Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Veliki madagaskarski dnevni gekon
Phelsuma madagascariensis grandis
Veliki madagaskarski dnevni gekon

Phelsuma madagascariensis grandis
Družina: Gekkonidae - Gekkoninae

Veliki madagaskarski dnevni gekon (Phelsuma madagascariensis grandis ) je eden največjih predstavnikov dnevnih gekonov in v naravi živi na severu in severozahodu Madagaskarja. Poleg gojenja teh živali v terarijih pa je znana tudi manjša populacija, verjetno pobeglih ali izpuščenih primerkov na Floridi. Kot že samo ime pove, so to gekoni, ki so aktivni čez dan, čeprav to ne pomeni, da so ponoči popolnoma neaktivni. So zelo teritorialna vrsta in v skupnem terariju nikakor ni priporočljivo imeti več samcev, če velikost dopušča, kvečjemu enega samca in eno ali dve samici. Kljub temu pa jo bode težko odnesli popolnoma brez prask.So živo zelene barve, z značilno rdečo črto, ki poteka nad usti do očesa in imajo kot mladiči po hrbtu več rdečih pik nepravilne oblike, kot odrasla žival pa jih večinoma obdržijo le nekaj. V dolžino zrastejo do okoli 25 cm, redkeje do 30 cm, samice so nekoliko manjše. Ima zelo občutljivo kožo, zato je to žival, ki je namenjena predvsem gledanju. Vsako rokovanje lahko gekonu povzroči precejšen stres, lahko pa tudi odvrže rep. Tudi sicer se navadno ne udomačijo, čeprav se s časom navadijo na razne posege v terariju in jih mirno prenašajo, sprejemajo grano iz roke in podobno...


Terarij


terarijZa enega gekona ali par potrebuje terarij dimenzij najmanj 45 cm x 45 cm x 120 cm (d-š-v), gosto poraščen z rastlinjem, s skrivališči in z več različno nameščenimi palicami (lahko so iz bambusa ali drugih okolju primernih materialov), po katerih bo vaš gekon plezal in na njih preživel veliko časa - večinoma z glavo navzdol. Ker ti gekoni potrebujejo dokaj visoko vlago, je najboljše, da je celoten terarij narejen iz stekla. Zagotoviti morate tudi zadostno zračenje, kar bo preprečilo razvoj plesni v toplem in vlažnem okolju. Podlaga v terariju naj bo sestavljena iz plasti grobega proda ali glinenih kroglic za odvajanje odvečne vode, za zgornjo plast pa lahko uporabite drobljeno lubje za terarije, kokosova vlakna ali šoto. Uporaba zemlje za celotno dno terarija ni priporočljiva, deli, kjer jo uporabite za rastline pa naj bodo vseeno prekriti z enim od prej naštetih materialov.


Klima in svetloba


Temperatura v terariju naj bo med 25 in 31 stopinj C. Ker je terarij precej visok, bo razlika med temperaturo na dnu in na vrhu že tako dovolj velika, da si bodo gekoni lahko izbrali najugodnejše mesto. Poleg tega poskrbite še, da bo v enem delu terarije malce topleje - do največ 35 stopinj C, kjer se bodo gekoni lahko pogreli. To najlažje dosežete z grelno žarnico - IR, halogensko (ali podbonimi), katere moč uravnava termostat. Ponoči naj temperatura v terariju pade za okoli 5 stopinj C. Vlaga v terariju naj bo med 60% in 80%. Za višjo vlažnost bodo poskrbele rastline in redno pršenje terarija z vodo - kar lahko opravite "peš", ali namestite napravo za tim. umetni dež. Uporabite lahko tudi napravo, ki s pomočjo ultrazvoka vodo razprši v meglo.
OsvetlitevVeliki madagaskarski dnevni gekon nujno potrebuje UVA in UVB svetlobo, zato v terarij poleg drugih žarnic obvezno namestite tudi take, ki sevajo svetlobo v omenjenem UV spektru - za manjše terarije so to večinoma fluorescentne ali fluorescentne varčne žarnice, ki sevajo okoli 5% UVB in do 30% UVA svetlobnega spektra. Na sliki pogled v "nebo" terarija; na sredini dve UV žarnici in halogenska grelna žarnica.
Čas osvetlitve naj bo poleti daljši kot pozimi; npr. 14 ur svetlobe poleti in 10 ur pozimi, čeprav za to vrsto gekonov to ni nujno potrebno - tudi če jih imate namen razmnoževati.

