Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Demasonijeva ustonoša
Pseudotropheus demasoni
Demasonijeva ustonoša

Pseudotropheus demasoni
Družina: Cichlidae

Pseudotropheus demasoni je vrsta, ki zaradi svoje velikosti, doseže namreč 6-8 cm, kar na veliko trka na vrata malavijskih akvaristov in, zaradi te njene lastnosti, si jo želi marsikateri akvarist. To je vrsta, ki prihaja iz tanzanijskega dela jezera, natančneje iz male točke Pombo Rocks in Ndumbi rocks. Ti dve, edini, nahajališči, se nahajata južno od reke Ruhuhu. Torej je vrsta P. demasoni endemit, se pravi, se nahaja samo na teh dveh točkah in nikjer drugje. Ad Konings, ki jo je leta 1994 tudi prvi opisal, jo je poimenoval po svojem prijatelju Laif Demasonu, ki je gojitelj in izvoznik malavijskih ustonoš iz tanzanijskega dela jezera Malawi.

V naravi jo najdemo v plitvi vodi, globine 3-8m v skalnem okolju. Ta izredno mirna vrsta se ponavadi zadržuje v skupinah, ki jo tvori samec in 6-8 samic.Take skupine si v naravi delijo 3-4m žvljenjskega prostora. Tako samec, kot tudi samica, sta enako obarvana, se pravi modra oz. svetlomodra je osnova, na kateri so črne navpične črte. Samec se od samice loči po lažnih ikrah na analni plavuti. Na sliki pa je prekrasen samec iz Pombo rocks-a.

V naravi se prehranjuje z algami in je torej tipični "Aufwuchs", v akvariju pa je zadovoljen z različno akvarijsko hrano, kateri pa ne sme primanjkovati spiruline in alg. Kot zanimivost: prebavila raztegnjena v ravno vrsto presežejo velikost primerka tudi do 250%.

Drst ni problematična, le dovolj pozorni moramo biti, da opazimo samico z ikrami. Ponavadi ima samica 6-12 mladic. Samec je izredno miren tudi v času drsti. Zaradi svoje mirnosti je izredno dober "sostanovalec" ostalim ribam, pretežno M'bunam.

Velikost: 6-8 cm
Temperatura: 25.5-28°C
Voda: pH 7.5-8.5, 12-13 dGH
Akvarij: minimalno 200l

Besedilo je prispeval Bojan Grošelj. Slika (c) Ad Konings.


Ta endemična pritlikava zebrasta ustonoša prihaja iz tanzanijskega dela jezera Malawi (ena podvrsta iz mozambiškega) iz čeri Pombo Rocks do Ndumbi Point. Živi v skalnem bregu do globine 4 m. Čeprav majhna, je ta vrsta dokaj agresivna, tudi v akvariju, zato je bolje imeti jato najmanj 12 do več rib in po možnosti manj samcev ; v akvariju naj bo veliko skrivališč. So monomorfični in ker so samice enako obarvane kot samček, je spol težko ločiti (samčki imajo večjo lažno ikro in so bolj agresivni). Je herbivor, hrani se z "aufwuchsom" in algami, beljakovinska mesna hrana mu škodi.

Razplod je lahek, posebej po menjavi vode samci redno izvajajo značilen svatbeni ples; samice so izjemno zanesljive ustonoše, mladice pogosto preživijo v akvariju, če je dovolj špranj in razpok. Ad Konings je to vrsto opisal in poimenoval po sodelavcu in kanadskemu izvozniku malavijskih ostrižnikov leta 1994 (skupaj sta jih našla leto prej).

Velikost : samci največ 7.5cm, samičke do 7cm
Temperatura : 24 - 27°C
Voda : 4° dGH, 5°dKH; pH: 7.8 - 8.6
Akvarij : minimalno 200 litrov
Zadrževanje: med skalami , po celem akvariju

Besedilo je prispeval Bojan Dolenc, AQUA VITA d.o.o.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik