Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvarist meseca januarja 2006
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Bojan Jerina je res izkušen akvarist, naš dolgoletni član in tudi administrator hčerinskega foruma http://sloreef.com/. Izjemno smo veseli in je pohvalno, da sodeluje aktivno še naprej tudi na našem forumu, upajmo, da se bo čim več akvaristov zgledovalo po njemu. Poglejmo si njegovo akvaristično biografijo. http://sloreef.com/bojan/akvarij.htm

V svet akvaristike sem se podal pred več kot 30 leti, ko sem še obiskoval osnovno šolo. V kleti sem našel star 40 literski akvarij , katerega je uporabljal že moj oče in še eno staro zračno črpalko. Prav rad bi našel ta dva kosa opreme, saj bi lahko ustanovil akvaristični muzej. Gotovo sta starejša od 40 let. Obiskal sem Semenarno na Gosposvetski ulici, ki je bila takrat po meni znanih podatkih edina prodajalna z akvaristično opremo v Ljubljani in se domov vrnil z vsem potrebnim , da sem napolnil akvarij s podlago peskom in zasadil rastlinice. Z drugega obiska Semenarne pa sem se že vrnil s parom gupijev, rumenih platijev , rdečih mečkov in črnih molijev. To sicer ni bil ravno nek zgled biotop akvaristike, sem pa očitno dobil zdrave ribice, ki so se v akvariju solidno dobro počutile in že v prvem mesecu mojega vstopa v svet akvaristike sem lahko opazoval mladice vseh štirih vrst v mojem akvariju. No, niso bile samo mladice. Prav vse štiri vrste so zrasle do odrasle velikosti in ko se ozrem v preteklost, se večkrat sprašujem , kako je to uspelo, saj nisem uporabljal nobene gojilnice , pa ribice vseeno niso požle mladic. No, ne spomnim se kakšne rastlinice sem takrat imel v akvariju. Vsekakor pa me je najverjetneje prav uspeh z mojim prvim akvarijem za vse življenje zapisal akvaristiki.

Seveda pravi akvarist nikakor ne more živeti samo z enim 40 literskim akvarijem in v sledečih letih, ko sem obiskoval osnovno šolo in nato srednjo šolo sem kot za stavo lepil akvarije. Na koncu srednje šole sta bila v kleti dva večja akvarija in še nekaj manjših. Pridno sem hodil na sestanke , takrat ustanovljenega Društva akvaristov Ljubljana, nabiral živo hrano v potočkih in mlakah in preučeval potrebe raznih vrt sladkovodnih rib. V teh letih sem uspešno razmnoževal: cebrice, kardinalke, skalarke, črne in rdeče neonke, kresničke, kribenzise, siamske bojne ribice, kraljevske plaščarice in prav gotovo sem še kaj pozabil. Vsekakor bi se na tem mestu želel zahvaliti g. Martincu (sedaj ima njegova hčerka trgovino Modra Beta) , ki je takrat v s svoji delavnici pričel prodajati ribice in edini od mene , mladega akvarista, odkupoval vzgojene ribice in tudi rastline. Od vseh sladkovodnih rib mi je v najlepšem spominu ostala kraljevska plaščarica. Zelo enostavno jih je gojiti in še bolj enostavno razmnožiti, je pa res zanimivo opazovati par teh ribic, ki zelo lepo skrbi za svojo jatico mladičkov in tudi velike ribe zelo težko izmaknejo in pohrustajo kakšnega mladička iz jatice.

V času študija na fakulteti za elektrotehniko, mi je v moji sobi delal družbo 300 literski akvarij z diskusi.


Pred približno 15 leti, ko sem se preselil v svoje stanovanje , sem postavil le en 200 literski akvarij, v katerem so kraljevali ostrižniki iz Vzhodno afriških jezer. Ustonoške so se pridno razmnoževale in na koncu sem imel poln akvarij ustonoš, katere pa je bilo zelo težko oddati. Vsekakor so ustonoše zelo zanimive ribice in z veseljem se spominjam dni, ko so domovale tudi pri meni doma.


Pred 12 leti pa sem se prvič odpravil na dopust na Rdeče morje. Še sedaj se spomnim , da sem bil zelo slabe volje , ko sem po celodnevni vožnji z avtobusom iz južnega Egipta pripeljal v Hurgado, kjer me je pričakala grda s puščavskim peskom prekrita plaža. Ko pa sem sem se z masko potopil pod vodo , sem prvič zagledal rajsko podobo koralnega grebena, ki me je izredno očaral in takrat sem vedel, da bo doma nastal koralni morski akvarij. Pred 12 leti pa je bila v Sloveniji izredno slaba ponudba organizmov in opreme za morsko akvaristiko. Vseeno je nastal moj prvi morski akvarij. Ni mi ravno v ponos, ampak takole je izgledal.

V malo več kot 10 letih ukvarjanja z morsko akvaristiko sem dobil kar nekaj izkušenj. Pred dvema letoma sem celo vzgojil mlade klovenske ribice. Razmnoževanje klovenskih ribic ni zahtevno je pa kar precej dela.Drst, razvoj iker in vzreja mladic so tako rekoč enaki, kot pri drugih bolj pogostih vrstah klovnskih ribic. Priporočam, da se ikre pusti skupaj s starši, dokler se ne izležejo. Ikre so prvi dan intenzivno rdeče-oranžne barve, ovalne oblike in precej velike (1mm široke, 2do 3 mm dolge).

Za konec pa še ena slika mojega morskega akvarija.

Lep pozdrav vsem akvaristkam in akvaristom.

http://sloreef.com/bojan/akvarij.htm

Bojan Jerina