Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
mah nežni copatek
Monosolenium tenerum
mah nežni copatek

Monosolenium tenerum
Družina:

Vodni mah jetrenjak nežni copatek je dobil novo ime , prej ga je firma Tropica (N. 002C) prodajala pod napačnim imenom Pellia tenerum, po novem se imenuje Monosolenium tenerum Griff. (W. Griffith (1849)). Dr.William Griffith, raziskovalec Azije je prvi opisal to vrsto (Griffith, 1849)

Gre za izjemno dekorativno rastlino, ki je nemenjena sajenju na kamen ali korenine ali po dnu v ospredju akvarija, kjer ustvari zeleno preprogo očarljivih nežnih blazinic, podobno kot soroden podvodni mah potopljena ričija, Ricccia renana Lorber ex K.Müller (1941) . Vzrok za napako glede imena je dejansko prav legendarno smešen ... (objavljeno je v reviji Aqua-Planta 3 – 2003) ! Nežni copatek je izjemno redek v naravi, kjer ga še niso našli, da bi rasel pod vodo, raste emerzno. Obstaja nekaj najdišč v Indiji, na Kitajskem, na Tajvanu in Japonskem, sumijo, da je šlo za kultivirana gojišča, zgodba je podobna kot z okrasnim kopnim iglavcem, "živim fosilom" ginkom (Gingko biloba). Nima listov, temveč steljko (thallus), izgleda kot 10 x povečena Riccia. Žal je tudi ta rastlina, kot sorodni mahovi (recimo javanski vodni mah) izjemno krhka , nežna in ni idealna za transport in prodajo v zootrgovinah. Zato akvaristi težko pridemo do njega , predvsem z medsebojno izmenjavo. Tropica ga prodaja v majhnih porcijah ali že pritrjenega na keramične kamne. V akvariju ga moramo sprva s tankim najlonom privezati na podlago, da se "prime". Bolj kot za akvarije je ta mah idealen za akvaterarije, kjer tvori neprekosljivo lepe blazinice. Ni občutljiv niti na temperaturo, niti svetlobo, čeprav lepše uspeva pri dobrih pogojih , kjer tvori bolj goste in lepše blazinice. Žal ta lepota v naše akvarije skoraj še ni zašla (nekaj izjem le je).

Sistematika: Plantae - Bryophyta - Hepaticae - Hepaticopsida - Marchantiidae - Marchantiales - Marchantiineae - Monosoleniaceae - Monosolenium - tenerum.

Sinonimi: Jungermannia endiviifolia, Dick. (1801); Pellia endiviifolia, (Dick.) Dumort. (1835)

Tuja imena: Liverwort (angl.); Endivien-Beckenmoos, Geweihmoos, lebermoos (nemško); bivša Pellia (hrvaško) ...

Ogroženost: v naravi je ranljiva vrsta (VU) - je na rdeči listi.

Glej članek: http://www.tropica.com/article.asp?type=aquaristic&id=564

...in opis: http://www.tropica.dk/productcard_1.asp?id=002C

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=153

http://www.azgardens.com/images/BA2003-JohnDespres2.gif

AGA 2006

Copyright © Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik


foto John Despres

Dr.William Griffith