Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Modro obarvani veliki kačji pastirji ob vrtnem ribniku
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Vsebina
 
Modro obarvani vel...
Slovenska imena ka...
  Oglejte si tudi...
 
Akvaristka meseca ...
Alge v sladkovodne...
Pri določanju kačjih pastirjev prihaja do pomot. Tako, kot je zelo težavno določiti enakokrile kačje pastirje iz rodu Coenagrion, imamo lahko težave pri velikih ali raznokrilih kačjih pastirjih, tistih modro obarvanih samčkov, ki priletijo nad naš vrtni ribnik.

Eden najpogostejših kačjih pastirjev iz rodu ploščcev – Libellula, ki obiskuje vrtni ribnik, je modri ploščec (Libellula depressa – slika 2,3 in 5). Je odličen letalec iz podreda raznokrilih kačjih pastirjev – Anisoptera ali po domače velikih kačjih pastirjev, ki se z razprostrtimi krili rad sonči na travni bilki nad vrtnim ribnikom. Tu se tudi razmnožuje. Že od maja meseca dalje vidimo, kako samička odlaga jajčeca v vodo. Modri ploščec ima rad stoječo vodo. Je prebivalec kalov in mlak. Ima od vseh ploščcev najbolj širok in ploščat zadek s karakterističnimi rumenimi lisami ob straneh, kar se dobro vidi pri samici na sliki 6. Te lise s starostjo bledijo in izginejo, zato pazimo, da ga ne zamenjamo z ostalimi vrstami, na primer s črnim ploščcem (Libellula fulva), ki je mnogo redkejši. Razlika med njima je ta, da pri črnem ploščecu sprednji par kril nima značilne široke temne lise na zasnovi kril, temveč ima le črto. Ima nekoliko modro obarvane oči, konica zadka je bolj temna. Vse ploščce ločimo od modračev (Orthetrum) prav po tej lisi na vseh štirih krilih, ki pri modračih manjka. Žal nimam fotografije prodnega modrača (Orthetrum cancellatum), ki je najbolj podoben črnemu ploščcu in ga pri spregledanju te lise brez težav zamenjamo. Modrači tudi radi obiščejo vrtni ribnik, kjer so na preletu. Imajo sicer tanjši in manj sploščen zadek, ki je na konici običajno temnejši, vendar vsi ti znaki niso zanesljivi za določitev vrste, saj ima na primer temnejšo konico zadka tudi črni ploščec. Modrači radi sedajo na tla, tako kot kamenjaki (Sympetrum), medtem ko ploščci ne.

Sinjega in malega modrača običajno ločimo po modri barvi, ki se pri sinjem modraču vleče z zadka tudi na oprsje, pri malem pa ne.

Med ploščci in modrači je izjema le lisasti ploščec, kjer samec nima modro obarvanega zadka in sta oba spola enaka.

Poleg vseh naštetih razlik so tu seveda še potek žil, oblika, barva in dolžina pterostigme na krilih. Podobne težave so pri določanju samičk. Še več težav imamo pri določanju mladostnih pravkar izleženih osebkov, ličink ali levov. Tu lahko celo izgubimo voljo do nadaljnjega raziskovanja sveta kačjih pastirjev.

  1. Libellula fulva – črni ploščec, samec
  2. Libellula depressa – modri ploščec, samec
  3. Libellula depressa – modri ploščec, samec
  4. Orthetrum albistylum – temni modrač, samec
  5. Orthetrum coerulescens – mali modrač, samec
  6. Libellula depressa – modri ploščec, samica
  7. Orthetrum brunneum – sinji modrač, samec
  8. Libellula quadrimaculata – lisasti ploščec, samica

Hitro še nekaj za fotografe. Prav gotovo je modrega ploščca najenostavneje fotografirati, saj "parkira" vedno na isti travni bilki, vejici ali naslonjaču stola vrtne sedežne garniture. Pusti se približati na nekaj decimetrov, tako, da ga zlahka slikamo z makro objektivom - npr. 105/2,8 MACRO. Tudi če odleti, bodimo pri miru, saj se bo kmalu vrnil. Podobno, a vendar nekoliko težje je slikati modrače in kamenjake.

Besedilo je prirpavil mag. Blaž Šegula dr. vet. med.

Galerija slik