Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Postranica
Gammarus sp.
Postranica

Gammarus sp.
Družina:

Življenski ciklus: Rakci se parijo nekajkrat letno. Med tem procesom samček med plavanjem na svojem hrbtu nosi samičko. Samička v svoji vreči nosi okrog 50 oranžnih, oplojenih jajčec, ki se vidijo skozi samičkino napol prosojno telo. Mladički se izležejo v vrečki in iz nje pridejo popolnoma razviti vendar mikroskopsko majhni. Imajo oklep, ki pa z rastjo mladic večkrat odpade. Aktivni so bolj pri majhni svetlobi oz. ponoči.

Velikost: Do 20mm v dolžino, vendar odrasli primerki običajno zrastejo okoli 15mm.

Barva: K er so pol-prosojni je njihova barva odvisna od hrane, ki jo zaužijejo in okolja v katerem živijo.

Življenski prostor: Voda mora vsebovati veliko kalcija in raztopljenih snovi. Preživijo velike. temp razlike od 0-35°C, najraje pa imajo temp. okrog 20-30°C. Na pH niso občutljivi.

Premikanje: Plavajo nekaj centimetrov nakar se ustavijo in zadihajo. Takrat potonejo in se zvijejo. Njihove nogice neprestanoma migajo kar povzroča kroženje vode skozi škrge.

Hrana: So večinoma mrhovinarji in jedo rastline in živalski material, ki pade na dno (vse kar razpada oz. gnije). Njihova primarna hrana so ponavadi rastlinski delci in modro-zelene alge. Skuhamo jim zelenjavo(solata, špinača).

Uporaba: So enkratna hrana za večino tropskih rib. Imajo to prednost, da preživijo v akvariju, torej lahko z njimi hranimo ribe brez strahu, da bomo onesnažili vodo. Paziti moramo le to, da jih ne damo preveč, saj bi potem tekmovali za kisik z ostalimi ribami

Gojenje: Napolnite posodo s staro akvarijsko vodo. Lahko uporabite katero koli posodo (dobro je če je bela oz. rumena) nato pa na dno položite 5cm debelo plast suhega listja. Dobri so vsi listi razen hrastovih, najboljši pa so murvini. Posodo postavi na sonce in jo rahlo prezračuj. Zimo lahko preživijo zunaj, čeprav za razmnoževanje potrebujejo temp. od 20-30°C. Dodaj začetno kulturo; okrog 12 rakcev. Postranice se hranijo z gnilimi listi in mikroorganizmi. Da bi povečali gojišče teh mikroorganizmov v vodo damo »plastic screening«. Avtor uporablja plastic coated water cooling pads. V roku 4 tednov bo dovolj rakcev za žetev. Občasno zamenjaj vodo in dodaj listje. (Tega recepta še nisem preiskusil-je prepisan iz interneta.)

Besedilo je prispeval Gojc

Oblika primerna za tiskanje Natisni