Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ognjenoplavuta črna mrenica
Epalzeorhynchos bicolor
Ognjenoplavuta črna mrenica

Epalzeorhynchos bicolor
Družina: Cyprinidae

Ognjenoplavuta črna mrenica , Epalzeorhyncos bicolor , Smith, 1931

Etimologija : od epalzeos = močan, krepak ; rhynchos = rilček ; to je azijska mrenica z rilčastimi usti (= rilčaste mrenice) .
Domovina : centralna Tajska , izumrla (Ex) - Kottelat, M. 1996 - 2003 IUCN Red List of Threatened Species
Habitat : ni povsem znan , zgolj domenva se, da so živele na kamnitem dnu hitro tekočih sladkovodnih rek , potočkov in predvsem v tolmunih pod slapovi?
Značilnosti : zelo rada skače iz akvarija, predvsem prvo noč po vnosu v nov akvarij ! Ta vrsta ni primerna za skupinski akvarij, saj je v ujetništvu izjemno teritorialna in napadalna, predvsem do drugih krapovcev , posebej do iste vrste . Ko odrastejo, postanejo napadalne tudi do drugih vrst . Sicer izjemno lepa riba, a primerna le za gojenje v zelo velikem akvariju , skupaj z jatami rib, ki plavajo na sredini in vrhu akvarija . Naravno jato onjenoplavutih črnih mrenic lahko gojimo samo v nekaj tisoč litrskem akvariju z ustrezno biotop ureditvijo.
Hrana : omnivor - vsejeda , s poudarkom na rastlinski hrani (alge).
Spol : samci so bolj vitki in imajo podaljšano hrbtno plavut , samice so bolj sive in imajo mnaj izrazito obarvan rdeč rep.
Razmnoževanje : zahtevno (do nemogoče), podobno kot pri vrstah sorodnih lisičk rodu Chrosocheilus in Garra . Zaradi povpraševanja so v naravi izlovljene * (podobno kot tudi siamske srebrne lisičke!), letno pride na zahodno tržišče na desettisoče "bicolorjev" iz azijskih ribjih farm, kjer jih umetno vzrejajo s pomočjo hormonskih injekcij in ribjih briketov . Zaradi takšnega farmskega načina intenzivne vzreje vrsta izgublja na genetski raznovrstnosti in naravne nagone (v akvariju se "na naraven način" sploh ne drstijo več!) . Ihtiologi se bojijo, da sploh ni več viabilne populacije, ki bi še zadoščala za obstoj vrste ob morebitni vrnitvi v morebitne še obstoječe naravne habitate.
* = Kottelat je prvotno objavil, da je vrsta izumrla zaradi akvaristike (prelov), a je po posredovanju Sveina A.Fossa, direktorja O. F. I. (Ornamental Fish International's ) , tekst popravil v že skoraj "legendarno obliko", ki je predmet vročih in srditih polemik med akvaristi - "naravovarstveniki" in akvaristi - "ribogojci" :"The reasons for the decline in the wild population of E. bicolor are not known. The aquarium fish trade has been accused of driving species to extinction because of very selective overfishing, but there is no documented evidence for this (Kottelat and Whitten 1996). Habitat modification may be the more likely cause of population declines in this case (M. Kottelat, pers. comm.). In the 1970s, many dams were constructed in Thailand and these probably severely impacted several large basins in the region. Large swamp areas have also been drained . " ?

V Evropo so prišli prvič leta 1952 , v firmo Aquarium Hamburg. Prvi jih je zdrstil leta 1964 Hentschel .
Drst v akvariju : akvarij mora biti zelo velik zaradi agresivnosti , da lahko samec in samica usvarita lasten teritorij ; drstijo se že pri 7 cm velikosti . Potrebna je čista, mehka in kisla šotna voda , temperatura 27 - 28°C . Drst pospeši redna menjava vode. Pred drstjo ribi dobita drstne bele izpuščaje, ki so podobni ihtioftiriozi . Ikre odložita v votlinah (kokosov oreh ipd.), ikre se izležejo po 2 dneh , mladice prosto plavajo v naslednjih 2 dneh . Plankton .

Velikot : 15 - 20 cm
Temperatura : 23-28°C
Voda : mehka do srednje trda ; ph 6,0 - 7,0
Akvarij : 120 cm, 300 l
Zadrževanje : dno

Bojan Dolenc , AquaVita , Biotop akvaristika , d.o.o.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Andrzej Zabawski, www.akwafoto.pl