Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
madagaskarski krilati paličnjak
Sipyloidea sipylus
madagaskarski krilati paličnjak

Sipyloidea sipylus
Družina: Diapheromeridae, Necrosciinae

Od krilatih se tale vrsta madagaskarskega paličnjaka najpogosteje in najdalj goji v Evropi, že od sredine (1951) prejšnjega (20.) stoletja! Na Madagaskarju ga je našel P. Viette (1951) in znani francoski entomolog Chopard ga je določil kot že opisano azijsko vrsto Sipyloidea sipylus , kar ga je neizmerno začudilo. Verjetno je bila vrsta po nesreči zanešena na ta otok iz Azije, torej na Madagaskarju to ni avtohtona vrsta ! Ta vrsta je postala znana laboratorijska žival, podobno kot kolega indijski paličnjak .

Strašilka Sipyloidea sipylus

http://www.strasidelny-hmyz.net/sipyloidea-sipylus-galerie

Vrsta je prepoznavna po svojih rožnatih krilih. Mladi paličnjaki so zelene, spolno zreli pa belkaste barve. V ujetništvu obstajajo le ženski osebki, ki se razmnožujejo partenogenetsko. Ko se ta vrsta počuti ogroženo, iz žlez spusti izloček intenzivnega vonja in tako odvrne potencialnega plenilca. Osnovna hrana te vrste paličnjakov je robidovo listje, ki ga uporabljajo tudi za valjenje jajc. (http://www.bugsincyberspace.com/sipyloidea_sipylus.html)


Madagaskarski krilati paličnjak, Sipyloidea sipylus (WESTWOOD, 1859) - PSG 4.

Domovina: avtohtono jugozahodna Azija, Avstralija


Velikost: samice do 88 mm, samčki do 50 mm.

Temperatura: 16 – 27°C, vlaga okoli 70%.

Jajčeca: lepljiva, podolgovata, rjava in lisasta, samica jih nalepi na spodnjo stran rastlin. Izvaljena jajčeca zalepijo pod listje, na strop ali pa tudi na steno terarija. Izležejo se po 3- 4 mesecih; iz njih se izvalijo nimfe. pri 26°C že po 3 - 4 tednih. Po 6 levitvah dozorijo po 4 – 6 mesecih, odrasli živijo še 6 – 9 mesecev. Mlade ličinke so zelene barve z dolgimi tipalnicami in še nimajo kril. Samci letijo bolje od samic.

Hrana: robida, rododendron, šipek ipd..

http://lollipop17.moj-album.com

http://members.lycos.nl/handamen/takken/species/psg004.htm

Nikoli ne spustimo eksotičnih vrst paličnjakov v naravo !

Bojan Dolenc

Copyright © Bojan Dolenc

_______________________________________________________________

PSG - Phasmid Study Group
29.6.2005,

PSG številke - Phasmid Study Group
Po ustanovitvi leta 1980 se je do danes The Phasmid Study Group razširila na preko 500 rednih članov iz preko 30 držav, to so ljubitelji in poznavalci paličnjakov vseh starosti, od začetnikov do entomologov. Namen organizacije je okrepiti raziskave vseh vrst o paličnjakih in živih listih (fasmidih). Člani dobijo novice na vsake 4 mesece in 2 x letno znanstveno poročilo in še priložnost udeležbe 2 x letno na srečanju v The Natural History Museum, v London-u. Člani dobijo lahko nove nekomercialne vrste preko koordinatorja ("The Livestock Co-ordinator") pod pogojem, da ne bodo prodajali teh živali naprej. Kontakt : Paul D. Brock, Papillon, 40 Thorndike Road, Slough, SL2 1SR, United Kingdom . Še en kontakt : "Amateur Entomologists´ Society", PO Box 8774 London, SW7 5ZG, United Kingdom .
Trenutno je na seznamu vrst, ki jih gojijo člani, že 258 vrst paličnjakov in živih listov, gre za svetovno slavno listo PSG - številk. Za seznam glej :
http://www.phasmatodea.de/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=233
http://www.stickinsect.org.uk/
http://www.wandelendetakken.nl/

Oblika primerna za tiskanje Natisni