Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
japonska sviloprejka
Antheraea yamamai
japonska sviloprejka

Antheraea yamamai
Družina: Saturniidae

Japonska sviloprejka, jamamaj ali japonski prelec, Antheraea yamamai (Guérin-Méneville, 1861) je nočni metulj iz družine nočnih pavlinčkov, Saturniidae.

Sistematika - družina: nočni pavlinčki Saturniidae ; red: metulji Lepidoptera

Tuja imena: Silk moth, Japanese Oak Silkmoth, Japanischer Eichen-Seidenspinner ...

Značilno za to družino je, da imajo zakrnel rilček, samci imajo peresate tipalnice, ki so občutljiv vohalni organ, poleg tega imajo značilne risbe v obliki očesc na srednjih in zadnjih krilih. Iz te družine živi v Sloveniji 5 vrst, poleg omenjenega jamamaja še mali (Saturnia pavonia) in veliki (S. pyri) nočni pavlinček, kraški pavlinček (Perisomena caecigena) in beli T (Aglia tau). Pri nas znanost pozna do sedaj preko 180 vrst dnevnih ter preko 1200 nočnih metuljev. Največ lahko vsak interesent o njih spozna iz odličnega slikovnega vodnika Jurija Kurilla "Metulji Slovenije" (DZS, 1992).

Japonsko sviloprejko so skušali gojiti v sredini 19. stoletja na Dolenjskem v bližini Novega Mesta, natančneje v vasi Slatnik pod Gorjanci (Jan Mach) zaradi pridobivanja svile. Posel gospodarsko ni uspel, je pa metulj postal neškodljiva alohtona vrsta pri nas in naselil se je širše po Evropi. S premerom kril do 15 cm je jamamaj naš največji nočni pavlinček, v tej družini se sicer najde vrsta s premerom kril do 30 cm ! Prebiva v listnatih gozdovih (hrast, bukev), vendar pa se poleg hrasta hrani tudi z listi murve, Morus.sp., zato je pogost v okrasnih parkih s to rastlino (Brdo pri Kranju ipd.). Večkrat kot odraslega metulja (leta le kratek čas v juliju ali avgustu do konca septembra) na gozdnih tleh najdemo prazne svilnate kokone, v katerih je potekala preobrazba.

Cocoon of Antheraea yamamai, Czech Republic. Photo: Tony Pittaway. Female pupa of Antheraea yamamai, Czech Republic. Photo: Tony Pittaway.

svilnati kokoni jamamaja

Fotografija: Kolega akvarist KIVI mi je prijazno poslal svojo fotografijo japonske sviloprejke. Napisal je pod sliko : yamamai, lokacija Suha krajina - Hinje, avg. 2005 , foto : KIVI; Copyright © KIVI

foto : KIVI; Copyright © KIVI


First instar larva of Antheraea yamamai, Czech Republic. Photo: Tony Pittaway.

gosenica jamamaja

Tekst: Copyright © Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni