Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
sončni ostriž
Lepomis gibbosus
sončni ostriž

Lepomis gibbosus
Družina: Centrarchidae

SONČNI OSTRIŽ , Lepomis gibbosus, Linnaeus, 1758.

Sistematika: Animalia- Chordata- Vertebrata- Actinopterygii- Perciformes- Percoidei- Centrarchidae- Lepomis - Lepomis gibbosus

Imena: sončni ostriž, ameriški sončni ostriž, pumpkinseed (angl.), Sonnenbarsch (nem.) ...

Domovina: izhaja iz Severne Amerike, vendar so ga okoli leta 1887 prenesli v Evropo, dandanes pa ga najdemo praktično povsod, od Afrike, Azije, do Južne Amerike. Razširil se je po vsej zahodni, srednji in vzhodni Evropi in v Angliji. V Sloveniji naseljuje številne stoječe vode, ribnike, mrtvice in večje vodotoke Muro, Savo, Dravo in Sočo s pritoki.

Biotop/habitat: naseljuje tako stoječe, kot tekoče vode. Zadržuje se v gosto zarastlih plitvinah, do globine 2 metra.

Spol: samci imajo v času drstitve izrazitejše barve, samice so na splošno za odtenek bolj blede.

Obarvanost: po celem telesu je olivno-zelene barve z marmornatim vzorcem. Po glavi se od gobčka proti robovom škržnih poklopcev vlečejo turkizno do smaragdno zelene proge. Na vrhu škržnega poklopca je temna pega. Trebuh je pri mladih rumen, pri starejših pa bolj rdeč. Po bokih ima rdečkasto-oranžne pege.

Obnašanje: so teritorialne ribe, v času parjenja je samec agresiven do drugih rib. Aktiven je podnevi.

Ureditev akvarija: akvarij naj bo vsaj 200 l, peščeno dno, dobra filtracija, veliko rastlinja in skrivališč. Ne družimo ga z manjšimi ribami. Če imamo več samcev, je priporočljiv vsaj 400 l akvarij. Glede vode je neproblematičen.

Hrana: so vsejedi, s povdarkom na mesni hrani. Jedo žuželke, larve, manjše ribe in ikre, dvoživke, polže,detrit. Rastlinja v akvariju običajno ne poškoduje, je pa dobro, da mu občasno damo malo poparjene zelenjave.

Razmnoževanje: drsti se od maja do avgusta. Ima več zaporednih drstitev v intervalih na11 dni. Samec se lahko pari z dvema samicama na enkrat. Samec jamo skoplje v peščeno dno, privabi samico, ki vanje odloži 600-5000 iker; po paritvenem plesu samec sam skrbi za zarod. Lahko pazi tudi več »gnezd« na enkrat. Ikre se izležejo po treh do desetih dneh (odvisno od temparature). Spolno dozorijo v drugem letu starosti. Razmnoževanje v akvariju je nezahtevno in spontano.

Življenska doba: v naravi živi nekje 5 let, v ujetništvu pa okoli 8 let. (lahko tudi več)

Posebnosti: je zelo prilagodljiva in odporna riba. To ji je omogočilo,da se je uspešno obdržala skoraj povsod, kjer so jo naselili. V večini predelov, kjer so to ribo naselili predstavlja nezaželjenega vsiljivca, saj dela gospodarsko škodo. S svojo požrešnostjo ogroža autohtone vrste živali in rastlin . Znano je tudi dejstvo, da se lahko križa s sorodnimi vrstami rib in posledica so hibridi, katerih moški osebki so pogosto sterilni.

Sicer je riba zelo lepa , primerna tudi za akvariste začetnike.

Ni je na IUCN rdečem seznamu.

Je na seznamu invazivnih vrst: 21 tujerodnih - alohtonih vrst rib in želv v Sloveniji

Nikoli ge na smemo izpustiti v prosto naravo (kot velja za želve rdečevratke, rumenovratke in druge tujerodne živali iz severne poloble)!

Temparatura: ugodno se počuti od 4 do 24 °C.

Velikost: v akvariju okoli 15cm, v naravi več, običajno okoli 20 cm. (uradno zabeležen rekordni osebek je meril kar 40 cm).

Voda: pH=7-8, dGH=10°-20°

Akvarij: min.100cm = 200 l

Zadrževanje: dno, sredina

Gaber Beršnjak @ sundance kid

Oblika primerna za tiskanje Natisni