Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
zlata riba
Carassius auratus
zlata riba

Carassius auratus
Družina: Cyprinidae

ZLATA RIBICA - Carassius auratus, Cyprinidae

ZGODOVINA: Pred več kot 1000 leti so jih začeli gojiti kot okrasne ribe na jugu Kitajske. To so sicer le obarvane različice navadnih, olivno-rjavih ribic.

HABITAT: V naravi njihove rjavo obarvane prednice najdemo v stoječih ali počasi tekočih vodah na jugu Kitajske.

V NARAVI:
Rade brskajo po dnu (mulju), česar pa jim v akvariju zaradi čistoče skoraj ne moremo omogočiti. Živijo v jatah, ki so zaradi neagresivnosti lahko sestavljene iz osebkov različne velikosti.

V AKVARIJU/ RIBNIKU: Osebno priporočam več zlatih ribic skupaj, v literaturi pa odsvetujejo kombiniranje med seboj različnih (počasne, okrogle in hitre, vitke) variant zlatk. Všeč jim je močna zaraščenost (s trdimi rastlinami- mehke bodo pojedle), potrebujejo pa tudi nekaj odprtega prostora. Kot v naravi, tudi v ribniku ali akvariju rade brskajo po dnu, zato uporabite neoster pesek (potrebno je tudi redno čiščenje dna). Zdrave ribice so v primernem okolju zelo živahne, po mojem mnenju celo vesele. Izgubijo strah pred človekom, jedo iz rok in se drgnejo ob njih, se odzovejo na človekovo bližino, vendar pa še vedno ohranijo strah pred mačkami.

HRANA: So vsejede. V naravi jedo rastline, insekte (npr. ličinke komarjev), majhne rakce, zooplankton ipd. V akvariju jih hranimo s hrano za zlate ribice, kateri je občasno priporočljivo dodati tubifekse, ličinke trzač, artemijo, …

RAZMNOŽEVANJE: Zelo pogosto. Ribe spolno dozorijo po približno 2 letih (odvisno od temperature, hrane,…). Drstijo se, ko se voda segreje - začnejo spomladi in nehajo nekje v avgustu, septembru. Več samcev lovi samico, ki lahko nosi tudi več 1000 jajčec. Ko samci osemenijo ikre, so te lepljive in se pritrdijo na rastline, kamne, ipd. Mladice se izvalijo po treh do sedmih dneh. Te se na začetku, pritrjene na rastline, hranijo s svojo rumenjakovo vrečko, nato pa zaplavajo in iščejo hrano- vodne bolhe, alge, praživali in podobne organizme. Obarvajo se v pol do dveh letih.

AKVARIJ/ RIBNIK: V trgovinah pogosto svetujejo, da zlate ribice naselite v bučke ali nekaj litrske akvarije, kar je zanje občutno premalo. To je tako, kot da bi človeka zaprli v sobo, visoko le 1,5 metra. Ko kupimo mlado ribico, izgleda, kot da ji takšen kozarec ustreza. Ko zraste, pa se v takšni posodi ne more niti gibati. Poleg tega se tam nabirajo dušikove spojine, največ je hudo strupenega amoniaka. Seveda v takem ˝kozarcu˝ riba ne bo normalno zrasla, kar je še en dokaz, da je nekaj narobe. Tudi 60 litrski akvariji so premajhni: širina in višina 30 cm, medtem ko zlatke zrastejo tudi do 40 cm. Po mnenju večine strokovnjakov je dovolj 200 litrski akvarij, po mojem mnenju pa je zaradi njihove aktivnosti tudi to premalo. Menim, da je primeren akvarij dolžine 150 cm, le redko kdo pa bo takšen akvarij namenil zlatim ribicam. Zato so zlatke najprimernejše za v ribnik, kjer imajo tudi obilico naravne hrane. Ta naj bo globok vsaj 1 m, da bodo ribice preživele zimo.

VELIKOST: do 40 cm, 3 kg

TEMPERATURA: od 4 do 22°C

VODA: srednje trda, pH 6,5-8,5

ŽIVLJENJSKA DOBA: do 25 let

ZAHTEVNOST: nezahtevne, primerne za začetnike

VIRI:
http://members.aol.com/sirchin/goldfish.htm
http://www.enature.com/fieldguides/detail.asp?fotogID=778&curPageNum=1&recnum=FI0005
http://www.briancoad.com/Species%20Accounts/Carassius.htm
Vodni Vrtovi; James Allison

Napisal: Matic Avsec

_________________

Ta vrsta je uvrščena na Rdeči seznam sladkovodnih akvarijskih rib - Seznam B
Oblika primerna za tiskanje Natisni