Hrana


dodatna hranaKot vse živali, tudi ti gekoni potrebujejo raznoliko (živo) hrano, ki jim bo zagotovila vse za življenje in zdrav, normalen razvoj potrebne sestavine. Najpogostejša hrana bodo najbrž črički in kobilice. Te potresite z vitaminskih prahom in kalcijem, preden jih ponudite vašemu gekonu. Poleg teh bo gekon z večjim ali manjšim veseljem pojedel tudi mokarje, ličinke sviloprejke, voščene vešče, kakšne druge gosenice in žužke. Le te lahko tudi nalovite v naravi, vendar se pri tem izogibajte območjem, kjer bi lahko bile žuželke okužene s pesticidi ali drugimi kemikalijami.

popolna hranaPoleg žive hrane obstaja za dnevne gekone tudi (vsaj ena) vrsta popolne suhe hrane, ki jo zmešate z vodo in suhe dopolnilne hrane, ki nadomesti sadje. Ko se enkrat navadi, bo vaš gekon to redno posrkal iz pripravljene posodice. To hrano lahko zmešate tudi z pretlačenim tropskim sadjem - npr. banano in medom, lahko pa gekonu ponudite tudi zelo zrelo tropsko sadje. Nekje v terariju namestite še posodico s kalcijevim prahom, ki ga bodo gekoni po potrebi zaužili. Še posebno je to pomembno, če imate samico, ki leže jajca. kalcijev prahNe pozabite na potrebne vitamine in minerale, ki jih lahko gekonom priskrbite na različne načine - samo črički (ali druga živa hrana), kupljeni v trgovini navadno ne vsebujejo vseh potrebnih snovi za normalen in zdrav razvoj vaše živali. Ne pozabite tudi na vodo za pitje. Če je vaš gekon ni navajen piti iz posodice, morate terarij nekajkrat na dan pršiti z vodo, da bo lahko posrkal vodne kapljice s stekla ali rastlin, sicer pa lahko vodo nalijete v manjšo posodico in jo redno menjujte. Te gekone boste lažje navadili na prehranjevanje iz posodice in ne pitje. Tako prehranjevanje (poleg žive hrane) je priporočljivo, ker jim boste tako z lahkoto v hrano primešali vse potrebne sestavine in boste lahko prepričani, da so jih tudi zagotovo zaužili.


Razmnoževanje


gekon, star 3 meseceVeliki madagaskarski dnevni gekoni niso težavna vrsta za razmnoževanje, kljub temu bo razmnoževanje bolj uspešno, če v terariju poustvarite naravna nihanja v temperaturi in času osvetlitve. Skupaj z daljšim časom osvetlitve in višjimi temperaturami v terariju, ponudite samicam tudi bolj bogato hrano in vir kalcija. par jajcSamice navadno izležejo par zlepljenih jajc naenkrat in sicer ob liste rastlin ali na kako drugo primerno mesto v terariju. Jajca lahko premestite v inkubator, ogret na pribl. 28 stopinj C in najmanj 80% vlažnosti. Pri tem pazite, da bodo jajca v inkubatorju obrnjena tako, kot jih je samica izlegla v terariju. Mladi gekončki se bodo izlegli po dveh do treh mesecih - odvisno od temperature. Prva levitev nastopi kmalu po tem, ko se izležejo in najboljše je, da do te levitve mladičke tudi pustite v inkubatorju. Prav tako kot odrasli, so tudi mladiči zelo teritorialni in bojeviti, zato je najboljše, da jih že kar takoj ločite vsakega v svoj (manjši) terarij in jim zagotovite enake življenjske pogoje, kot odraslim gekonom. Mlade gekončke je potrebno pozorno spremljati, ker lahko imajo nekateri ob levitvi težave.
Veliki madagaskarski dnevni gekon (Phelsuma madagascariensis grandis) je zaščitena živalska vrsta in je na CITES II seznamu zaščitenih vrst.

* Podatki o temperaturi, vlagi, velikosti terarija se po literaturi razlikujejo. Zgoraj so navedeni najbolj pogosto navajani podatki ali razmere, v katerih (uspešno) živijo moji gekoni.

| gregec.net, 2006 | email |

Vir: http://bart.gregec.net)

Avtor opisa -
Copyright © Grega Š.
BART - veliki madagaskarski dnevni gekon
http://bart.gregec.net/

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Bart