Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Mehiška bojna postranica
Hyallela azteca
Mehiška bojna postranica

Hyallela azteca
Družina: Talitridae

Mehiška bojna postranica , Hyallela azteca
Družina : Talitridae (red Amphipoda )
Tuja imena : Mexikanische Kampfkrebse , Mex. Bachflohkrebs (nem.) , Scud (ameriško) ;...
Domovina : Južna , Srednja Amerika , vnešen v južne dele ZDA , laboratorijska žival
Velikost : 1,5 cm
Spol : se ne loči ?
Temperatura : do +15° C ; optimalna +26 do +28° C
Voda : ph okoli 7,0 (do 9,0) ; voda trda , najmanj 10°dGH
Velikost akvarija : min. 2 litra
Ureditev akvarija : peščena podlaga , veliko drobnolistnih rastlin (Riccia ipd.) , polži oz. hišice od polžev .
Hrana : detritivor : iztrebki in jajčeca vodnih polžev, "zelena voda" - fitoplankton , alge , spirulina , ribja hrana , bučke, banana, korenje ; čistijo podlago in biofilter v akvariju .
Obnašanje : je nočno aktivna žival , ne mara svetlobe ; zadržuje se v rastlinah ali v podlagi , živi v simbiozi z vrstami polžev, predvsem svitkov, skriva se v praznih hišicah, pa tudi v živih polžih . Včasih pa polže tudi pojedo, predvsem nihova jajčeca . Ta simbioza je zelo raznolika in odvisna tudi od vrste polža. Pogosto se razmnožuje v velikih akvarijih z debelo in grobo podlago, pa tudi v akvarijih z majhnimi ribami na rastlinah in filtru , kjer opravlja koristno delo in predstavlja rezervo žive hrane .
Razmnoževanje : lahko, se stalno razmnožujejo. Med parjenjem samička nosi samčka "štuporamo" . Dr. Slenzka iz Bremna je ugotovil, da rabijo za uspešno razmnoževanje polže iz rodu svitkov (Planorbis spp.) ;brez polžev razmnoževanje mehiških postranic ni uspešno, rabijo pa tako prazne polžje lupinice kot žive odrasle polže, v katere menda izležejo jajčeca? Razvoj jajčec do izvalitve traja 1 mesec .
Posebnosti : gojijo jo v laboratorijih in farmah (najbolj znana je v Sibiriji - Krasnojarsk) kot poskusno žival in kot odlično živo hrano za vodne dvoživke in akvarijske ribe. Uporablja se tudi kot testna živa za ugotavljanje onesnaženosti . Bojne postranice jim rečejo menda zato, ker so tako odporne, kot kakšni komandosi -prenesejo izsušitve, otoplitve, slabe razmere, pomanjkanje kisika in so sploh izjemno odporne (napram našim evropskim postranicam Gammarus pulex) .

Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik