Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
morsko jabolko
Pseudocolochirus axiologus
morsko jabolko

Pseudocolochirus axiologus
Družina: Cucumariidae

Morsko jabolko , Pseudocolochirus axiologus
Taksonomija : poddeblo : iglokožci (Echinodermata) ; razred : brizgači (Holothuroidea) ; družina : morske kumare (Cucumariidae)
Sinonimi : Paracucumaria tricolor
Etimologija :
Tuja imena : Sea apple; Tricolor sea cucumber
Domovina : Indo - Pacifik , največ Indonezija in Avstralija
Biotop/habitat : koralni grebeni
Spol : ?
Ureditev akvarija : potrebujejo močan vodni tok , ker so filtratorji fitoplanktona, ki ga lovijo v lovke. Na svetlobo niso občutljivi , ne prenesejo pa prehitrih sprememb slanosti, kot vsi iglokožci . Primerni so le za koralni akvarij z majhnimi, do nevretenčarjev miroljubnimi vrstami rib , kjer ni predatorskih zvezd, polžev, rakovic in rib, kot so balestre, napihovalke, ustnače in podobno. Pri temperaturah nad 28°C poginejo . Ker so strupeni in v vodo ob napadu ali poginu izločijo strup, moramo imeti v akvariju z njimi , kjer so tudi ribe v filtru vedno sveže delujoče aktivno oglje , najmanj 2 litra / 100 l vode . Če jih selimo iz enega akvarija v drugi , jih odtrgamo iz podlage zelo nežno in prenašamo posebej v posebni vrečki , iz katere pred vnosom v nov akvarij prej vso vodo odlijemo . Kadar so v stresu, se ali povsem skrčijo, ali pa napihnejo .
Hrana : filtrator zelo drobnega fitoplanktona = 53 µm v premeru ! Enocelične alge vrst : Nannochloropsis, Coscinodiscus, Chaetoceros, Skeletonema, Thalassiosira ipd.. Nikakor pa ne , kot običajno narobe piše v povprečni "akvarijski literaturi" - kotačniki, artemije , posušena hrana za nevretenčarje (kotačniki imajo prevelik premer med 75 in 300 µm !) ; lovi v lovke stalno , hrani 2- 3 x dnevno ! V naravi izpraznejo črevo 2-3 x dnevno , zato moramo to omogočiti tudi v akvariju . Napačni podatki v literaturi so glavni krivec, da so v preteklosti skoraj vsa morska jabolka v akvarijih poginila od lakote in povzročila smrt vseh akvarijskih rib .
Razmnoževanje : ?
Življenska doba : v akvariju ponavadi poginejo od lakote po 1 - 2 letih !
Ogroženost : ni je na IUCN Rdečem seznamu
Povprečna cena : manjši indonezijski : 33.99 $ ; večji bolj iskan vijolični avstralski P. violaceus : $ 59.99
Posebnosti : ta sicer izjemno dekorativna in lepo obarvana vrsta morske kumare ni primerna za začetnika . So izjemno strupeni : v primeru , da jih kakšna riba ali prehitra sprememba vode vzdraži, spustijo v vodo strup holoturin (holothurin), ki se v živali sicer nahaja v vodnih pljučih , v lepljivih cevkah, imenovanih Cuvierjevi organi . Te lepljive bele cevke brizgači sprožijo na napadalca in ga omrtvičijo. Strup ostane v vodi še tedne po poginu živali in povzroči smrt vseh organizmov v akvariju , posebej rib ! Zato so tako lepo obarvani, ker imajo svarilne barve (aposematična obarvanost) . Strup morskih kumar ali brizgačev holoturin se veliko uporablja v zdravstvu za zdravljenje srčnih bolezni, raka itd. , saj povzroča med drugim lokalna omrtvičenja ; ekstrakt te vrste morskega jabolka pa se uporablja tudi za zdravljenje kroničnega atritisa in nekaterih lokomotornih bolezni (predvsem negibljivih kolen) , ker vsebuje nekatere amino kisline (glicin, prolin, glutaminska kislina ...) in druge snovi , ki so "zdrave za hrustanec" ( SeaCuMAX® is 100% NutriSea Sea Cucumber, in 600 mg. capsules). Glej : http://www.nutrisea.net/human.html

Velikost : indonezijski 10 - 12 cm ; večji avstralski do 20 cm
Temperatura : 24°- 28°C
Voda : pH = 8,0 - 8,6 ; SG = 1,019 - 1,024
Akvarij : min. 240 litrov
Zadrževanje : plazi se počasi po podlagi ; dno, kamni, steklo
Bojan Dolenc
_________________

skika nad tekstom : foto : Julian Sprung
slika : http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=fotka&zdj=00003

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik