Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
japonska somornična kozica
Caridina multidentata (japonica)
japonska somornična kozica

Caridina multidentata (japonica)
Družina: Atyidae

Japonska somornična kozica ( Caridina multidentata )

To eno najbolj popularnih, če že ne najpopularnejšo sladkovodno kozico, so odkrili v Japonskih močvirjih.V današnjem času pa jo je zelo popularno naredil Takashi Amano, ki je jo omenjal v svojih knjigah.
Akvarij za te kozice mora biti vsaj 40 litrski oziramo na vsako kozico naj bi prišlo približno 3 L vode.V akvarij, če se da, ne damo rib, saj se lahko zgodi, da jih kozice poškodujejo in pojedo.Opremimo ga z grelcem in filtrom na gobico, ki naj nima prevelikih lukenj, saj so kozice zelo radovedne. Zaželen je pokrov ali pa veliki rob, saj so kozice znane kot zelo dobre skakalke. Akvarij naj bo dobro zaraščen z rastlinami v katerih se lahko skrivajo v času levitve in pred svetlobo, ki jih moti.V akvariju je zaželen tudi javanski mah, na katerem se zelo rade zadržujejo.

Caridina_japonica
Vir: http://www.franksaquarium.com/


Kakor vsi, so tudi ti nevretenčarji občutljivi na Amonijak ( NH3 ). Zelo so občutljive na baker ( Cu ), ki jih prav tako hitro pokoplje, zato je priporočljivo da so v dobrih in vzdrževanih ter stabilnih akvarijih.So tudi prve pokazatelji slabega zračenja akvarija in tudi prej poginejo kot na primer ribe. Pri gnojenju rastlin v akvariju moramo paziti, da ne dodajamo težkih kovin. Temperatura v akvariju naj bo med 20 in 24, za nekaj časa pa zdržijo tudi do 30. Občutljive so na nihanje parametrov v vodi. Če so ti pogoji izpolnjeni lahko živi do 3 let in se tik pred smrtjo še posebej intenzivno oranžno pobarva.

V akvarijih se hranijo z algami in ostanki hrane, včasih pa se spravijo tudi na kakšnega polžka, ki ga pojedo, ne branijo pa se tudi mladic in iker. Kadar jih hranimo tudi z ribjo hrano doseže 6cm, drugače pa povprečno 5cm. Če je hrane malo, lahko tudi kakšni manjši ribi ukradejo košček hrane. V velikem pomanjkanju hrane se spravijo na rastline, še posebno rade na rdeče, vendar pa nikoli na zdrave liste.

V akvarijih se tudi levijo, kar pomeni da zamenjajo hitinjačo za večjo. Levijo se povprečno 1x mesečno, seveda pa je to odvisno od pogojev. Za levitev jim najbolj prija nevtralna trda voda z makroelementi in kalcijem ( Ca ), ki je potreben za rast hitinjače.

image002
Vir: http://www.caridina.lt

Razmnoževanje je zelo težavno. Dogaja se v sladkovodni vodi, lahko pa tudi v morski. Samica nosi ikre v zadku in sicer okoli 4 do 6 tednov. Sprva so ikre temno modre, po 1 tednu se že vidi rumenkasta pika v ikri, po 2 tednih pika postane rjava in se poveča. Ko se iz iker izležejo larve, je potrebno postopno stimuliranje vodnega toka, ki v naravi larve prinese v morje. Stimulacijo dosežemo z vsakodnevnim povečevanje slanosti, ki naj bi na koncu bila enaka slanosti morja. To zahtevno razmnoževanje je v Sloveniji uspelo le redkim akvaristom, ki jih lahko preštejmo na prste.

Caridina_japonica_2
Vir: http://www.aquahobby.com/


Avtor : Martin Senčar

01.06.2007

========================================================

2.11.2005

Kot že samo ime pove je njena domovina v Japonskih močvirjih. V akvariju, ko se hrani tudi z ribjo hrano in ostalimi ostanki, lahko doseže velikost 6 cm, če pa se hrani le z algami in rastlinskimi ostanki pa ne preseže 5 cm. Živijo do tri leta. Ko se starajo lahko postajajo oranžne barve, ki je tik pred smrtjo še posebej intenzivna.
Najbolje se počutijo v akvarijih z veliko rastlinja, katerega potrebujejo za skrivališče, saj jih moti močna svetloba. Skrivališča jim pridejo prav tudi v trenutku levitve, ko so zelo občutljive, saj takrat nimajo oklepa. Zaradi različno hitre rasti, lahko rečemo le, da se levijo povprečno enkrat mesečno. Najbolj jim ustreza nevtralna do malenkost kisla in mehka voda. Bolj, ko je voda mehka, manjkrat se levijo, kajti nov oklep bo potreboval dlje časa da se izoblikuje. (opomba recenzenta: tole glede mehke vode verjetno ne bo držalo, saj je govora o somornični kozici, ki živi v bližini morja ali v morju, ustreza jim zato trda voda z visokim pH in veliko kalcija in drugih makro-mikro-elementov... op. Bojan Dolenc).
Kakor vsi nevretenčarji so občutljive na amoniak in na splošno onesnaženje. Zdravila, ki vsebujejo baker so za njih smrtna. Zato se priporoča, da jih naselimo le v dobro utečen akvarij. Kozice so prve, ki pokažejo znake slabe prezračenosti akvarija in tudi zato hitro poginejo (veliko prej kot ribe). Pozor tudi pri gnojenju (zaradi težkih kovin). Idealna temperatura je med 20 in 24°C, zdržijo pa tudi višje temperature tja do 28-30°C, vendar le za krajša obdobja. Zelo občutljive so na hitre spremembe parametrov vode, zato se splača vzeti malo več časa pri vnašanju teh bitij v akvarije.
V naravi se prvenstveno prehranjujejo z algami in rastlinskimi ostanki. V akvariju pa se hranijo z vsem po malem. Tekne jim tudi hrana drugih rib in v skupini se spravijo celo na polže, katere obdelujejo s svojimi malimi kleščami, dokler jih ne potegnejo iz oklepa. Ne branijo pa se tudi iker in mladic starih par dni. Ni tako redek primer, ko jih vidimo kako napadejo tudi kakšno manjšo ribo, da ji ukradejo košček hrane. Včasih ukradejo tudi tabletke namenjene Corydoras-om, zato moramo pri celi jati večkrat bolj popaziti na ribe, kot pa na same kozice, da imajo kaj za pod zob. V jati se potreba po hrani poveča, tudi zaradi razmnoževanja in polaganja iker. V pomanjkanju pa se lahko začnejo hraniti tudi z listi rastlin, od katerih posebej ljubijo rastline rdeče barve. Nikoli pa ne napadejo zdravih listov, temveč samo take, ki bi tako ali tako odmrli, čeprav od začetka tako ne kaže. Akvarij v katerem so kozice mora imeti dovolj visok rob ali pa pokrov saj znajo pobegniti s plezanjem po rastlinju.

Velikost: 5 - 6 cm
Temperatura: 20 – 28°C
Voda: 6 – 7 pH; do max 10 °dGH
Akvarij: 50 litrski
Zadrževanje: Rastlinje, večinoma dno

Slika : http://users.skynet.be/caridina-japonica/


Dean Krašna Halilagič

Viri na katere sem se opiral pri pisanju tega članka:

http://www.vergari.com/Acquariofilia/caridina04.asp
http://www.suiso.com/v2/modules.php?name=News&file=article&sid=2

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Amanova kozica preimenovana
21.9.2006,

Japonska ali amanova somornična kozica, Caridina japonica iz družine Atyidae, po zaslugi guruja urejanja naravnih akvarijev Takashi Amano-ta v akvaristiki ena najbolj znanih in popularnih algojedih kozic je dobila novo (oz. staro) latinsko ime, sedaj se imenuje Caridina multidentata. Znanstveniki so ponovno podrobno preučili 6 vrst japonskih kozic v rodu Caridina in prišli do novih spoznanj. Caridina japonica je bila opisana leta 1892 od De Man-a, vendar je nova študija odkrila, da je to ista vrsta, ki jo je že 32 let prej opisal William Stimpson (1860) kot Caridina multidentata. Caridina grandirostris, ki je bila znana kot sinonim za vrsto C. longirostris, je spoznana za svojo, samostojno vrsto. Caridina acuminata in C. brevirostris sta spoznani kot mlajši sinonim za vrsto iz drugega rodu - Atyoida pilipes, vrsta C. exilirostris pa je ista kot C. typus. Znanstveniki so tokrat postavili trdne anatomske kriterije in temelje za nadaljno sistematično delo na tem področju.


Download high resolution version (1189x1315, 466 K


Cai Y, Ng PKL, Shokita S & K Satake (2006) - On the species of Japanese atyid shrimps (Decapoda: Caridea) described by William Stimpson (1860). Journal of Crustacean Biology, 26(3); 392-419, 2006.

Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni