Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
oranžna klovnska ribica
Amhiprion ocellaris
oranžna klovnska ribica

Amhiprion ocellaris
Družina: Pomacentridae

Oranžna klovnska ribica, Amphiprion ocellaris, CUVIER, 1830 . Zanimivo je, da oranžnemu klovnčku rečejo po angleško False Percula Clownfish = "lažna percula" (A. percula, črnoplavutna klovnska ribica). Je najbolj popularna in razširjena vrsta koralnega klovnčka v akvaristiki.
Sistematika : Chordata - Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Acanthopterygii - Perciformes - Labroidei - Pomacentridae - Amphiprion - ocellaris
Sinonimi : -
Etimologija : amphi = obojestranski, dvojen ; prion = žaga ; anemonske ribice, ki imajo žagasto nazobčane škržne poklopce ; ocellaris : "majhno oko" : prvi najden primerek - holotip je imel lažno oko na repu, kasneje se je izkazalo, da je bilo to po naključju zaradi kemične reakcije med konzerviranjem, dejansko vrsta nima takih pik na repu .
Tuja imena : False Percula Clownfish ; Oranger Ringelfisch
Domovina : vzhodni Indijski ocean in zahodni Pacifik
Biotop/habitat : plitvi koralni grebeni od 1 - 15 m, vedno v simbiozi z gostiteljsko vetrnico.
Spol : Samice so večje od samčkov, lahko spreminjajo spol, samčki v samico; če po nesreči dominantna samica pogine, jo nadomesti največji samec, ki zamenja spol.
Obarvanost : glej sliko.
Obnašanje : najbolj miroljubna vrsta klovnčka, ki najraje živi v vetrnicah vrst Heteractis magnifica, Stichodactyla gigantea ali S. mertensii. Če nima naravnih gostiteljev, se v sili zadržujejo tudi v kakšni drugi vetrnici , a niso tako srečni. Lahko jih gojimo v koralnem akvariju z nevretenčarji in drugimi miroljubnimi vrstami rib, kot so rumeni ali modri kirurgi, glavoči, babice, mandarinke, rumenorepe gospice, zebraste pižamce ipd.. Ta vrsta je najmanj agresivna do drugih klovnčkov in je edina, ki tolerira več predstavnikov iste vrste v akvariju, tako da lahko gojimo "jato" v istem akvariju. Tudi v naravi jih pogosto najdem več v eni "tepih" anemoni. Lahko jih imamo več v istem akvariju, ne pa drugih vrst klovnčkov. So slabi plavalci, zadovoljijo se z zelo majhnim prostorom okoli svoje izbrane vetrnice. Samo med hranjenjem bliskovito skočijo izven tega varnega območja, da pograbijo hrano, nato se kmalu vrnejo nazaj. Pogosto plavajo dolgo časa na mestu - naprej-nazaj, zelo značilno za to vrsto.
Ureditev akvarija : običajna ureditev, tako s trdimi, kot mehkimi koralami, vetrnice in manjše vrste rib in nevretenačrjev.
Hrana : plankton, artemije, mysis, krill, suha hrana
Razmnoževanje : samo 1 par se bo formiral v akvariju, ne glede na število klovnčkov. Uparjen par ali trio (1 samica + 2 samca) se drsti na vsakih 14 dni , oranžne ikre nalepijo na očiščen kamen blizu vetrnice na področju močnega valovanja. Ikre se izležejo po 7-8 dneh in ponoči se mladice dvignejo na površino. Kot prvo hrano nujno potrebujejo kotačnike golidice (Brachionus), ki jih gojimo v "zeleni vodi" v mikroalgah (Nannochloropsis ipd..). Ličinka se izjemno hitro preobrazi v odraslo obliko, v rekordnih 8-9 dneh in takrat tudi že sprejme navplije artemije. Od vseh klovnov oranžni najprej zagrabijo navplije. Po 9 mesecih so mladi klovnčki veliki že okoli 4 cm.
Življenska doba : 8 - 10 let
Ogroženost : ni je na IUCN rdečem seznamu.
Povprečna cena : 15 €
Posebnosti : je najbolj popularna vrsta klovnčka v akvaristiki, Nemo. Divji oranžni klovnčki so izjemno občutljivi na trasnport in aklimatizacijo, zato so bolj primerni akvarijski klovnčki.To je bila prva koralna riba, razmnožena v ujetništvu (Martin Moe, Jr. 1970) . Čeprav jo nekateri imenujejo koralni gupi, pa le ni tako enostavno, ker so njene naravne vetrnice zelo zahtevne za gojenje v akvariju. Mnogi svetovno znani akvaristi in biologi trdijo, da klovnčki niso dovolj zdravi in ne doživijo naravne starosti, če nimajo svojih vetrnic H. magnifica, S. gigantea ali S. mertensii . V Avstraliji v Darwinu živi črna geografska različica oranžnega klovnčka, ki jo pogosto zamenjujejo s črnoplavutnim klovnčkom , Amphiprion percula (Lacepede, 1802). Zanimivo je, da nista v naravi v Indopacifiku obe vrsti nikjer na istem območju, vseeno pa uporabljata iste vrste vetrnic za domovanje. Črnoplavutne klovnčke ločimo po bolj črnih plavutih in po tem, da beli pasovi po telesu niso fino črno obrobljeni na tenko, kot je to pri oranžnih klovnčkih, ampak so pri perculi rumeno-oranžni deli ob 3 belih pasovih od znotraj bolj na debelo črno obrobljeni. A. percula ima tudi večjo in bolj črno obrobljeno hrbtno plavut. V praksi jih je res težko ločiti med seboj. Paziti moramo, ker se v akvariju lahko tudi križajo med seboj (na srečo potomci niso plodni).
Stopnja zahtevnosti : od vseh klovnskih ribic je to najbolj prilagodljiva in enostavna, dokaj nezahtevna vrsta za gojenje, tudi v nekoliko manjših akvarijih.
http://images.google.com/images?q=Amphiprion+ocellaris

Velikost : 8 - 9 cm
Temperatura : 23°C - 28°C
Voda : pH = 8,1-8,4 ; dKH = 8° ; Ca = 460 mg , Mg = 1400 mg ; NO3 < 10mg/l;PO4<0,03 mg/l ; slanost specifične gostote 1,023 - 1,025
Akvarij : min. 120 litrov (1 klovnček potrebuje 40 litrov vode v akvariju )
Zadrževanje : sredina, v vetrnici med lovkami
___________________________________
Tekst in foto zgoraj : Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik