Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
veliki črtasti jabolčnik
Marisa cornuarietis
veliki črtasti jabolčnik

Marisa cornuarietis
Družina: Ampullariidae

Veliki črtasti jabolčnik, Marisa cornuarietis.
Družina: Ampullariidae
Sistematika : Molusca - Gastropoda - Prosobranchia - Ampullariidae - Marisa
Tuja imena: Giant ramshorn, Colombian ramshorn, Columbian snail, Goldenhorn marisa
Domovina: tropske vode (reke in stoječe vode) Brazilije, Kolumbije, Venezuele, Paname, Kosta Rike in Hondurasa
Spol: se ne loči ; so enospolniki (gonohoristi ): to pomeni, da so ločeno "ženski" in "moški" polži .
Ureditev akvarija: Korenine, kamenje pesek, brez rastlin (!)
Hrana: tako kot vsi jabolčni polži, so tudi ti zelo požrešni. Jedo vse (so omnivori), zato bodite previdni, če jih boste naselili v akvarij z rastlinami, saj niso prav nič izbirčni. Ne branijo se niti mrtvih rib. Hranite jih lahko z ribjo hrano in raznovrstno zelenjavo (kuhana špinača, solata, peteršilj...). spravijo se tudi nad druge manjše polže.
Obnašanje: čez dan so bolj ali manj neaktivni in se skrivajo pod koreninami in kamenjem. Oživijo šele proti večeru, ko gredo iskat hrano. Mladi polžki so aktivni čez cel dan.
Razmnoževanje: razmnožujejo se z jajčeci, ki jih samica izleže na steno akvarija pod vodo. Samica izleže jajčeca na vakih 3 - 5 dni. Jajčeca morajo biti nujo pod vodo, da se ne posušijo. Temperatura vode naj bo med 18 - 28°C. Po 2 - 4 tednih se iz jajčec izležejo polžki, ki postanejo spolno zreli, ko dosežejo velikost 2,5 cm.
Posebnosti : je soroden jabolčnemu polžu - sta v podrazredu Prosobranchia in imata tako škrge kot pljuča in dolgo dihalno cev ("rilec") in zaklopko ali poklopec (sem spada tudi naša živorodna kalužnica - Viviparus ). Tega polža v Puerto Ricu uporabljajo za hrano. Marsikje tudi za boj proti invazivnim vodnim rastlinam, kot je recimo vodna hijacinta ; pa tudi za boj proti nekaterim boleznim, ki jih prenašajo nekateri manjši polži, s katerimi se Marisa tudi hrani. Marisa sama bolezni - zoonoz zanimivo ne prenaša.
Sorodne vrste : Marisa rotula (želimo opozoriti na zanimiv članek o črtastem vodnem polžu, prevod Bojan Dolenc , objavljen v reviji TETRA MAGAZIN ,št.4, December 1997 - ISSN 1408-0869)

Velikost : do 5,7cm
Temperatura : optimalno od 18 do 28°C, pod 18°C se v naravi zarije v blato in se pripravi na hibernacijo. Temperatura ne sme pasti pod 8°C .
Voda: Trda, veliko kalcija
--------------------------------------

Vir: http://www.snailgarden.com/apple/marisacornuarietis/marisacornuarietis.htm
Pripravila : Nemesis + Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik