Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
mavrični udav
Epicrates cenchria cenchria
mavrični udav

Epicrates cenchria cenchria
Družina: Boidae

Bolj poznana je pod imenom mavrični udav, Epicrates cenchria cenchria, (Linnaeus, 1758 ) (angl. Brazilian rainbow boa). Najdemo jo v Braziliji in Peruju.foto: Ester Gjorek

LASTNOSTI:

Mladiči so zelo živahni in radi grizejo. Starejše kače se umirijo. Kača potrebuje dokaj visoko vlago (80-90%) in konstantno temperaturo (okoli 28°C). Ni primerna za zacetnike!

TERARIJ:

Mavrični udav zraste do velikosti 2 metra. Odrasla kača je težka priblizno 4,5 kg. Za kačo srednje velikosti moramo pripraviti terarij z merami 70x50x50 cm. Temperatura naj se giblje med 28-30°C. Vlaga mora biti 80-90%. Če je vlažnost v terariju prenizka, lahko pride do težav pri levitvi in do bolezni dihal. Odrasla kača bo potrebovala terarij najmanj 150x80x80cm. Podlaga naj bo iz steriliziranega humusa ali palmove šote, ker je mehka in zadržuje vlago. Mavrični udav se rad zakoplje v mehko in vlažno zemljo. Posoda za vodo naj bo dovolj velika, da gre lahko kača cela notri. Najraje imajo zaprte posode (naprimer plastenka vode z luknjo).

HRANA:

Hranimo jo z miškami primerne velikosti. Mladiču ponudimo mišjega golia 1x tedensko. Srednje velika kača poje odraslo misko. Najboljše je, da kačo navadimo na mrtvo hrano. Če dajemo živo mis, je nevarno da bo ta poškodovala kašo.

RAZMNOŽEVANJE:

Mavrični udav koti žive mladiče. Kača je primerna za parjenje pri starosti treh let.

VIR SLIK:

http://www.newenglandreptile.com/CareBRB.html
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/67/Epicrates.cenchria.cenchria.JPG
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/30/Epicrates.cenchria.cenchria.1.JPG

Copyright © Ester Gjorek

redlion
Moderator
Moderator

Kraj: Izola


Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik