Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
triokec
Triops longicaudatus
triokec

Triops longicaudatus
Družina: Triopsidae

Triokec (Triops longicaudatus)

Triokci spadajo v podrazred listonožcev in v red notostrakov. To je starinska skupina rakov, ki je živela že pred približno 240 milijoni let, ko so bile celine združene v en sam superkontinent - Pangeo. Najstarejši znani fosil pripada vrsti Triops cancriformis in naj bi bil star okoli 220 milijonov let. Triops cancriformis velja tudi za prednika vseh danes znanih vrst triokcev.
Za družino Triopsidae je značilno, da imajo predstavniki ščitast oklep, bičast prvi par nog, ostali pari (do 70) pa so dvovejnati in listasti (dihajo namreč z nogami), na zadku imajo viličast izrastek - furko.

Sistematika: Animalia - Arthropoda - Crustacea - Branchipoda - Phillopoda - notostraca - Triopsidae - triops - Triops longicaudatus

Tuja imena: triops, tadpole shrimp, shield shrimp, urzeitkrebse, tortugetas (majhne želvice)

Domovina: Severna Amerika (brez Aljaske), Srednja Amerika, Južna Amerika, Japonska, Nova Kaledonija, galapaško otočje, zahodna Indija

Biotop/habitat: začasne vode - poplavne ravnice, riževa polja, luže v suhih predelih…

Obarvanost: sivkasto do zeleno oranžno, sivkasto do zeleno rožnata, po spodnji strani ščitka odtenki kožne do rdeče barve.

Življenjska doba: 80 - 90 dni v naravi, v akvariju okoli 60.

Velikost: do 8 cm v naravi, do 6 cm v akvariju

Akvarij: najmanj 2 litra na odraslo žival ali 200 cm2 na žival. V premajhnem akvariju se pojavi kanibalizem!

Temperatura: 15 - 30° C, najbolje 22° C

Voda: pH 7 - 9 (vrednosti pod 6 ubijajo)

Prehrana: hrana rastlinskega in živalskega izvora (omnivori, oportunisti) - luskasta hrana, narezani deževniki, komarjeve ličinke, tubifeksi, vodne bolhe, žuželke, kuhan korenček, poparjena blitva, vodne rastline - kanibali.

Obnašanje: so zelo živahni, vedno nekaj počnejo, bodisi kopljejo, plavajo, delajo lupinge, švigajo sem ter tja po dnu, predvsem pa neprestano iščejo hrano.

Spol: večinoma hermafroditske populacije, najdejo pa se predstavniki ženskega in moškega spola.

Razmnoževanje: Spolno in nespolno (partenogeneza) z jajčeci. Spolno zrelost dosežejo že 7 - 10 dneh po izvalitvi. Samica nosi jajčeca v jajčni vrečki (ovisak), podobno kot kiklopi in jih približno vsaka dva do tri dni odloži v izkopano jamico.

Razvoj: Jajčeca potrebujejo za nadaljnji razvoj obdobje presušitve, kar je izjemna prilagoditev na njihov življenjski prostor. V mirujočem stanju lahko zdržijo več desetletij čakajoč na odrešilno nevihto. Ko jajčeca zalije voda, potrebujejo za nadaljnji razvoj svetlobo, toploto in seveda vodo. Svetlobo za to, da so "prepričani", da niso več zakopani v mulju; toploto zaradi rasti, saj se jajčeca ne bodo razvijala, če temperatura ne bo vsaj 15° C; vodo pa za ponovno hidracijo jajčeca in nasploh za razvoj. Voda mora biti zelo mehka (destilirana, deževnica). To pa je še en varnostni ukrep. Več mineralov je raztopljenih v vodi, slabše poteka osmoza, torej voda ne pride v notranjost jajčeca. Hkrati pa trda voda pomeni, da so lahko v vodi že prisotni drugi organizmi, ki lahko pojejo izležene navplije.
Ko so ti pogoji izpolnjeni, se lahko jajčeca izležejo. Pri temperaturi med 18 in 25° Celzija se jajčeca izležejo v 24 - 48 urah. Navpliji se razvijajo neverjetno hitro. V ugodnih pogojih so že po 24. urah podobni odraslim živalim, prenehajo plavati in se spustijo na dno. V prvih 2 dneh se hranijo s planktonom, kotačniki… skratka z vsem, kar lahko stlačijo v usta. Vsak dan pojejo za 40% svoje telesne teže hrane in podvojijo velikost - zelo pogosto se levijo. v naslednjih dneh jih lahko hranimo z mikročrvi (hvala Miki!) ali s hrano v prahu za ribje mladice (micron). Zadovoljijo se z vsako hrano, saj niso prav nič izbirčni. Po enem tednu se rast nekoliko upočasni, tako da levitve niso več tako pogoste (vsakih 2 - 3 dni). Po približno dveh tednih dosežejo spolno zrelost. Od tod naprej samo še rastejo in s tem se njihov razvojni krog zaključi.

Oskrba: triokci niso preveč zahtevni glede vzgoje. Izvalimo jih lahko v litrskem kozarcu (destilirana voda) in jih nato prenesemo v drug akvarij, ki pa ne sme biti napolnjen s premehko vodo, saj to lahko vpliva na nadaljnji razvoj. Privajanje opravimo postopoma, da ne pride do osmotskega šoka. ker so precej nemarni pri hranjenju, je treba vodo pogosto menjevati, če nimamo filtra (25% na dan). Priporoča se L filter na zračno črpalko, ki hkrati opravlja funkcijo prezračevanja. Da dosežemo vitalnost in dolgoživost, se priporoča nihanje v dnevni in nočni temperaturi, saj s tem posnemamo nihanje temperatur v naravnem okolju. Ponudimo jim različne vrste hrane, da jim zagotovimo kakovosten vir hranilnih snovi in mineralov ter vitaminov.

Vir : mytriops.com

Napisal: Gašper - Nemesis (recenzija - Bojan Dolenc)

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik