Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Pezdirek
Rhodeus sericeus
Pezdirek

Rhodeus sericeus
Družina: Cyprinidae

Pezdirek , Rhodeus sericeus (Pallas, 1776)
Sistematika : Animalia - Chordata - Osteichthyes - Actinopterygii - Cypriniformes - Cyprinidae - Acheilognathinae - Rhodeus - sericeus - amarus . Rod je prvotno obdelal AGASSIZ,1835 in vanj uvrstil 7 vrst in podvrst iz Azije in 1 vrsto iz Evrope. Poddružina Acheilognathinae vključuje 3 rodove : Acheilognathus : 30 vrst (2 podvrsti) ; Tanakia :5 vrst ; Rhodeus : 17 vrst (2 podvrsti). Verjetno obstaja v naravi še nekaj ne dovolj raziskanih vrst ali podvrst. Vsi predstavniki poddružine odlagajo ikre v sladkovodne školjke.
Sinonimi : Cyprinus sericeus Pallas, 1776 ; Rhodeus sericeus sericeus Pallas,1776; Rhodeus amarus Bloch,1782; R.sericeus amarus Bloch,1782; R.sericeus sinensis Günther, 1868 ; Rhodeus mantschuricus Mori,1934
Etimologija : rhodos = rdeč ; sericeus = rdeče svilnat ; pezdirk z rdečkastim telesom .
Tuja imena : Bitterling (angl., nem.) , gaovica (hrvaško); amur biterling ( rusko), horavka duhová, horcice, lopatka, tepka (češko), lopatka dúhová (slovaško), rozanka (poljsko) ...
Domovina : Evropa in zahodna Azija; 60°N - 35°N, 5°W - 145°E ; v Sloveniji je splošno razširjen v donavskem bazenu.
Biotop/habitat : bentopelagična riba jate v ribnikih, jezerih in hitro tekočih potočkih.
Obarvanost : To je poleg zeta (Gasterosteus aculeatus ) naša najlepša in spomladi v času drsti najbarvitejša sladkovodna riba . Po hrbtu je olivno zelen , proti repnemu korenu ima zelenkasto do modrikasto progo ; vsaka luska je temneje obrobljena, kot da bi bila ribica prekrita s komaj opazno svilnato mrežo; plavuti so prozorne ; boki sijejo v kovinskih odtenkih v vseh barvah, ki jih premore paleta matere narave : vijolični, rožnati, modrikasti, rumenozelenkasti, srebrni itd.. Osnovna rožnata barva je v času drsti še izrazitejša , boki še bolj kovinsko mavrično bleščeči in plavuti živo rdeče .
Spol : jasen spolni dikromatizem; samček je izjemno lepo obarvan; samička ni obarvana in ima med drstjo jasno vidno dolgo leglico .
Obnašanje : živahna, miroljubna riba jate .
Ureditev akvarija : Hladnovodni biotop. Mehko , muljasto dno ali mivka ; veliko rastlin . Precej hladna voda sobne temperature. Žive školjke.
Hrana : detrit, alge, fitoplankton ; suha hrana vseh vrst.
Razmnoževanje : Pezdirek spolno dozori v 2 - 3 letu starosti ; drsti se od aprila do maja v stoječih vodah z muljem in mivko, kjer živijo sladkovodne školjke - potočni škržek (Unio pictorium) ali brezzobke (Anodonta ) . Školjke je v akvariju skupaj z pezdirki zaradi filtriranja vode težko hraniti, ker so filtratorji in precejajo vodni plankton (enocelične alge, infuzorije- paramecije npr. - in organske delce). Zato je najbolje, da jih gojimo v posebnem akvariju z dovolj debelo plastjo sprane mivke ; v času drsti pezdirkov pa jih damo kar v skupinski akvarij tako, da školjko ogradimo od rastlin (da vsega ne "preorjejo") z celuloidnim obročem - trakom, širokim 3-4 cm, ki ga malo zakopljemo v podlago ; bolje je dati več školjk, vsako v svojo ogrado .T. v času drsti naj bo med 16 - 20° C, sicer školjke nekako ne "sodelujejo" in se zarinejo v pesek .Školjko si izbere najbolj lepo obarvan samček in k njej začne vabiti spolno zrelo samičko, ki ima 40 - 45 mm dolgo nitasto rdečkasto leglico, ki ji visi s trebuščka , kot kakšen črviček. Ko školjka odpre dotekalno odprtino in zajame vodo, potisne samička vanjo leglico in odloži 2 - 4 ikre ; samček še isto sekundo takoj za njo "spusti" spermo ; ko školjka začuti dražljaj, se zapre in pri tem potisne ikre in spermije v škržni prostor, kjer pride do oploditve. Školjke po drsti prenesemo v drug, manjši akvarij in po 3 - 5 tednih, odvisno od temperature, izplavajo iz školjk že kar nekaj mm velike ribice, ki se takoj začnejo hraniti z planktonom, navpliji artemije ali drobno suho hrano.
Življenska doba : 5 - 6 let
Ogroženost : Dodatek III. Bernske konvencije. So ogroženi zaradi onesnaževanja voda in s tem povezanega izginevanja sladkovodnih školjk.
Varstvo in revitalizacija habitatov : osnovanje rezervatov .
Povprečna cena : ?
Posebnosti : Za povračilo "najemnine" sladkovodne školjke "pošljejo" svoje ličinke (glohidije) na ribe, kjer se jim pritrdijo na kožo in nekaj časa pijejo njihove telesne sokove; ko so dovolj velike, pa zapustijo "ribji taxi" in padejo na dno, kjer se preobrazijo v školjke. Zato je treba biti previden, če školjke iz narave spustimo takoj v akvarij z ribami (poleg glohidij je možnost okužbe s celo vrsto drugih parazitov).

Zahtevnost : so primerne in izjemno lepe hladnovodne ribe, ki jih priporočamo posebej začetnikom.
Velikost : v akvariju 5-6 cm , izjemoma do11 cm
Temperatura : +5° do +21°C
Voda : pH = 5.8 - 7.5 ; dGH do 15 , dKH do10 °
Akvarij : min.60 x 40 x 40 cm = 96 litrov
Zadrževanje : sredina, dno .
___________________________________
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik