Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Dvopikasti živi list
Phyllium bioculatum
Dvopikasti živi list

Phyllium bioculatum
Družina: Phasmidae

Dvopikasti živi listPhyllium bioculatum Gray, 1832

Domovina : Malezija , Indija, Fiji, Šri Lanka, Sejšeli, Borneo, Java, Sumatra, Kitajska
Velikost : samica 6,7-9,4 cm, samček 5-6,8 cm +-.
Prehrana : robida, malina, hrast, guava, vrtnica, mango
Trajanje razvoja : 4-6 mesece
Razmnoževanje : nespolno (partenogeneza) in spolno, z jajčeci
Gojenje : V terariju, minimalno 20 litrov s temperaturo 22-27 °C, za podlago uporabimo zemljo, vsakodnevno pršenje.
Posebnosti : Nedokončno razviti samci imajo v antenah ali tipalkah stridulatorni sistem (cvrčijo), tako da jih je mogoče slišati, če jih dovolj približamo ušesu. Ta organ izgine po zadnji levitvi. Starejši samci postanejo rumenkaste barve.

Živi list je žuželka zelene barve, z obliko ki spominja na list. Je rastlinojeda žuželka. Ima zelo sploščeno, nesimetrično telo, noge in krila. Ime je dobil zaradi izgleda usnjatih prednjih kril, ki imajo žile, ravno tako kot listi, na katerih se hranijo. Prednja krila so tudi del njegove obrambe (mimikrije), ki jim pomaga, da se zlijejo z okoljem in jih plenilci težko opazijo. Oboji, samice in samci, imajo tudi zadnja  krila, ki jih samci uporabljajo za letanje, samicam pa ne koristijo preveč, saj so nekoliko zakrnela in zaradi svoje velikosti niso zmožna obdržati samice v zraku.

Živi listi se razmnožujejo na oba načina: spolno in nespolno. Jajčeca, iz katerih se spomladi razvijejo nimfe, raztrosijo kar po gozdnih tleh. Jajčeca izgledajo kot semena različnih rastlin, da se zagotovi njihov obstoj. Jajčeca se izvalijo po 5 - 7 mesecih pri temperaturi 25 oC. Ko se nimfe izležejo, so podobne odraslim živalim, le da nimajo kril so rdeče barve in velike 2 centimetra. So zelo živahne, če pa so v nevarnosti, otrpnejo. Če v njih pihnemo, začno posnemati list v vetru (prav tako odrasle živali). Barva se spremeni v zeleno kmalu po tem, ko se začnejo hraniti z listi. Nimfe, ki se bodo razvile v samice, se bodo levile 7x (sedemkrat), preden bodo spolno dozorele, tiste, ki pa se bodo razvile v samce pa le 5x (petkrat). Tu pa nastopi težava, saj če smo samca in samico gojili skupaj od izvalitve do zadnje levitve, samec pogine še preden samica postane spolno zrela, zato je veliko jajčec neoplojenih (partenogeneza).


Slike: http://www.ifrance.com/phasme/anglais/ahtml/angphylliumG.htm

Besedilo prispevala : Nemesis + Romy

Oblika primerna za tiskanje Natisni