Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvarist meseca DECEMBRA 2005
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Sem Marko Temnikar star 28 let iz Šentjanža pri Dravogradu,po poklicu sem mizar,z akvaristiko pa se ukvarjam šele dobro leto.V bistvu se z njo srečujem že od rosno mladih let,bučka+zlatka+2 kamna ,tako kot marsikateri od nas.te so kaj hitro poginile,oče pa kot oče,šus v trgovino in kupit novo,to se je zgodilo 3-5 ne vem več točno,potem je pa obupal .Tako me je želja po akvariju spremljala vse do lanskega leta ko smo se selili v hišo mojih staršev.Rezerviral sem si prostor v hiši in ...

... in začele so se mi uresničevati moje sanje po akvariju.

Kaj hitro sem si kupil steklo ,nekaj sem ga dobil zastonj in že je bila tu faza lepljenja ,nakup prve opreme (grelec ,pesek,vodna črpalka,korenine,rastline).Akvarij je bil 320 L .Sledil je nakup rib, (neonke 20kom,plati 10kom,moli 10kom,kresničke 20 kom,bengalski som 4kom, lepoplavuta mrenica (šarki) 4kom,plecostomus 4kom (kupljeni kot ancistrusi) ,skalarke 4kom, nitkarji 6kom,pa še bi se kaj našlo,…….verjamem da se skoraj vsi držite za glavo,ampak tako je bilo število in kombinacija rib so bili »totalout« da ne govorim o dekoraciji.

Veselje pa ni trajalo kaj dolgo,saj mi je neke noči akvarij počil.Da ni bilo prevelike poplave gre zahvala samolepilni plastični foliji,katero sem nalepil čez prednji del filtra, bila je totalna urgenca ,z ženo tiste noči ne bova pozabila!!!!

Novi 240 L akvarij dekoracija vidite kakšna je (bljak-harry potter)

Tako so ribe preživele noč kar v vedrih,zjutraj pa sem se odpeljal direkt v Maribor po novi 240 L akvarij.Ribe so mi zaradi neutečenega filtra in stresne noči začele poginjati ena za drugo, porabljenih je bilo nebroj zdravil tudi v veliko prevelikih odmerkih.Tako, da mi je ostalo le par rib.Začel sem se zavedati da rabim pomoč!Tako sem obiskal knjigarno in si sposodil dve knjigi,ter se začel informirati!!!

Neki dan sem šel v mladinsko knjigo v Mariborskem europarku, da bi si nabavil še več literature,ker je niso imeli ,mi je trgovec povedal za AKVAzin ,no od tu naprej pa se je začelo tisto tapravo učenje akvaristike in prebiranje dolgo v noč ,zato pravim da se z akvaristiko ukvarjam šele dobro leto, ker na prejšnja dejanja nisem preveč ponosen , ampak se še vseeno tolažim s tem ,da je po moje večina tudi šla skozi to.Preko akvazina sem spoznal akvarista Petra iz Raven na koroškem,kateri mi je veliko pomagal.Spoznal sem ,da to le ni tak mačji kašelj ,kot se mi je zdelo,nabavil sem močnejšo vodno črpalko,rastline ,glede rib pa nisem imel velike izbire, saj sem jih dokupil pred tem in se je izkazalo da spet ni prav!!!!Sledili so vzponi in padci,na napakah se učimo.

Preureditev in mix rib (nitkarji,moliji ,platiji,skalarke,praskač,lisičke,plekostomus,gupi,)

Ker si pravi akvarist želi razmere v akvariju kar najbolj približati vrsti nekega biotopa, sem si za začetek nabavil še 80 L akvarij v katerega sem naselil živorodke zeleni plati, moli,gupi. Tako sem selekcionirar vsaj nekaj rib (živorodke-ikrnice)

80 L akvarij z živorodkami.(Moli,plati,gupi,ancistrus)

V matičnem akvariju je sledila preureditev!!!

Čez čas se je zaradi drstenja skalark porodila želja za dodatni drstni 80 L akvarij ,bilo je seveda treba prepričati še ženo.

Novi 80 L po postavitvi

new look

Nekako sem jo prepričal ,in ga zlepil ,vendar sem ga zaradi velike želje po diskusih napolnil z nitkarji in skalarkami ostale ribe sem podaril kolegu ,sledila je preureditev matičnega, nisem pa mnenja, da je pravi akvarist tisti ki ima diskusa v akvariju,ampak mi je enostavno ta riba predstavljala po pričevanju ter spremljanju debat nekaj nedostopnega ,ful me je mikala ker se mi je zdela čudovita, pa sem poizkusil.Vem pa da tu tudi ni za izključit kakšen pogin ampak za enkrat mi to laufa in se trudim ustvarjati zadovoljive pogoje.

Preurejen matični!!!

Ozadje sem si naredil sam ,rastline sem nasadil po enem tednu ,ker cement ni bil dovolj pozdravljen mi je rastline total uničilo ,vendar sem zaradi pomanjkanja notranjega prostora (volumna) ozadje odstranil .

Moji prvi diskusi!!!(zahvala gre Petru iz Raven na koroškem)

Živorodk skoraj nimam več samo še 6 molijev, kateri gredo služit kolegu ostale sem tudi podaril (najmanj 60-70 kom) večim kolegom.

Zdaj imam v (bivšem živorodnem) 80 L akvariju modre in biserne nitkarje po parih ter ancistruse .

Nitkarji mi ful lepo delajo ,mladine stare 5 dni /4 dni /2 dni je okoli 500-600 kom ali več (v grobem ocenjeno 2.12 ) ,so pa prestavljeni za enkrat v 15 L akvarij,v fazi lepljenja je 180 L akvarij za mladino ,ampak za njega žena še ne ve (Ha,ha,ha).

80 L z nitkarji in ancistrusi.

V drugem 80 L akvariju so skalarke 3 pari in 1 trnasti som,zdaj ko so same, so se začele tudi lepo formirati po parih (2 para ja,eden še ne).Mladine zaenkrat še nisem imel ,bila so številna drstenja in polaganja ,ampak so jih čez noč pojedle.Polovico odraslih sem dobil od kolegov ,hvala Mick in klavdija!!!

Položene ikre stare 2 dni!!!

Matični po preureditvi zgleda tako!!!

Pri njem spet ena napakica,za ozadje sem dal ogledalo ,kar imam namen popraviti ko bo zlepljen 180 L akvarij,v mariborskem zooticu sem pred tednom dni kupil juvelovo ozadje (tanovi dizajn ROCK) sicer je taman za ostrižnike ,ampak z malo dekoracije bo tudi tu super.

V matičnem imam diskuse (zaenkrat 5 kom-mladih),neonke črne in rdeče ,škrlatne mrenice, oklepne somiče ,botia ter plekostomus.Rastline so nekatere tiste ki so preživele celjenje cementa tako da počasi prihajajo k sebi.

Sem pa v vsem tem času postal pravi zasvojenec z akvaristiko,kamorkoli grem se prvo pozanimam za akvaristične trgovine in kot nekakšen bolnik moram nekaj kupiti preden grem iz trgovine ,najsi bo to samo razpršilec za zrak,pa tudi če ga ne rabim!!!!

Lahko se pa tudi pohvalim da sem usmerjal v pravo smer že kar nekaj kolegov,enega sem tudi poslikal,je pa to vse moje delo!!!

Mislim da nisem preveč dolgotvezil,to bi lahko bilo zaenkrat vse,čeprav bi o tem lahko govoril dan,dva,tri ,…….

Hvala akvazinu,akvazinovcem,posebej pa še Petru,za pomoč in izčrpne informacije,da imam to kar imam zdaj ,si pa v »bodoče« (sem mislil že letos pa ni šlo finančno in časovno skozi) nameravam v kletnih prostorih narediti eno akvarijsko sobo ,kjer ne bom omejen z prostorom ,in mojim ustvarjanjem ,pa tudi omilil bi napetost žene (ha,ha,ha)!!!