Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Javanski vodni mah
Taxiphyllum barbieri
Javanski vodni mah

Taxiphyllum barbieri
Družina: Hypnaceae

Dolgo časa je bil javanski vodni mah zaznamovan pod napačnim latinskim imenom Vesicularia dubyana, katerega pa so pred kratkim preimenovali v Taxiphyllum barbieri.

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/images/Hypnaceae/Javamoss.jpg

Javanski vodni mah, Taxiphyllum barbieri

Opis: Rastlina je temno zelene barve, ki se nato glede na pogoje spreminja v svetlejšo zeleno. Pojavijo se tudi odtenki rjave in rdeče. Na nitkah, ki jih vidimo je ogromno majhnih lističev, ki skupaj tvorijo značilen videz vseh mahov. Pravih korenin nima razvitih.

Tekstura listov

http://www.aquamoss.net/Java-Moss/Java-Moss.htm

Javanski vodni mah je med akvaristi zelo razširjen. Lahko ga je vzdrževati in dokaj hitro raste. Zelo prav pride v drstnih akvarijih in na sploh v skupinskih akvarijih, ker se mladice lahko skrijejo vanj pred plenilci, ki prežijo nanje. Poleg zatočišča lahko male ribice v mahu najdejo tudi svojo prvo hrano, saj se med strukturo naselijo male živalice, ki so tako ali drugače pomembne za obstoj ekosistema oziroma v akvariju pomagajo vzdrževati biološko ravnovesje.

Raste na vseh površinah, zato ga lahko z nitko, laksom oziroma ribiško vrvico ali pa kar z gumico pritrdimo na različne površine, kot so korenine, kamni, plastika, glineni lonci itd. Tako dobimo zelo razgibano in lepo razraščeno okolje. Lahko ga celo pritrdimo na tla in nam služi kot preproga. To storimo tako, da ga privežemo na mrežico, katero nato obtežimo in damo na poden akvarija. Za vzdrževanje prave višine, ga nato s škarjami obrezujemo na želeno velikost. Poleg vseh teh možnosti ga lahko uporabimo tudi za ozadje, kar je moj zadnji podvig. Rabimo mrežo ali pa kakšen drug material, na katerega lahko mah navežemo.

Primer uporabe za ozadje

Cartman

Ker je struktura maha zelo gosta in tvori lepo rast plasti za plastjo, se v njem nabere dosti mulja in ostalih smeti. Ko je te nesnage preveč preprosto gremo z roko čez mah ali pa spremenimo tok vode v bližini maha in nesnago odnese voda.

Strukturna oblikovanost

http://www.aquamoss.net/Java-Moss/images/Java-Moss-02.jpg

Mah raste v vodi, delno v vodi in delno na kopnem, ter v celoti na kopnem. Torej ga lahko uporabimo tako v akvaristiki kot v teraristiki. V akvariju ima značilno zeleno barvo, na kopnem pa se pogosto pojavita rjava in rdeča barva, mnogo večkrat, kot v akvariju.

Sistematika: Plantae (Haeckel, 1866 – rastline) - Viridaeplantae (Cavalier-Smith, 1981 – zelene rastline) - Bryophyta (A. Braun in Ascherson, 1860 – mahovi) - Musci (Linnaeus, 1753; Cavalier-Smith, 1998 ) - Bryatae (Cavalier-Smith, 1998 ) - Bryopsida (pravi mahovi) – Hypnales – Hypnaceae – Taxiphyllum - barbieri (Cardot & Coppey in Coppey; Iwatsuki, 1982).

Sinonimi: Vesicularia dubyana

Tuja imena: Java moss, Wassermoos

Domovina: jugovzhodna Azija, Indija, Filipini

Ogroženost: v naravi vrsta ni ogrožena; vir: IUCN rdeča lista 2006

Velikost: zraste ~ 10 cm v višino, v širino neomejena razrast

Temperatura: 15o – 28o
Voda: pH 5.0 – 9.0; dGH 5 – 15
Osvetlitev: od šibke do srednje močne; pri šibkejši osvetlitvi je barva maha temno zelena, lahko se pokažejo tudi odtenki rjavkaste barve
Hitrost rasti: srednje hitra; viri navajajo tako počasno kot hitro rast, vse je odvisno od pogojev, ki jih rastlina ima

Podobne vrste: T. alternans (Taxiphyllum Moss), T. andersonii , T. angustirete, T. aomoriense, T. arcuatum, T. autoicum, T. cuspidifolium (Toothleaf Taxiphyllum Moss), T. densifolium, T. deplanatum (Taxiphyllum Moss), T. eberhardtii, T. fluitans, T. gabonense, T. gallorum, T. giraldii, T. inundatum, T. isopterygioides, T. laevifolium, T. laxalare, T. ligulaefolium, T. moutieri, T. papuanum, T. pilosum, T. prostratum, T. punctulatum, T. ramivagum, T. schweinfurthii, T. serrulatum, T. splendescens, T. subretusum, T. taxirameum (Taxiphyllum Moss), T. torrentium, T. whittierianum, T. wissgrillii

Slika zgoraj: http://www.geocities.jp/

© Vito Kukovec - Cartman

Oblika primerna za tiskanje Natisni