Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
celebeška jadralka
Marosatherina ladigesi
celebeška jadralka

Marosatherina ladigesi
Družina: Atherinidae - Telmatheriniinae


Celebeška jadralka, Marosatherina ladigesi, AHL 1936
Literatura: Aarn; Ivantsoff,W. & Kottelat,M.: Phylogenetic analysis of Telmatherinidae (Teleostei: Atherinomorpha), with description of Marosatherina, a new genus from Sulawesi. (Ichthyol. Explor. Freshwaters, 9 (3) 1998: 311-323)
Sistematika : Animalia - Chordata - Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Acanthopterygii - Atheriniformes - Atherinoidei - Atherinidae - Telmatheriniinae - Marosatherina - ladigesi .
Sinonimi : Telmatherina ladigesi
Etimologija : Maros = po mestecu Maros, ki leži na jugozahodnem delu otoka Sulawesi, kjer se nahajajo naravna nahajališča te vrste; atherina = od ather = resast, klasast - se nanaša na obliko telesa rib iz pretežno morske družine gavunov; telma = močvirje ; ladigesi = po odkritelju nemškemu ihtiologu dr.Werner-ju Ladiges-u (1910 - 1984). Dr. Ladiges je soutemeljitelj moderne akvaristike in teraristike, napisal je preko 170 znanstvenih člankov in 10 knjig s področja ihtiologije, herpetologije, akvaristike in teraristike. Obiskal in zoološko je obdelal vsa pomembna področja na Zemlji, od Južne Amerike, preko Azije (Sri Lanka, Indija, Celebes, Sumatra, Penang ipd.) in Afrike, kjer je odkril ali opisal številne nove vrste rib.
Tuja imena : Celebese Sailfish, Celebese Rainbow (angl.); Celebes Sonnenstrahlfisch (nem.); promieniczka (poljsko); Arc en ciel des Célebes, Atherine des marais, Voilier des Célebes, Athérine Rayons de Soleil (Fra).
Domovina : Indonezija, otok Sulawesi (Celebes) - JZ področje Bantimurung okoli mesta Maros , Filipini
Biotop/habitat : počasi tekoči gorski potočki, včasih so ob obali somornični.
Spol : samčki so lepše obarvani in imajo daljše plavuti, posebej izstopajo plavutnice na drugi hrbtni in podrepni plavuti.
Obarvanost : srebrna - bela - rumena - črna - modra.
Obnašanje : miroljubna, živahna ribica jate. Lahko jo kombiniramo z vrsto kili ribice Aplocheilichthys macrophthalmus.
Ureditev akvarija : potrebuje na dnu fin pesek ali mivko (lahko morsko); veliko prostora za plavanje, na robu goste indonezijske rastline in tudi obvezno plavajoče rastline.Voda mora biti rahlo alkalna in trda, lahko dodamo čajno žličko morske soli na 10l vode, izjemno pomembno je, da potrebuje kristalno čisto vode s čim manj nitratov (a nujno pod 10 mg/l), kar dosežemo z rednimi najmanj 1 x tedenskimi menjavami vode (vsaj 1/4)! Drugače ta vrsta začne bolehati in hitro pogine.Vodni tok v akvariju naj bo srednje močen. Potrebujejo jutranjo sončno svetlobo.
Hrana : živa in suha dovolj drobna hrana vseh vrst, posebej artemije in vodne bolhe.
Razmnoževanje : potrebuje poseben drstni akvarij, kjer samčki dvorijo samičkam. Jutranje sonce, kot za vse vrste gavunov , jadralk, modroočk in mavričark.Temperatura med drstjo naj bo 22°- 24°C, pH = 8,0 ; NO3 = pod 5 mg/l. Par se lahko drsti cel mesec po malo, zato večkrat šop javanskega mahu, v katerem so ikre, prestavimo v drug vzrejni akvarij. Za razliko od novogvinejske jadralke ta vrsta poje svoje ikre in je potrebno biti previden. Mladice splavajo že po 5 - 11 dneh (odvisno od temperature) in jih začnemo hraniti z drobnimi infuzoriji, lahko parameciji, kotačniki golidicami in šele po nekaj dneh s sveže izvaljenimi navpliji artemije in mikročrvički. Lahko se jih hrani tudi z umetno hrano v prahu za mladičke ikrnic (Babyfood).
Življenska doba : 4 leta
Ogroženost : ranljiva vrsta = Vulnerable ; IUCN Red List (D2) , Kottelat, M. , (Ref. 36508)
Povprečna cena : 2,20 € - 3,80 € ; 1,5 - 3,0 funta

Posebnosti : ta stara znanka akvaristov je v naravi že ogrožena, na srečo jo na veliko gojijo na farmah in akvaristi vrzeditelji na Češkem in Slovaškem. Omenja jo že Borut Žener v "bibliji slovenskih akvaristov" AKVARIJ (1964) , kjer piše o tej vrsti : "Telmatherina* ladigesi ahl - telmaterina , Celebes, Madagaskar**; velikost 7 cm. Izredno lepa, prozorna ribica dolgih plavuti in nežnih kovinskih barv. Posebno samci imajo plavutne trakove hrbtne in podrepne plavuti zelo podaljšane. Gojimo jo kot mavričarke. Na žalost je zelo občutljiva in jo rade napadejo bolezni, poleg tega pa so še velike težave pri razplodu."
Dodajamo, da je celebeška jadralka žal zelo občutljiva na prehitro spremembo vodnega kemizma, a lažje prenese prehod iz mehke v trdo vodo, kot obratno. Še posebej v eri svetovne pandemije ribje tuberkuloze se lahko resnično bojimo za usodo tudi te po velikosti in zahtevah navidez idealne akvarijske ribe, ki je bila že do sedaj iz nerazumljivih razlogov premalo iskana in cenjena vrsta. Zaradi svoje telesne drobcenosti ne dosega priljubljenosti, ki ji pripada. Gre dejansko za izjemno lepo, zanimivo in dragoceno vrsto mavričarke, ki si zaluži vso našo pozornost in ljubezen. (glede tega tragičnega fenomena priljubljenosti "prevelikih" rib in podcenejnosti "premajnih" kaže napisati poseben članek, saj je tematika pereča in škodljiva za razvoj akvaristike). Glede sistematike jo nekateri uvrščajo skupaj z madagskarskim rdečerepim gavunom vrste Bedotia geayi v družino gavunov Atherinidae, nekateri pa celo v posebno družino Telmatheriniidae (Atherinoidei : Bedotiidae, Pseudomugiliidae, Melanoteniidae, Telmatheriniidae); nekateri pa uvrščajo vse omenjene družine v skupno družino Atherinidae, ki se deli na poddružine Bedotiinae, Pseudomugiliinae, Melanotaeniinae, Telmatheriinae.
* večina literature še vedno uporablja staro ime Telmatherina, kar pa velja danes za sinomim.
** = danes vemo, da ta vrsta ne živi na Madagaskarju, ne vemo, ali gre za napako ali je res nekoč tam živela ?
Stopnja zahtevnosti : 4 (od 1-5), dokaj zahtevna vrsta.

Velikost : 8 cm
Temperatura : 22°C - 28°C
Voda : pH= 7,0 - 8,0 ; skupna trdota 10°- 20°dGH, NO3 < 10 mg/l
Akvarij : 80 x 30 x 40cm = 96 l
Zadrževanje : sredina
___________________________________
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik