Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
škrlatna mrenica
Barbus titteya
škrlatna mrenica

Barbus titteya
Družina: Cyprinidae

Škrlatna mrenica , Barbus titteya , Deraniyagala , 1929
Družina : Cyprinidae
Sinonimi : Capoeta titteya ; Puntius titteya
Etimologija : Barbus = od barb = brada , brki ; titteya = domačinsko ime, "Lai titteya" ali "Vairan titteya".
Tuja imena : Cherry barb (angl.) ; Bitterlingsbarbe (nemško) ; Barbeau cerise (francosko).
Domovina : Sri Lanka (otok Ceylon) ; 8°N - 6°N ; endemit. Biotop/habitat: na dnu počasi tekočih pragozdnih potočkov ali rečic do 300 m n.dm.v., od porečja Kelani do porečja Nilwala. Bentopelagična vrsta, zadržuje se nad in v muljastem dnu, kjer je veliko odpadlega listja. Vrednosti vode: pH 6,1 - 8,0; trdota 5,0 - 19,0 dGH; temperatura 23 - 27°C.

http://www.aqua-passion.com/fiches_poissons/images/Barbu_t_ttya.200582912245.jpg

res lepe populacije s smaragdnim odbleskom so v naravi izumrle zaradi prelova!

Spol : bolj vitki samčki so zelo lepo vinsko škrlatno rdeče obarvani, posebej v času drstenja; samičke so bolj rjavkaste z temno vzdolžno črto čez telo.
Obnašanje: zelo miroljubna vrsta, po značaju so plašni samotarji , z izjemo drsti. Najbolje se počuti v vrstnem akvariju ali pa le z majnimi, miroljubnimi ribami, s kakšno jatico dnevnih pritlikavih činkelj (Yasuhikotakia sidthimunki) ali "kačic kulijev" (Pangio sp.); morda pride v poštev družba z razborami, predvsem bi ustrezala cejlonska ognjena razbora (Rasbora vaterifloris) in podobne manjša vrste azijskih cebric, mrenic in razborc, še posebej iz rodu Boraras ali Microrasbora. V vodah Sri Lanke živi še vrsta endemičnih rdeče obarvanih mrenic, ki so ene najlepših sploh : škrlatnoglava mrenica ali rdečeglavka = Barbus nigrofasciatus ; dvopikasta mrenica = B. bimaculatus; cejlonska mrenica = B. cumingi; B.ticto; B phutonio ; itd..

V akvariju včasih zelo uspešno odstranjuje določene nezaželjenje alge in jo lahko uvrstimo na listo algojedih rib ali "čistilcev"!
Ureditev akvarija : mehkovodni akvarij (biotop Ceylon); šotna ali temna fina podlaga (mulj z listjem , šotna vlakna), se rada zakoplje v podlago in tudi hrani se v njej. Od rastlin pridejo v poštev vse cejlonske vrste kriptokorin, mrežnic, vodoljub, plavajoče rastline; vodne mahove ter praproti ovijemo po tankih vejastih koreninah za bolj pragozdno vzdušje. Ta riba postane nervozna, če so v akvariju z njo preveč živahne vrste rib.
Hrana:
omnivor, v naravi se hrani z zoobentosom in žuželkami, tudi z algami (zelene, diatomeje ipd.), detritom. V akvariju se navadi na vse vrste drobne hrane.
Razmnoževanje :
Podobno, kot pri sumatranki in tročrtasti razbori. 25 litrov >> ; temperatura 27° - 28°C; pH okoli 6,0; trdota do 12°dGH; šotni filter. Drstijo se na drobnolistnih rastlinah samo v tekoči vodi (pretok ali prezračevanje)! Drst v ujetništvu poteka 3 - 4 x letno. Med drstjo lahko skačejo celo iz akvarija. Naenkrat samica odvrže 1 - 3 ikre, tekom parjenja odvrže 200 - 300 iker lepljivih iker (se nalepijo na rastlino z drobno nitko). Ikre so občutljive na onesnaženo vodo, na bakterije, glivice in infuzorije v vodi. Ker so starši notorični jedci iker , jih hranimo pred in med drstjo z enhitreji, da preprečimo ropanje zaroda . Takoj po koncu drsti starše izlovimo. Izležejo se po 24 - 48 urah, a ličinke še visijo na nitkah 2 - 4 dni, nato prosto splavajo. Mladice so relativno velike , že takoj 1. dan lahko sprejmejo sveže izležene navplije artemije, že 10. dan grindal črvičke. Življenska doba : 3 - 5 let
Ogroženost : Red List Category : LR/cd (Lower Risk/conservation dependent) ; Pethiyagoda, R. 1996 : 2003 IUCN Red List of Threatened Species. Najlepše obarvane populacije so menda že izumrle zaradi prelova v komercialne namene.
Povprečna cena : 1.50 € - 1.95 €
Posebnosti : škrlatna mrenica je ena najmanjših, najmirnejših in najlepših azijskih mrenic , primerna za manjše akvarije ; najbolje se počuti v vrstnem, močno zaraščenem rastlinskem biotop akvariju; šele v pravi pragozdni črni vodi pokažejo svoje najlepše barve, poleg intenzivno škrlatne barve lahko dobijo po hrbtu zelenkast odblesk.

Velikost : 5 cm
Temperatura : 23 - 27°C
Voda : pH = 6,0 - 7,5 ; dGH = 5° - 18° ; dKH = 3°- 5°
Akvarij : min . 60 cm = 70 litrov
Zadrževanje : dno , sredina
___________________________________
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik