Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
solinski rakec
Artemia sp.
solinski rakec

Artemia sp.
Družina: Artemiidae

Solinski rakec ali artemija sodi v taksonomsko najstarejšo in najbolj primitivno skupina rakov : v red škrgonožci - Anostraca . Od nekako 175 opisanih vrst živijo pri nas najmanj 4 - kraški škrgonožec (Chirocephalus croaticus), prosojni škrgonožec (C. diaphanus), ena vrsta v mlakah Julijcev in solinski rakec, najverjetneje gre za vrsto Artemia partenogenetica , Bowen & Sterling, 1978 - v solinah . Artemij je veliko vrst in sojev iz različnih slanih področij našega planeta... Dejansko poznamo veliko vrst različno diploidnih artemij , ene so gonohoristi, ene so pratenogenetske :
Rod : Artemia
Species - vrste :
1. Artemia franciscana superspecies: Artemia (franciscana) franciscana Kellogg(1906) - Amerika, Karibi, Pacifiški otoki, Avstralija
- Artemia (franciscana) monica Verrill (1869) - Kalifornjija : Mono Lake
2. Artemia gracilis Verrill (1869) - Severna in Južna Amerika
3. Artemia nyos (umetni hibrid; "New York Ocean Science" laboratories) -" the Sea Monkey!
4. Artemia parartemia
5. Artemia parthenogenetica Barigozzi 1974, Bowen and Sterling 1978 - Evropa, Afrika, Azija, Avstraljia
6. Artemia persimilis Piccinelli and Prosdocimi (1968) - Argentina
7. Artemia salina Leach (1819) - Anglija, Španija, Italija, Libjia, Egipt
- Artemia salina pacifica Sars (1903)
8. Artemia sinica Cai,Yaneng (1989) - Centralna in Vzhodna Azija
9. Artemia sp. Pilla and Beardmore 1994 - Kazahstan
10. Artemia tibetiana (Abatzopoulos et al.1998) - Tibet
11. Artemia tunesiana Bowen and Sterling 1978 sinonim od A. salina
12. Artemia urmiana Gunther (1900) - Iran

Ameriški solinski rakec = Artemia gracilis je redno prisoten v normalnih populacijah, kjer so samci v normalni ~50% prisotnosti. Naša evropska artemija (partenogenetica)pa ima poleti v populaciji praktično same samičke z deviško oploditvijo (partenogeneza) .

V akvaristiki najpogosteje uporabljamo za hrano rib jajčeca ali zmrznjene ali posušene odrasle rakce iz zaliva San Francisco Bay .
Pravilno izležene navplije hranimo pod osvetlitvijo najmanj 1000 luxov z valovno dolžino med 400 - 600 nm in ostalimi ustreznimi parametri z algami Dunaiella, Chaetocerous, Tetraselmis, Spirulina, Rhodotorula (morski kvas) in riževimi otrobi .
Ustrezna izvalitev, ki mora ustrezati podatkom za čas izvaliteva : To in T90 : To=čas do izvalitve prvega jajčeca; T90= čas do izvalitve 90% jajčec ...je odvisna od pravilnega valjenja jajčec . Glede tega je treba izpostaviti naslednje pogoje, ki jih pri nas žal večina akvaristov ne izpolnjuje, potem pa tarnajo nad slabo kvaliteto jajčec (gre pa za slabo kvaliteto pogojev !):
· HIGIENA : gojitvena posoda in oprema mora biti pred uporabo dezinficirana (recimo z varikino ali vodikovim peroksidom...
· pH : začetna pH vrednost uporabljene morske vode (nikakor ne raztopine kuhinjske soli!) mora biti, kot kažejo izkušnje najmanj pH = 8,5 !, saj pH vrednost med inkubacijo cist pada in samo tako preprečimo, da ne pade pod pH = 8,0..kar je nedopustno, saj se drastično zmanjša kaljivost cist = za 50 - 90% !!!
· osvetlitev : minimalno 1000 luxov ali sončna svetloba...v preveč temni posodi kaljivost drastično upade...
· temperatura : optimalna med 28 - 30 °C...vse kar je več ali manj, upočasni čas izvalitve..
· prezračevanje: dovolj močno, da se v konični posodi jajčeca gibljejo in ne posedejo na dno ; a ne preveč močno, da jajčec ne vrže na steno nad vodo...
· slanost : 28 ppm = ~ 1,021
· količina - gostota cist : max 10 g /l

P.S. glede pH ja ; nujno ne uporabi kuhinjske soli, saj je pH take vode enak pH vodovodne vode , torej zanesljivo prenizek (razen res redkih izjem),,poleg morske soli za morske akvarije priporočam dodajanje "Malawisol - Aqua Vita biotop akvaristika" !
Koncentracija in vrsta soli se lahko močno razlikujejo pri različnih vrstah artemij (med iransko in ameriško vrsto kot noč in dan)...1 - 5 % raztopino naravnih natrijevih soli - ne samo klorida (pomeben je tudi magnezijev klorid in kalijev sulfat in kalcijev klorid..) prilagodimo glede na to, ali so jajčeca iz slanovodnih jezer (recimo jezero Utah...) ali so iz obmorskih območij .
Kot že rečeno, poleg soli z naravnimi mikroelemnti je "skrivnost" v ustreznem planktonu, ki ga nekateri proizvajalci dodajo startni kulturi (recimo Dohse - Hobby ..); pomebna je močna pumpica za zrak s lesenim (lipovim) razpršilcem, ustrezna valilna plastična inkubacijska posoda z osvetlitvijo in dobra mrežica za precejanje navplijev z okenci okoli 50 - 90 mikrometrov ( ki se ne maši preveč, da ne izgubljamo časa) .
Naše artemije so tudi zelo primerne za gojenje v zaprtih sistemih doma, kjer jih hranimo s fitoplanktonom, t.i. zeleno vodo, monokulturami enoceličnih somorničnih vrst alg, kot so Nannochloropsis sp., Tetraselmis sp. , Isochrysis sp. , Dunaliella sp., Aphanothece sp .. Z naravnim fitoplanktonom hranjenje artemije se značilno rdeče obaravajo in so zaradi nenasičenih maščobnih kislin in drugih snovi nepogrešljiva hrana tako v akvaristiki, kot skupaj s somorničnim kotačnikom golidica vrste Brachionus sp. dejansko nepogrešljiva živa hrana za ličinke v akvakulturah rib, rakov, školjk ipd. širom sveta.
O gojenju fitoplanktona gled Diskusije, nit Nasvet dneva : Mizukawari .

Priprava slane vode za fitoplankton in artemije :

TABELA :

spec.gostota H2O

slanost v g/l

1,015

20,6

1,016

22,0

1,017

23,4

1,018

24,6

1,019

25,9

1,020

27,2

1,021

28,5

1,022

29,8

1,023

31,1

1,024

32,4

1,025

33,7

Bojan Dolenc, AQUA VITA- Biotop akvaristika d.o.o. www.aqua-vita.si


Oblika primerna za tiskanje Natisni