Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Pasjezoba ustonoša
Cynotilapia afra
Pasjezoba ustonoša

Cynotilapia afra
Družina: Cichlidae

Vrsta,ki je izredno podobna vrsti Metriaclima zebra , loči se le po zobeh.

Najdemo jo po skoraj celem jezeru Malawi in zopet nas preseneča s svojo raznolikostjo. Podlaga Cynotilapia afre je vedno enaka, se pravi modra s črnimi vertikalnimi črtami, razlike so predvsem v obarvanosti hrbtne plavuti, ki je lahko rumena, svetlo rumena, bela. Samica tudi pri tej vrsti ni tako izrazito obarvana. Cynotilapia afra na sliki je iz otoka Likoma. Morda najbolj unikatna je Cynotilapia afra iz Cobwe, kateri zaščitni znak je čelo obarvano rumeno. Nahaja se v skalnem okolju brez sedimenta .

Ker je to zelo teritorialna vrsta, potrebuje prostoren akvarij (400l in več) v katerem naj bo veliko skrivališč iz kamenja. Ker veljajo C. afre za ribo jate, jih mora biti tudi v akvariju vsaj 6-10 primerkov. Priporočljivo jih je imeti skupaj s približno enako velikimi M'bunami.

C. afra je tipična ustonoša. Drsti se v naravi v dolgih votlinah oz. jamah, zato je priporočljivo imeti v akvariju toliko skrivališč. V času drsti samec postane agresiven in brani svoj teritorij in samico pred vsiljivci. Ta agresivnost po drsti mine.

V naravi se prehranjuje prvenstveno s planktonom. V akvariju pa ji dobro dene različna akvarijska hrana obogatena s spirulino in rakci.

Velikost: v naravi zraste od 8-10cm, prav tako tudi v akvariju
Temperatura: 25.5-28°C
Voda : pH 7.5-8.5, 12-13 dGH
Akvarij: 400l

Besedilo je prispeval Bojan Grošelj. Slika (c) Ad Konings.

Oblika primerna za tiskanje Natisni