Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
ploskorepi gekon
Uroplatus sikorae sameiti
ploskorepi gekon

Uroplatus sikorae sameiti
Družina: Gekkonidae - Gekkoninae

Uroplatus sikorae sameiti, Böhme & Ibish, 1990 (Boettger, 1913) izhajajo iz Madagaskarja. Nemško = Blattschwanzgeckos; angleško = Flat or Mossy Leaf-tailed Geckos. Živijo na otoku Nosy Boraha (Sainte Marie). Ta srednje velik Uroplatus živi v vedno zelenem tropskem deževnem gozdu. Klimatski pogoji so preko celega leta skoraj enakomerni, vlaga je vedno med 70-90%. Deževno obdobje ima samo kratko prekinitev. Maksimalna temperatura na otoku je 31°C in minimalna 18°C, katera pa traja zelo malo časa. Srednje temperature so med 22-29°C, odvisno od letnega časa. Živijo na lubju dreves na višini med 1-3 m, včasih so tudi na lianah. Najde se jih samo v gozdu.

Example of camouflage

So pravi mojstri kamuflaže


Opis


Srednje veliki Uroplatus sikorae sameiti doseže dolžino do 180 mm, kjer 50 mm odpade na rep. Okoli celega telesa ima kožni rob, ki mu dovoli perfektno kamuflažo na lubju drevesa. Telo in rep sta zelo ploščata. Glava se konča z zaokroženimi usti. Najbolj vidna razlika med U. sikorae sikora in podvrsto U. sikorae sameiti je ta, da ima sameiti roza ustno sluznico, sikorae pa črno. Zgornji del telesa je lišajast ali pa podoben mahu. Imajo delno različno velike in visoke luske. Trebuh je pogosto bel ali pa bež, včasih pa lahko tudi roza s črnimi pikicami. Ko ta gekon spi, se pritisne na podlago, tako da je skoraj neviden. Na vratu imajo dve "vrečki", kjer se nabira kalcij, enako kot pri Phelsumah. Vidne so že od prvega dneva, ko se izležejo. V stresu odvržejo rep. Obnovljen rep hitro zraste nazaj, ampak ne doseže več iste dolžine in je bolj trd, Uroplatus pa ga potem ne more več tako dobro gibati.
Znajo se hitro in sunkovito gibati ter skakati kot žaba. Tako hitro in z določenim ciljem ujamejo plen.

foto: Kira - Anita - Basel

Razlike med spoloma


Ločevanje po spolu je zelo enostavno od 6. meseca starosti naprej.
Samčki imajo dobro vidne spolne žleze. Iz svojih izkušenj sem ugotovila, da se tudi po zunanjosti razlikujejo.
Samčki imajo bolj kompleksen videz in spominjajo na lišaj, medtem ko so samičke bolj enostavne in enakomerne barve ter spominjajo na mah.

Ureditev terarija


Minimalna velikost za dva gekona je 60 š x 60 d x 90 v ali pa 80 š x 50 d x 90 v. UV lučka ni potrebna, ker je to nočna žival. Potrebuje le navadno neonko, da mu simuliramo dan in noč. Lučka naj gori 8 ur.

Priporočljiva dnevna temperatura poleti je 24-29°C, nočna pa 22-24°C.
Priporočljiva dnevna temperatura pozimi je 22-25°C in nočna 20-22°C.
Dnevna vlaga naj bo 60–80%, nočna pa 80%.

Pomembno je, da jim nudimo čim več vej, ki so vsaj toliko debele kot roka. Priporočljive so veje sadnih dreves, ki niso škropljeni ali pa veje bukve ali breze. Tudi večji kos lubja naj nebi manjkal.
Podlaga v terariju naj bo zemlja, kamor tudi zakopljemo rastline. Bolj je terarij poraščen, boljše se počutijo.
Terarij naj bo torej čimbolj gosto opremljen oziroma okrašen. Priporočene rastline za v terarij so: Epipremnum pinnatum, Schefflera arboricola in vse rastline, ki so dovolj močne, da zdržijo težo gekonov in prenesejo visoko vlago.
Enkrat na dan je treba škropiti terarij toliko, da je vse mokro. To je zelo pomembno, ker gekoni pijejo kapljice vode iz listov. Enkrat na dva tedna je treba rastline zaliti. S tem tudi vzdržujemo vlago v terariju.

Prehrana


So insektojedi in jedo čričke, kobilice, muhe in vse ostale insekte in celo goliče. Sposobni so pojesti izredno velike insekte. Lahko jim ponudimo tudi polže. Priporočljivo je, da hrano posipamo z vitamini in minerali za plazilce.
Vedno je treba poskrbeti, da je v terariju dovolj hrane. Tudi posodica s kalcijem ne sme manjkati. Ker so zelo požrešni je treba paziti, da ne postanejo predebeli. Če se v obrobi na koži nabira maščoba, je gotovo preveč hrane.

Razmnoževanje


Paritev se ponavadi začne, ko se temperatura poviša na 22°C ali višje. Samček ne ugrizne samičke v tilnik kot je to značilno za druge vrste gekonov. Samo svoj rep porine pod njenega in se je drži.
Samica lahko vsake 4-5 tednov izleže 1 do 2 jajca, ki so okrogla in imajo premer 10-15 mm. Zakoplje jih v zemljo 0.5-1cm globoko. Ponavadi s tačkami drži jajčka dokler ne otrdijo, potem pa jih zakoplje. To lahko traja tudi 12 ur. Priporočljivo je, da damo jajca v plastično škatlico. Jajca naj bodo zakopana v zemljo in podlaga ves čas vlažna. Jajc ne smemo obračati. Pri temperaturi med 22-28°C, se mladiči izvalijo v roku 60-80 dni. Mladiči so veliki 5-7cm. Mladiči naj bodo na začetku v terariju velikosti 20 x 30 x 30, ki naj bo enako opremljen kot za odrasle gekone. Pomembno je tudi, da imajo vedno dovolj hrane. Mladiče hranimo s primerno velikimi insekti - majhni črički in muhe, katere posipamo z vitamini in minerali.

Priporočljiva spletna stran

http://www.geckosunlimited.com/care_u.sikorae.htm

Galerija: http://www.reptarium.cz/kontakty.php?cid=2&page=&id=2278

Slika zgoraj: http://www.animal-paradies.de/Uroplatus.htm

Copyright © Kira
Študent
Študent


Kraj: Basel / Švica


Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Tomáš Drabina

Kira - Anita - Basel

Kira - mladiček