Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
angelske solzice
Soleirolia soleirolii
angelske solzice

Soleirolia soleirolii
Družina: Urticaceae

Angelske solzice , Soleirolia soleirolii (Req.) Dandy ,1964
Družina : Urticaceae - koprivovke
Sinonimi : Helxine soleirolii Req. ; Soleirolia corsica Gaudich.; S. repens O. Kuntze
Etimologija : imenuje se po botaniku, odkritelju iz 19. stoletja , to je častiti Joseph Francois Soleirol
Tuja imena : Angel´s Tears, Baby´s Tears , Irish Moss, Mind Your Own Business , Bubiköpfchen (fantovska krtačka)
Domovina : avtohtona Baleari , Malorka , Korzika, Sardininija , Elba ; vnešena v Zahodno Evropo do Irske, ZDA, Avstralija, Japonska ...kot vrtna in okrasna rastlina (okrasne travice) .
Posebnosti : tvori počasi rastoče , po tleh ležeče oz. plazeče se goste blazinice ali preproge , ki so izjemno dekorativne in zato priljubljene pri ljubiteljih okrasnih vrtov . Nadomešča japonsko travico. Je izjemno nezahtevna in odporna rastlina, uspeva tako na soncu kot v senci, kar je pa še bolj nenavadno, zadnja leta jo gojijo tudi v akvarijih in posebej v akvaterarijih in okrasnih plaudarijih kot eno najbolj priljubljenih "tepih" rastlinic za ustvarjanje naravnih zelenih preprog v ospredju ali ob robu vrtnih ribnikov. V akvaristiki so jo najprej začeli uporabljati kot rastlino, ki čisti vodo po metodi "HMF" = "Hamburger - Matten- filter" . Na kratkko, naseli se jih v filter ob ali v robu akvarija, kjer pod žarnico izjemno učinkovito odstranjujejo nitrate in fosfate iz akvarijske vode . Lahko jo uporabimo kot nadomestek za dražjo Glossostigmo , vodno penušo (Hydrocotyle leucocephala) ali kot okrasni dodatek , podobno kot uporabljamo javanski mah in javansko vodno praprot . Izjemno hvaležna in vsestransko uporabna rastlina , sorodnica naše koprive. Če jo gojimo zunaj na senčnem vrtu, prenese vse tipe zemlje, od peščene do ilovnate in preživi tudi krajša sušna obdobja, po deževju ali zalivanju si hitro opomore in rumeni listi ponovno ozelenijo . Pozimi potrebuje nižje temperature . Namig : morda je naprodaj v bližnji cvetličarni ali pa jo imajo vaši znanci na vrtu na vikendu ob morju ?
Cena : 15€ ; 4.95 $ .
Prodaja se v najmanj 3 oblikah : navadne angelske solzice (Green Baby's Tears) ; zlate angelske solzice (Soleirolia soleirolii 'Aurea') in srebrne angelske sozice (Soleirolia soleirolii 'Silver Queen' ali 'Variegata' )

Velikost : višina stebla 5 cm ( max.15 cm) , širina srčastih listov 5 - 7 mm
Temperatura : 5°C - 24°C
Osvetlitev : srednja – zelo visoka
Voda : pH 5,5 - 8,5 , srednja – trda
-----------------
Boja Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik