Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
mala kljunata ščukica
Dermogenys pusillus
mala kljunata ščukica

Dermogenys pusillus
Družina: Hemiramphidae

Mala kljunata ščukica, Dermogenys pusillus
Družina: Hemirhamphidae

Razlika med spoloma: Samec je manjši od samice.
Mala kljunata ščukica živi na območju Tajske, Singapurja, Malajskega polotoka, in sicer v sladkih vodah in somornici. Je izrazita površinska riba, ki živi v akvariju z mirnejšimi ribami in veliko plavajočih rastlin. Poleg že znane siamske bojne ribice je ta znana kot tako imenovano "turnirska" ribica. Samci kljunate ščukice so namreč zelo napadalni in se ne prenašajo med seboj. Če spustimo dva samca v akvarij, se takoj zgrabita s čeljustmi. Boji samcev niso tako okrutni kot pri siamski bojni ribici, ker eden od samcev kmalu popusti.
Je pogosta riba v naših akvarijih. Samca spoznamo po oplojevalnem organu; to so spremenjene plavutnice predrepne plavuti. Osnovna barva ribe je rumeno rjava, le plavuti so lahko rumenkaste ali oranžne. Dostikrat samica skoti mrtve mladice, vzrok za to bi lahko bila nepravilna prehrana. Samo suha hrana namreč ne zadostuje za breje samice, saj morajo tedaj dobiti raznoliko živo hrano, ki naj se dalj časa zadržuje na površini vode. Ustrezna hrana so žive vodne bolhe ali ulovljene žuželke, ki jih damo na vodno površino. Ta riba ima na koncu spodnje čeljusti lesketajoče se pege, včasih pa tudi na čelu. Spodnja čeljust je podobna drobni plavajoči vejici; vse to privablja žuželke, ki jih skušice spretno lovijo. Primerna je tudi liofilizirana hrana.
Da odrasle ščukice ali druge ribe v skupnem akvariju ne bi pojedle mladic, damo na površino vode veliko plavajočih rastlin. Mladice prenesemo v poseben akvarij, kjer jih hranimo z artemijami, živimi vodnimi bolhami, pzneje pa tudi s suho hrano.
Od odrasle samice dobimo vsakokrat največ 12 do 20 mladic, ki so velike 10mm in so še brez podaljšane čeljusti, ki se izoblikuje pozneje.

Velikost: 7cm
Temperatura: 22-28°C
Voda: pH: 7; trdota: 10 dGH
Akvarij: 60 cm, 70 l , skupni akvarij naj bo normalno zaraščen s plavajočimi rastlinami, zadržuje se tudi v somornici
Zadrževanje : pri vrhu akvarija

Besedilo je prispeval Denis Čotar

Vir za sliko : http://www.eheim.nl/n/Fische.cgi?Mode=zeige&welcher=292&Sprache=niederlaendisch&Filter=gesamtliste

Oblika primerna za tiskanje Natisni