Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
mehiška slepa jamska ribica
Astyanax fasciatus mexicanus
mehiška slepa jamska ribica

Astyanax fasciatus mexicanus
Družina: Characidae

Slepa mehiška jamska ribica, Astyanax fasciatus mexicanus, CUVIER, ¸1819
Sistematika : Animalia - Chordata - Osteichthyes - Actinopterygii - Characiformes- Characidae - Tetragonopterinae- Astyanax - fasciatus - mexicanus
Novejše raziskave na mitohondrialni DNK (mtDNA) so pokazale, da obstaja 7 različnih filogenetskih "kladov", vendar ostajajo znotraj vrste Astyanax fasciatus. Vir: Strecker U, Faundez VH, Wilkens H. (2004) - Phylogeography of surface and cave Astyanax (Teleostei) from Central and North America based on cytochrome b sequence data. Mol Phylogenet Evol. 2004 Nov;33(2):469-81.
Sinonimi : Chalceus fasciatus, Tetragonopterus mexicanus De Filippi 1853, Astyanax argentatus Baird & Girard, 1854; Tetragonopterus brevimanus Günther, 1864; T. petenensis Günther, 1864; T. fulgens Bocourt, 1868; T. nitidus Bocourt, 1868; T. streetsii Cope, 1872, Anoptichthys jordani Hubbs and Innes 1936, A. hubbsi
Etimologija : Astyanax = v grški božanski mitologiji je to sin Hektorja ; fasciatus = progast ; mexicanus= mehiški
Tuja imena : Blind Cavefish, Blinder Höhlensalmler, Mexikanischen Salmler , Silbersalmler
Domovina : jamska albino oblika naseljuje 31 jam v Sierra de el Abra v Tamaulipas in San Luis Potosi v Mehiki ((ca. 22° 05' N, 99° 00' W). To je podvrsta običajnega površinskega karacinida Astyanax fasciatus species complex, ki naseljuje površinske vode od Teksasa do Argentine in ni albino, je normalno srebrno obarvan. Tudi nekatere jamske populacije imajo še razvite oči, čeprav so že albino.
Biotop/habitat : troglobiont- jamske počasi tekoče ali stoječe vode
Spol : samec tanjši od samice
Obarvanost : albino, brez pigmenta in razvitih oči, kot človeška ribica
Obnašanje : miroljubna riba jate , hrano zazna z izjemno razvitim čutilom za okus , predmete v akvariju pa s pobočnico. Ni primerna za t.i. "skupinske okrasne akvarije", saj ščipa plavuti drugim vrstam, če je preveč rib v akvariju.
Ureditev akvarija : hladnovodni biotop; je nezahtevna vrsta, lahko jo gojimo celo v akvariju brez rastlin in svetlobe. Ne poje vodnih rastlin.
Hrana : vsejeda, zoobentos , umetna hrana
Razmnoževanje : lahko, drsti se v hladni vodi pri 18°C - 20°C. Parjenje stimulira , zanimivo, podaljšano osvetljevanje akvarija (24 urna fotoperioda)! Samica odvrže lepljve ikre na rastline ali na pesek. Ikre (0.77 mm) se izležejo po 2-3 dneh, mladice splavajo po 6. dnevu. Mladice imajo še oči , hranimo jih takoj s kotačniki in navpliji artemije, pa tudi z drobno suho hrano. V naravi in v akvarijih se jamska ribica drsti z obarvano površinsko sorodnico in v F1 dobimo mladiče z vmesnimi lastnostmi. Tega se ne počne !
Življenska doba : 5 - 6 let
Ogroženost : ni je na IUCN rdečem seznamu
Povprečna cena : 2,5 €
Posebnosti : . Raziskavo na vrsti mehiške slepe jamske ribice, Astyanax fasciatus je delala Dr. Theresa Burt de Perera, etologinja na Keble College Oxford . Ker je jamska ribica slepa, lahko zazna minimalne sprememebe vodnega pritiska . Okolje zaznava s pomočjo pobočnice in se nikoli ne zaleti v steno akvarija ali dekoracijo. Riba si ustvari kompleksno prostorsko mapo okolja, v katerem se nahaja, v kratkem času. Če je etologinja dodala nov predmet v akvarij, se je riba naučila zaznavati njegovo obliko ; kakor hitro je predmet zamenjala, se je obnašanje ribe spremenilo. Znanstveniki iz Oxforda so zgradili poseben akvarij podoben labirintu in poročali, da so se ribe v njem zelo dobro znašle. Slepe mehiške ribe, ki bivajo v votlinah, so si pravo pot zapomnile v samo nekaj urah. Ko so jih znanstveniki poskušali speljati na napačno sled, se ribice niso dale in celo po nekaj mesecih so še vedno vedele vse, kar so se naučile. Ribe so rešile tudi zapletene miselne uganke, ki bi bile pretrd oreh za mnoge hišne ljubljenčke, med drugim tudi za hrčke in pse.
Dr. Theresa Burt de Perera je povedala: "Ribe so dolgo časa veljale in še veljajo za neumne živali z majcenimi možgani, ki si ničesar niso sposobne zapomniti za več kot nekaj sekund. Sedaj pa smo odkrili, da se lahko veliko naučijo in si to tudi zapomnijo. Poleg tega bi njihove miselne sposobnosti mnoge ljudi presenetile. Vemo, da ribe prepoznajo svoje lastnike - nekatere se celo kujajo, če jim hrano ponudi kdo drug."
Zanimivost : novejše raziskave so pokazale, da se lahko izzove tvorbo oči pri slepi ribici, če jim vstavijo očesno lečo.Upajo, da bodo ta spoznanja lahko pomagala tudi pri transplantaciji oči pri slepih ljudeh .
Stopnja zahtevnosti : idealna riba za začetnike .

http://images.google.com/images?q=Astyanax_fasciatus

Velikost : 9-10 cm
Temperatura : 20° - 25°C
Voda : pH = 6,0 - 7,8 ; do 30°dGH
Akvarij : min. 80 cm = 120 litrov
Zadrževanje : sredina
___________________________________
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik