Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Sijoča ali hengelova klinolisa razbora
Trigonostigma hengeli
Sijoča ali hengelova klinolisa razbora

Trigonostigma hengeli
Družina: Cyprinidae - Rasborinae

Sijoča ali hengelova klinolisa razbora, Trigonostigma hengeli, Meinken,1956.

Družina: Cyprinidae, Rasborinae

Sinonimi: Rasbora hengeli

Trigonostigma hengeli

www.minifische.de/cypr.html

Sorodne vrste: v rodu Trigonostigma (Kottelat & Witte 1999) se nahajajo 4 znane vrste klinolisih razbor (ime razbora izvira iz starega rodovnega imena za te ribice, Rasbora)): največja je modra klinolisa razbora, T. heteromorpha - 5 cm; T. hengeli doseže 4 cm; espejeva klinolisa razbora, T. espei doseže 3 cm; najmanjša je siamska pritlikava razbora T. somphongsi, ki doseže le 2,5 cm.

Etimologija: Trigonostigma: od trigonon = trikotnik, "sekirica" (grško tria = 3; gonias= kot) + stigma = žig, pega, lisa ...; hengeli: po nizozemskem uvozniku rib iz Amsterdama van Hengel-u.

Tuja imena: Glowlight rasbora; Glühlicht - Rasbora, Hengels Keilfleckbärbling

Domovina: Borneo, Sumatra

Biotop/habitat: živi v majhnih pragozdnih potokih, rečicah in močvirjih.

Spol: samčki so bolj barviti in manj okrogli od samičk.

Obnašanje: prava riba jate, normalno se obnašajo samo v jati, v kateri je več 100 osebkov! V akvariju mora biti najmanj 30 osebkov. V takih okoliščinah je to izredno miroljubna in živahna riba.

Ureditev akvarija: fin temen (črn ali rjav) neapnenčast pesek ali mivka, ozadje bogato zaraščeno z azijskimi močvirskimi rastlinami. Korenine in po tleh za simulacijo naravnega črnovodnega pragozdnega habitata posušeno listje od hrasta, bukve, jelše, katape (Terminalia catappa) ipd..Šibka, difuzna svetloba, šotni filter s šibkim pretokom.

Trigonostigma hengeli a Valisneria sp.

Jata

Hrana: drobna živa ali zmrznjena hrana : rakci (vodne bolhe, samooki, artemije...), ličinke vodnih žuželk (trzače, komarji, koretere ipd.), enhitreji...

Razmnoževanje: v skupni nov rod Trigonostigma so ihtiologi dali te 4 vrste ravno zaradi značilnega razmoževalnega obnašanja, namreč ikre odlagajo na spodnjo stran širokolistnih rastlin iz rodu Cryptocoryne. Resnični problem je dobiti uigran par, v tem uspejo samo redki in zelo izkušeni akvaristi. Če tu odkrijemo "trik", je menda vse drugo samo še rutina. Ta vrsta doseže spolno zrelost zelo pozno. Temperatura 25°- 28°C; pH 5,0 - 6,0; skupna trdota pod 2°dGH; dKH med 0 - 1°. Samička prilepi med drstjo na spodnjo stran lista od 200 do 300 iker. Izležejo se po 24 urah, ličinke splavajo po 4 dneh (3 - 5).

Mladice potrebujejo infuzorije, kotačnike, paramecije, mikrobolhe, mikročrve ipd...navplije artemij ali samookov sprejmejo šele po nekaj dneh. V naravi klinolise razbore ne jedo zaroda, v akvariju, kjer običajno zaradi premalo prostora pride do inhibicije naravnega obnašanja, pa se to pogosto dogaja, zato moramo žal par takoj po drsti odstraniti iz drstnega akvarija. V dovolj velikem drstnem akvariju so skandinavski akvaristi že ponosno poročali o naravnem obnašanju teh izjmenih ribic.

Življenska doba: 4 - 6 let v akvariju ( v naravi največ 2 leti).

Ogroženost: ni je še na IUCN rdečem seznamu

Posebnosti: naravne vode, kjer so te čudovite drobne mrenice prvič odkrili in videli, so danes onesnažene, izsušene ali okužene z invazivnimi vrstami ostrižnikov (Tilapia sp.) in eksotičnimi krapi! Živijo samo še v bolj odročnih pragozdnih predelih, ki pa so zaradi ilegalne sečnje, požarov, poplav in drugih negativnih vplivov človeka vedno bolj ogroženi. Lahko se zgodi, da bo to še ena pragozdna vrsta, ki bo (pre)živela le še v ujetništvu v akvarijih v bolj ali manj neprimernih razmerah? Žal je že prišlo do genetske zlorabe, saj pogosto prodajajo v akvarijskih trgovinah križance med modro T. heteromorpha in T. espei! Zelo običajen problem ob nakupu teh ribic je tudi, da trgovci redno mešajo med seboj vrsti T. espei in T. hengeli. T. espei živi v podobnih pragozdnih habitatih, a prihaja iz Kambodže in Tajske. Poznavanje razlik v naravnem okolju teh 4 vrst recimo daje biotop akvaristiki tisti pravi čar in povsem nov vidik v razumevanju akvaristike! Razlike so sicer precejšnje in bistvene. Žal vse te vrste končajo večinoma v povprečnih okrasnih akvarijih skupaj z raznimi južnoameriškimi tetrami, oklepnimi somiči, živorodkami, pa celo kakšnimi ostrižniki (diskusi, uaruji in listarke/skalarke jih večinoma pojedo). Posebej je potrebo poudariti opazovanja skandinavskih akvaristov, ki trdijo, da se klinolise razbore obnašajo res naravno samo v res velikem nekaj sto litrskem akvariju v jati več sto osebkov. V akvariju v Kopenhagnu sem osebno opazoval tak indonezijski biotop z jato več kot 3000 razborc, ta nepopisen prizor mi bo ostal za vedno v spominu. Žal si večina akvaristov kaj takega ne more urediti, a vsaj razmišljajmo in delujmo v tej smeri, kolikor je v naših močeh. Največja neumnost so zato razne internetne strani, kjer promovirajo t.i. "nano - minifish" akvarije, kjer naj bi zadoščal za te sicer posamezno majhne ribice že 40 l akvarijček. Za take akvarijčke so mogoče primerne nekatere vrste rodov Paedocypris (najmanjša riba na svetu!), Boraras, Sundadanio, Danionella in Microrasbora (poudarek je na mogoče?).

Trigonostigma espei, Meinken 1967

trigonostigma hengeli

Trigonostigma hengeli

Trigonostigma heteromorpha

Trigonostigma somphongsi

Trigonostigma somphongsi

Slike: http://akvaforum.no/profile.cfm?id=8107&tab=3ℑ=5335

http://f21.aaa.livedoor.jp/~niobu/Then.html

jatica v Galeriji:

http://www.fishforums.net/index.php?showtopic=170038

Velikost: 3,5 - 4 cm
Temperatura: 22° - 28°C Voda: pH = 6,0 - 6,5 ; do 2°dKH ; do 4°dGH
Akvarij: min. 70 cm (90 litrov) Zadrževanje: sredina, vrh
___________________________________

Copyright © Bojan Dolenc


Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

jatica