Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvarist meseca septembra
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Kot sem obljubil sem pripravil kratek povzetek moje akvaristične poti. Sem Tomo Gomolj iz Maribora, star 46 let in po poklicu policist.

Že kot otrok sem bil navdušen nad živalskim svetom, kar sem verjetno podedoval po starših, saj smo doma imeli kanarčke, pa potem siamske muce in nato psa pudla. Ker sem živel v centru mesta v neposredni bližini mestnega parka kjer je Mariborski akvarij sem ga seveda neštetokrat obiskal. Včasih legalno z nakupom karte, dostikrat pa smo se otroci izmuznili kar skozi zadnja vrata v trgovini in nato v ogledni del kjer sem vedno videl kaj novega in neizmerno užival ob pogledih na vsemogoče vrste rib.

Po končanem študiju v Ljubljani sem se leta 1978 vrnil v Maribor in nekako samoumevno je bilo, da sem si nabavil svoj prvi akvarij. Bil je rabljen, tak z kovinskim okvirjem in steklo lepljeno z kitom. Nisem ga imel dolgo in sem že nabavil novega lepljenega z silikonom, ki je bil seveda neprimerno lepši. Opremil sem ga z vsem potrebnim, že takrat z zunanjim visečim dvoprekatnim filtrom, za tisti čas sodobna zadeva. Ker sem imel v Mariborskem akvariju dobrega prijatelja, ki je akvarije vzdrževal sem ga naprosil in pomagal mi je pri izdelavi mojega prvega tridimenzionalnega ozadja, ki sem ga namestil v svoj akvarij. To ozadje po 25 letih še vedno služi svojemu namenu v tem istem akvariju samo da ne več pri meni temveč pri mojih znancih ki so ga odkupili. Kmalu so se pojavili prvi akvariji z izbočenim sprednjim steklom in ko sem ga zagledal sem ga seveda takoj kupil saj je bil nekaj prav posebnega. Tako sem imel doma dva akvarija po 100 l, ki sta mi dala veliko veselja in tudi dela.

Eden mojih prvih akvarijev z 3D ozadjem

Z ribami pa je bilo tako kot je to ponavadi pri vseh začetnikih. Prvo živorodke vseh vrst, pa nitkarji in skalarke v vseh možnih in nemogočih kombinacijah. Piko na i pa je moja akvaristična strast dobila nekega popoldneva, ko sem v knjižnici Mariborskega akvarija prelistaval revije in tam zagledal fotografijo diskusov. Bila je ljubezen na prvi pogled in od takrat naprej je bilo vse usmerjeno samo še v to, da nekako pridem do teh rib. Preštudiral sem vso literaturo, ki mi je bila dostopna in hitro ugotovil, da z temi ribami ni šale in da je nanje potrebno biti dobro pripravljen, tako po znanju kot po opremi za vzdrževanje akvarija. Priprave so trajale kar nekaj časa in ko sem smatral, da sem pripravljen sem se odločil za nakup. Ker pri nas teh rib ni bilo možno dobiti sem se po njih odpravil v Avstrijo in tako leta 1982 iz Dunaja pripeljal svojih prvih 5 rjavih diskusov. Verjetno vam ne rabim posebej razlagati, da sem imel nemalo problemov z njihovo vzgojo, saj nisem imel dovolj znanja in tudi z pripravo vode je bilo precej problemov. Rezultat je bil, da sta dva poginila ostali trije pa so po začetnih težavah prav lepo uspevali. Vse ostale vrste rib sem postavil na stranski tir in se osredotočil samo na diskuse. Eden izmed mojih prvih diskusov

Ta zgodba z diskusi se nadaljuje še danes. Seveda sem v vseh leti do sedaj zamenjal kar nekaj akvarijev, preveč, da bi jih sedaj opisoval, sem pa vedno strmel k boljšemu in večjemu. Prav tako sem redno spremljal razvoj tehnike na področju akvaristike in mu skušal tudi tu slediti. Tudi z diskusi je bilo podobno, nisem si mogel kaj, da nebi vsake toliko časa pokukal v kakšno od trgovin in kupil kak primerek, ki ga še nisem imel ali pa mi je bil posebno všeč. V trgovinah v Avstriji pa se mi je tako ali tako mešalo kot otroku v trgovini z igračami. Hvala bogu so bile omejitve – finančne. Bili so vzponi in tudi padci, še posebej se spominjam, ko mi je pred kakšnim desetletjem poginilo 7 čudovitih odraslih diskusov v nekaj dneh in nikakor nisem mogel ugotoviti vzroka za pogin. Seveda pa je bilo neprimerno več lepih trenutkov in doživetij, saj mi diskusi že od vsega začetka lepo uspevajo. Kako ne bi, saj jim nudim samo najboljše in zanje skrbim kolikor se le da dobro. Slabi dogodki pa so hitro pozabljeni, ko sem doživel prvo in nato še nekaj uspešnih legel mladine in jih tudi vzredil do velikosti za prodajo. Seveda pa sem nekaj najlepših primerkov obdržal zase, tako, da sedaj v oglednem akvariju plavajo skupaj z ostalimi. Danes se lahko pohvalim z parom ki je star okoli 8 let, to pa je kar lepa starostza diskusa, ki živi v akvariju in prav ta par je na svet spravil kar nekaj mladine.


Danes imam tri akvarije:

Ogledni akvarij 360 l v dnevni sobi je opremljen z ozadjem Back to nature (amazonas),zunanjim filtrom Eheim 2228, notranjim tri prekatnim filtrom za ozadjem, nitratnim filtrom Zajac z granulatom, UV-C filtrom, CO2 napravo z avtomatiziranim krmiljenjem in dnevno nočnim preklopom med CO 2 in razpršilcem zraka. Pokrov je z neonsko osvetlitvijo treh različnih spektrov svetlobe. Vse naprave so vodene preko tajmerjev in časovno usklajene.
Akvarij je zasajen z rastlinami, podlaga je pripravljena iz dveh vrst zemlje in dveh plasti različnega peska. Trenutno je v tem akvariju 9 različnih diskusov, kakšnih 25 Rdečeglavk, 3.Koridorasi in Botia.

Akvarij 360l

Moj drugi akvarij je 180 l in opremljen z zunanjim filtrom Eheim 2217, prav tako pripravljen z podlago in peskom ter zasajen z rastlinami ter dekoriran z veliko korenino. Trenutno je v njem 6 različnih diskusov in okoli 30 Endlerjevih gupijev. ( mimogrede- vsi diskusi v tem akvariju so NAPRODAJ) Osvetljujejo ga tri neonske luči, ki so prav tako krmiljene preko tajmerjev.

Akvarij 180l

Tretji akvarij pa je manjši 100 l in v glavnem služi za drstenje diskusov ali pa za karanteno. Opremljen je z filtrom Eheim 2215 z povečanim volumnom na 9 litrov zaradi boljšega učinka filtriranja, na ta filter po potrebi priklopim biodenitrator. Nameščen je pokrov z neonsko svetlobo in kombiniran z žarnico za nočno osvetljevanje akvarija kadar je v akvariju par z mladino. Ta akvarij nima podlage zaradi lažjega čiščenja. Ker pa v njem trenutno ni rib ga uporabljam tudi za pripravo vode za zamenjavo, istočasno pa je vsak trenutek pripravljen za naselitev rib. Upam, da kmalu sprejme nekaj Heklov.(načrt za bližnjo prihodnost)

Akvarij 100l

Vsi akvariji so opremljeni z avtomatskimi krmilniki, ki skrbijo za redno prehrano v času moje odsotnosti, to je predvsem zjutraj in opoldan. Popoldan pa si vzamem nekaj časa in ribe nahranim sam z raznovrstno hrano, ki je v krmilnik ni mogoče dati.

Voda je seveda poglavje zase in kot večina jo moram pripravljati, saj vodovodna ni ustrezna za uporabo v akvariju. Pripravljam jo z mešanjem osmotične vode z vodovodno, ki pa jo prav tako prefiltriram skozi mikrofilter in oglje preden jo mešam. Tako zmešano v ustreznem razmerju nato pretočim v posodo kjer se vrši končna priprava vode z filtriranjem preko šote in listov mandljevca (Bio leaf). Vedno imam na razpolago med 250 in 400 l pripravljene vode, ki jo lahko takoj uporabim.

Priprava vode


VIDEO POSNETEK

Želje za bodočnost: večje, boljše,lepše, ...... žal pa v stanovanju ni prostora.

Toliko za danes, časa za pripravo ni bilo veliko, sicer pa o podrobnostih rečemo kakšno, ko se srečamo.

Lep pozdrav,Tomo

---------------
LP Tomo www.tomo-diskus.tk