Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Pezdirek
Rhodeus amarus
Pezdirek

Rhodeus amarus
Družina: Cyprinidae

Pezdirki so hladnovodne ribe, ki jih najdemo tudi v naših rekah in potokih. Za tropske akvarije niso primerni, saj potrebujejo hladno vodo, bogato s kisikom. V času drsti, ki je nekaj posebnega, so samčki prelepo obarvani in se lahko kosaj z marsikatero tropsko ribo. Značilna zanje je modro srebrna proga, ki se vleče od konca trebušne votline do korena repne plavuti, in je prisotna tako pri samčkih kot tudi samičkah.
Kot že rečeno, je drst pezdirkov nekaj posebnega. Le ti se namreč drstijo le ob pomoči sladkovodnih školjk, kot sta recimo brezzobka in rečni škržek. Pezdirek spolno dozori v 2-3 letu starosti; drsti se od aprila do maja v stoječih vodah z muljem ali mivko, kjer živijo sladkovodne školjke. Školjko izbere samček, kamor privabi spolno zrelo samičko (z leglico).
Ko školka odpre dotekalno odprtino in zajame vodo, porine samička vanjo (nekaj cm) dolgo leglico in odloži 2 ikri; ko školjka začuti dražljaj, se zapre in pri tem potisne ikri v škržni prostor; potem odda samec semenčice na enak način; školjka jih posrka skupaj z vodo in v školjki pride do oploditve. Ikre se razvijajo varno skrite v školjki, dokler ne porabijo jajčnega mehurja. Takrat so velike že skoraj 1.5cm in jih lahko hranimo z ličinkami artemije (nauplii). V naravi samice skrbijo za svoj zarod.

V dobro zaraščenem akvariju ga brez težav gojimo pri sobni temperaturi brez prezračevanja. Optimalna temperatura okrog 22°C. Je vsejedec, a ljubi tubifekse, enhitreje, vodne bolhe in ličinke žuželk...
Najbolje se počuti v veliki jati skupaj s sorodnimi majhnimi krapovci ali činkljami in seveda školjkami, s katerimi živi v neke vrste simbiozi.

Temperatura: 14-22°C
Velikost: 9cm
Voda: 6.8-7.5pH, 10-30dH
Akvarij: 50l
Zadrževanje: sredina, dno

Oblika primerna za tiskanje Natisni