanji akvarij v Tukanu in reče da je "lep" potem pa bomo videli..

Po mojem je metoda potapljanja stvari ki jih vnašamo v akvarij izvedljiva, vprašanje pa je koliko je tdu izvedljiva ter seveda naškodljiva za vse prebivalce. Poleg tega se "baje" planariji razmnožujejo tudi z jajčeci kar pomeni da moramo ob tretiranju z sladko vodo uničiti tudi te.

Ideja Bojan-a glede čiščenja organizmov in kamnov pri dobavitelju je po mojem težje izvedljiva, saj so organizmi, ki pridejo v pošiljki že od transporta zmahani, kaj pa bo z njimi če bi jih podvrgli še tretiranju z sladko vodo ali Flatworm-om?

Poleg tega tale napitek Flatworm off tudi ni tako nedolžen vsaj v mojem primeru se je to izkazalo..

Verjetno pa obstaja način da se selektivno namaka posamezne organizme v večji koncentraciji za manj časa ter se tako te organizme očisti tako, da takšno namakanje v večji merin ni škodljivo za sam organizem..

Problem z planarijo se ne reši sam od sebe.. to sem spoznal na svoji izkušnji.. lahko pa se naučimo živeti z njim...

gospodu Gogi-ju pa lahko naberem še par živih primerkov ter mu jih osebno prinesem, da bo imel v akvariju bolj pestro življe!

Napisal: Lethrinops furc , 3.12.03 ob 06:50

Kakšne so posledice Flatwurm-Exita ne vem, ker ne poznam kemične formule učinkovine (me zelo zanima!). Vendar pa domnevam, da gre za enega specifičnih antihelmintikov iz skupine facsiolocidov . Za ploščate črve (Plathelminthes*) se uporablja povsem druga zdravila, kot proti valjastim črvom (Aschelmintes) , kamor sodijo tudi gliste. Predvsem pa večina deluje na specifično gladko mišičevje ploščatih črvov, najpogosteje zavirajo delovanje furamat reduktaze, ki je potrebna pri sintezi ATP . Če je to, potem je še posebej lahko nevaren za nekatere morske vetrnice in mehke korale! Nekateri nekatere morske vetrnice nabirajo tako, da jih malo "stretirajo" s takim napitkom, da se odlepijo s kamnov. dajo samo blago dozo, vendar pa vemo, da take vetrnice potem ne živijo dolgo v akvariju, Podobna štorija, kot tista s cianidom pri ribah. Jaz bi uporabljal take strupe samo z velikim zadržkom, če ne vem formule !

Acelni vrtinčarji iz rodu Convoluta * *živijo tudi v Jadranskem morju, nekaj vrst. Za ta rod je tipično, da imajo simbiontske alge - mladi se hranijo z algami po pesku, odrasli živijo izključno od simbioze s svojimi algami, ki ji gostijo v svojem telesu - torej odrasli rabijo samo svetlobo, da preživijo !

* = moderator, narobe je Platyhelminthes hehehe...

** = pogovarjamo se o vrsti Convolutriloba retrogemma .

---------------

BOJAN

Napisal: Bojan , 3.12.03 ob 08:11

Bojan, kaj pa meniš o pripravku CONCURAT ? Upam, da sem ime napisal pravilno. Menda se ga dobi v lekarnah .

Napisal: Lethrinops furc , 3.12.03 ob 16:54

Bojan je napisal:

Bojan, kaj pa meniš o pripravku CONCURAT ? Upam, da sem ime napisal pravilno. Menda se ga dobi v lekarnah .

Levamisol (CONCURAT*) je dokaj toksičen , a v vodi dobro topen širokospektralni antihelmintik za gliste (Nematode), torej deluje bolje proti valjastim črvom, ne toliko ploščatim črvom. Seveda imajo nekateri antihelmintiki širok spekter delovanja, a to je slabo, saj lahko delujejo tudi v našem primeru na mnoge druge nevretenčarj v živih kamnih. Pri ribah se je CONCURAT uporabljal za zdravljenje Capillarije (črevesna glista, običajna pri dikskusih, uarujčkih in listarkah...) , na način enak, kot soroden Bayerjev proizvod (ki je že umaknjen iz prodaje zaradi toksičnosti = Niclosamid (YOMESAN*) ! Nekje imam založeno originalno navodilo od firme Bayer tudi za Concurat, sedajle težko najdem.

Kemično :2,3,5,6,- tetrahidro-6-fenil-imidazo (2,1,-b) tiazol - hidroklorid.

Kakorkoli, preveč strupena substanca za selektiven strup, kot ga tule potrebujemo.

V akvaristiki se uporablja za namakanje ličink trzač ali vodnih bolh v raztopino 1 - 4 g Concurata na liter vode, s tem se potem futra okužene ribe. Včasih je to še vedno metoda izbora v profi karanteni.

---------------

BOJAN

Sodelujte v diskusiji o rjastem vrtinčarju TULE >