Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
suhi prot
Bacillus rossius
suhi prot

Bacillus rossius
Družina: Bacillidae - Bacillinae

Bacillus rossius

SPLOŠNO:
Ta vrsta paličnjaka živi samo v južni Evropi. Niso zahtevni za oskrbo v ujetništvu. Po telesu je rjave barve in je "paličasta" vrsta. Dočakajo starost cca. 6 mesecev. Samice zrastejo tudi do 12 cm, samci pa 7-8 cm. Prehranjujejo se z robidami in malinami. Ta vrsta ne predstavlja nobenih nevarnosti kot npr. pik. Kupimo jih lahko v trgovinah po simbolični ceni - cca. 200 SIT. Vrsta je primerna predvsem za začetnike še posebej za otroke.

TERARIJ:
V terariju morajo imeti dovolj prostora, da se lahko normalno gibljejo. Priporočljivo je imeti čim višji terarij. Po njem naj se prepleta čim več vejic ali listov, da bodo lahko plezali. Ne smemo jih gojiti v prenatrpanem terariju, saj lahko pride tudi do deformacij med levitvijo. Glede na to, da ta vrsta jajčeca samo odvrže, zadošča, da damo po tleh le 2-3 cm rahle zemlje ali šote. Za dekoracijo lahko v terarij položimo še kakšno korenino ali kamen. Če je terarij v bolj temačnem prostoru je bolje, da pritrdite nanj svetilko ali reflektor za terarije, ampak ne sme biti dosegljiv paličnjakom. Če pa do terarija pride vsaj malo dnevne svetlobe, potem svetilke ali reflektorja ne potrebujejo. Priporočljiva temperatura je 20-26°C, vlaga pa 50-60% (srednja).

Takole izgledajo, ko so še mlade nimfe.


Takole pa izgledajo, ko so odrasli.


RAZMNOŽEVANJE:
Razmnožujejo se partenogenezno* kar pomeni, da samci niso potrebni za oploditev samice in se razvijejo šele čez več generacij. Ko samica odloži jajčeca na šoto, se po približno 3-4 mesecev izvalijo mlade nimfe, ki izgledajo fluoroscentno zeleni. Jesti bodo začeli po približno 3 dneh. Jajčeca moramo imeti na temperaturi 25-26°C, vlažimo jih pa na vsakih 2 dni. Opazovati moramo, če se na jajčecih slučajno dela plesen. Če se potem moramo jajčeca prestaviti v posodo ali terarij kjer se bolj zrači. Jajčeca naj bodo na šoti, kjer lahko črpajo vlago.

Slike: www.bugsincyberspace.com
Copyright: Žiga ~ www.zuzelke.mojforum.si

_________________________________________________________________

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sredozemski paličnjak, suhi prot, Bacillus rossius, Rossi, 1788 (FABRICIUS), PSG No.3

Domovina: južna Evropa.

Biotop/habitat: najraje ima suhe ledine z grmovjem in drevjem.

Velikost: samice do 10 cm, redki samčki do 8 cm.

Obnašanje: je nočno aktivna žival, podnevi miruje in ga zelo težko opazimo med vejami.

Temperatura: 20 – 24 °C, vlažnost 50 – 80 %.

Jajčeca: so ovalna, motna, s sivimi trakovi, prezimijo, izvalijo se po 3 – 8 mesecih, ličinke so zelene s kratkimi, rdečimi tipalkami; odrastejo po 4 mesecih, kot odrasli živijo še 3 – 7 mesecev.

Hrana: robide, šipek, vrtnice, hrast.

___________________________________________________

Copyright © Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni