Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvarist meseca julij 2005
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Malo na hitro in nepripravljeni začenjamo z novo rubriko AKVARIST MESECA. Slike in novo rubriko bomo dodali kasneje, glavno da se je začelo. Čestitke Mateju - levaku za odlično predstavitev.

Sem Matej Žerovnik, star 20 let in študiram na Fakulteti za organizacijske vede. Z akvaristiko se ukvarjam dobro leto in pol.

Vse skupaj se je začelo (tako kot pri večini) z zlato ribico. Le-ta je živela svoje življenje v 10L akvariju, ki je po kakšnem mescu dobil tudi filter (oz. bi temu rajši rekel filterček). A ker sta bili zlati ribici iz ribnika sta kmalu prerasli 10L posodo in sem jima kupil 50L akvarij z podlago, lučjo in rastlinami. A kmalu je bil tudi ta akvarij premajhen zanju in sta odšli h kolegu v ribnik.

Zatem je sledila doba gupijev, neonk, mečkov,... Zaradi mojega pomanjkanja znanja iz akvaristike so kmalu nekatere ribe plavale hrbtno, a takrat niti nisem iskal razloga zakaj. Preprosto sem naredil to, kar naredi večina s takšnim znanjem: odide v trgovino in kupi nove.

V trgovini, kamor sem hodil (hodim) po ribe, pa je imel lastnik poleg gupijev, neonk in ostalih masivno prodajanih rib tudi 2 “velika” akvarija z Malawijskimi ostrižniki. Že takoj so me očarale barve (kasneje pa še njihova sociološka ureditev). Prodajalec mi je svetoval obisk Akvazina. V roku tedna dni je bil nujen del Akvazina preučen in jaz poln novega znanja. Seveda je takoj sledilo prebiranje niti Afriški ostrižniki.

Čez poletje je doma padla ideja, da bi si nanovo uredil sobo in takoj je padel še predlog o enem velikem akvariju. Sama izdelave sobe je vzela pol leta, tako da sem imel dovolj časa, da preučim vso literaturo. Našel sem tudi forum www.cichlid-forum.com , ki je posvečen samo ostrižnikom in tam sem moje znanje samo še razširil. Kmalu so začeli nastajati prvi plani na papirju in celi kup prevoženih kilometrov zaradi iskanja takšnih in drugačnih stvari, ki sem jih rabil za izgradnjo.

Ko sem dobil akvarij, je sledila izdelava ozadja. Le tega sem zgradil iz stiroporja, prevlekel pa sem ga z betonom(potek izdelave imate poslikan na moji strani, če pa bo dovolj zanimanja, pa lahko napišem tudi članek)

Decembra sem končno dobil omaro v kateri bo akvarij, filter in vsa ostala potrebna oprema. Prva stvar, ki je sledila, je bila montaža osvetlitve.Za osvetlitev sem si izbral PowerGLO in MarineGLO, ki sem jo sedal zamenjal z SkyWhite(8000K).

Za tem je sledila namestitev DIY suho/mokrega filtra, za katerega se je kasneje izkazalo, da svoje naloge ne opravlja tako, kot bi jo mogel, poleg tega pa je bil dostop do filtra zelo težak. Sledila je izdelava novega in zamenjava.
(Levo stari filter, desno novi filter

Desno od filtra pa se nahaja električna omarica z vsemi varovalkami in timerji, kateri skrbijo zato, da se luči prižigajo ob pravem času. Prav tako imam v tem delu omare notri še vse ostale potrebne in nepotrebne stvari za vzdrževanje akvarija(natega,hrana,brisače,testerji).

Ostali mi je samo še to, da v akvarij naložim pesek in kamenje, ter poženem pumpo in počakam en tisti zoprn mesec, da se je akvarij zagnal. V tem času sem na vsake toliko časa vrgel za en ščepec hrane, da se je vzdrževal določen nivo amoniaka in nitrita, da mi niso bakterije odmrle.

Po enem mescu pa je bilo šele veselo. Končno je nitrit padel na 0 in sem dobil zeleno luč za nakup rib. Tukaj se zahvaljujem Janiju(kdoneki) in Franciju Miklavcicu za lepe in kvalitetne ribe, ter en kup pametnih nasvetov.

Tako je v moj akvarij prišlo(po vrsti) 5 Labidochromis sp. Mbamb, 5 Pseudotropheus elongatus Chewere, 5 Pseudotropheus Greshakei in 5 Labidochromis Caeruleus.

In po vsem tem trudu, ki ga zgleda ne bo nikoli konec, vseh preureditvah, menjavah peska,... sedaj moj akvarij zgleda takole


Na koncu bi se rad zahvalil vsem AKVAzinovcem, sloreefovcem in cichlid-forum.com za vso pomoč. Velika pohvala gre tudi Bojanu Jerini za njegovo stran, saj sem tam dobil veliko idej (owerflow, sump filter, ...).

In tako smo prišli do konca predstavitve mene in mojega akvarija. Večje slike natančne posnetke gradnje akvarija pa lahko pogledate na http://digital.planetq.org/

Ze vnaprej se oproščam za razne taksne in drugačne napake
Matej

---------------
MY gallery at http://digital.planetq.org/

_________________

Diskusija o akvaristu meseca poteka tule :

http://www.akvazin.com/diskusije/default.cfm?Nit=6&Tema=2774